tromaktiko: Πηγαίνοντας προς τα Καλάβρυτα [photos]

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Πηγαίνοντας προς τα Καλάβρυτα [photos]



Πολλοί υποστηρίζουν πως σημασία δεν έχει ο προορισμός, αλλά το ταξίδι…
έτσι κι εμείς ξεκινήσαμε για τα Καλάβρυτα, αλλά είπαμε να δώσουμε μια παραπάνω ματιά στα χωρία που θα συναντήσουμε στο δρόμο μας, στην διαδρομή από Χαλανδρίτσα.

Όμορφα χωριά, με το δικό τους χρώμα. Αν και δεν είναι τουριστικά, αξίζει να κάνουμε μια στάση σε αυτά να πιούμε κάτι στα μικρά καφενεία τους και να μιλήσουμε με τους κατοίκους τους.

Χαλανδρίτσα


Η Χαλανδρίτσα θα είναι η πρώτη που θα συναντήσουμε.

Πρόκειται για μια μικρή κωμόπολη του Νομού Αχαΐας, η οποία απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από την πόλη της Πάτρας. Είναι η έδρα Δήμου Ερυμάνθου. Στην Χαλανδρίτσα πραγματοποιείται πληθώρα εκδηλώσεων.

Ενδεικτικά υπάρχει η Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων και Προϊόντων (Αγροτική Έκθεση).



Καταράκτης


Ένα χωρίο γεμάτο νερά, άλλωστε ο μεγάλος καταράκτης που βλέπουμε από το δρόμο δίνει το στίγμα του. Στον Καταράκτη αξίζει να κάνουμε μια στάση.

Στο κέντρο του χωριού δεσπόζουν τα πλατάνια ενώ ο ήχος των νερών είναι έντονος. Όμορφα καφενεία αλλά και ταβέρνες είναι έτοιμα να δεχτούν εκείνους που θα σταματήσουν εκεί.

Μέχρι το 1928 ονομαζόταν Λόπεσι.




Καλάνιστρα


Λίγο πιο πάνω συναντάμε το χωρίο Καλάνιστρα. Η Καλανίστρα είναι ορεινό χωριό του δήμου Ερυμάνθου της Αχαΐας.

Είναι χτισμένη σε πρόβουνο του Παναχαϊκού όρους και έναντι του κύριου όγκου του Ερυμάνθου, πάνω σε μια πλαγία της κοιλάδας του Πείρου ποταμού, στην ιστορική περιοχή των Νεζερών.

Μπαίνοντας στο χωριό κυριαρχούν τα πέτρινα σπίτια, που απλώνονται γύρω από την κεντρική πλατεία.



Κάλανος


Σειρά έχει το χωρίο Κάλανος. Ένα ορεινό χωριό του Δήμου Ερυμάνθου. Βρίσκεται χτισμένο στα νότια πρόβουνα του Παναχαϊκού όρους και απέναντι του Ερυμάνθου. Βρίσκεται περίπου στο μέσω της διαδρομής της επαρχιακής οδού Πατρών-Καλαβρύτων.

Από Κάλανο ακολουθώντας σύντομο χωματόδρομο θα προσεγγίσετε τη Μονή Παναγιάς Χρυσοποδαρίτισσας που δεσπόζει φωλιασμένη στον απόκρημνο βράχο πάνω από τη χαράδρα του ποταμού Πείρου. Το μοναστήρι προσεγγίζεται κατ' ευθείαν με δρόμο απόστασης 2 χλμ. από την Τοπική Κοινότητα Χρυσοπηγής, όπου 300μ. πριν τη μονή σταθμεύεται σε ειδικούς χώρους.



Πλάτανος


Λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω συναντάμε το χωρίο Πλάτανος.

Ένα μικρό ορεινό χωριό της Αχαΐας.

Ο οικισμός εκτείνεται κατά μήκος της Επαρχιακής οδού Πατρών-Καλαβρύτων στις πλαγιές των νότιων πρόβουνων του ορεινού όγκου του Παναχαϊκού και έναντι ακριβώς του Ερυμάνθου.


Κομπηγάδι


Το Κομπηγάδι αρχικά βρισκόταν χτισμένο στον Ερύμανθο.

Αλλά την δεκαετία του '60, μετά από κατολισθήσεις, το χωριό εγκαταλείφθηκε και οι κάτοικοι μετοίκησαν σε νέα θέση κοντά στην παλιά, σε πρόβουνο του ορεινού όγκου του Παναχαϊκού, αλλά πολύ κοντά στον Ερύμανθο και σχεδόν πάνω στα όρια των δύο βουνών στη θέση "Παπαντώνη", και γι' αυτόν το λόγο το χωριό μετονομάστηκε σε "Νέο" Κομπηγάδι.


Μετόχι


Το χωρίο Μετόχι βρίσκεται στη συνέχεια της διαδρομής μας.

Το Μετόχι είναι οικισμός του Δήμου Καλαβρύτων.

Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 820 μέτρων περίπου , στην βόρεια πλευρά του Καλλιφώνιου όρους, που αποτελεί διακλάδωση του Ερυμάνθου και δυτικά των Καλαβρύτων.


Μάνεσι


Και φτάνουμε στο Μάνεσι. Ένα από τα όμορφα χωριά της διαδρομής μας αλλά και των Καλαβρύτων.

Το Μάνεσι είναι ένα κεφαλοχώρι με όμορφα πέτρινα σπίτια που οι ιδιοκτήτες τους τα έχουν καλοδιατηρημένα. Διατηρεί δημοτικό σχολείο, νηπιαγωγείο με παιδιά και των γύρω χωριών, αγροτικό ιατρείο το οποίο ανακαινίσθηκε πρόσφατα, τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και πολλά εξωκλήσια.

Και αυτό το χωρίο δεν πρέπει να το προσπεράσεις. Μια στάση για μια βόλτα στα μικρά δρομάκια του θα σε χαλαρώσει.

Η ονομασία του χωριού Μάνεσι προέρχεται από τον πρωτοκατοικήσαντα Μάνεση, ο οποίος καταγόταν από την οικογένεια Μανεσαίων στην οποία οφείλεται και η ονομασία Μάνεσι σε πολλά μέρη της Ελλάδος. Υπάρχουν ακόμη και σήμερα πολλές οικογένειες με την επωνυμία "Μάνεσης". Η ιστορία του χωριού Μάνεσι ξεκινά από το έτος 1465 μ.Χ.




Καλάβρυτα


Φτάσαμε στα Καλάβρυτα.

Περνώντας βέβαια και από άλλα χωριά που δεν ήταν ακριβώς πάνω στην διαδρομή μας, όπως τα χωριά της Άνω και Κάτω Βλασίας, το Μίχα – Τσαπουρνιά, Μπούμπουκα, Φλάμπουρα και Σκεπαστό.


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!