tromaktiko: Κύπρος: Επιστροφή €4,8 εκ. σε Ναούς

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Κύπρος: Επιστροφή €4,8 εκ. σε Ναούς



Απαλλαγή της Εκκλησίας από το ΦΠΑ για την ανέγερση και συντήρηση εκκλησιών, είχε ως αποτέλεσμα να...
επιστραφούν 4,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα επιστραφούν άλλα 1,2 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με την «Αλήθεια», το ποσό των 4,872.790 ευρώ επέστρεψε μέχρι σήμερα το δημόσιο σε δεκάδες κυπριακές εκκλησίες, ενώ υπολείπεται ακόμα η επιστροφή άλλου 1,2 εκατομμυρίου.

Το ποσό αυτό αφορά επιστροφή ΦΠΑ προς τις εκκλησίες, για τις περιπτώσεις οικοδομικών και άλλων εργασιών που έκαναν.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι αυτό έγινε στη βάση απόφασης που είχε πάρει το Υπουργικό Συμβούλιο στις 14 Μαρτίου του 2012, μετά τη συμφωνία μεταξύ της Εκκλησίας και του κράτους για φορολογικά θέματα.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, «η Εκκλησία της Κύπρου απαλλάσσεται από την καταβολή ΦΠΑ για την ανέγερση και τη συντήρηση (συνίσταται σε εργασίες υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, ξυλουργού, ελαιοχρωματιστή και οικοδομικές εργασίες) ναών και ακινήτων που βρίσκονται στον περίβολο του ναού και χρησιμοποιούνται για την επιτέλεση του θρησκευτικού της έργου».

Η απαλλαγή, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, γίνεται με την παραχώρηση κατά χάριν κρατικής χορηγίας, έναντι του καταβληθέντος ΦΠΑ.

Στη βάση συμφωνημένης διαδικασίας, όλα τα αιτήματα για την απαλλαγή του ΦΠΑ υποβάλλονται μέσω του Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας της Κύπρου προς το Τμήμα Φορολογίας, όπου γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος.

Στη συνέχεια, το Τμήμα Φορολογίας υποβάλλει εισήγηση προς τον γ.δ. του ΥΠΟΙΚ, ο οποίος αποφασίζει για την έγκριση ή την απόρριψη του αιτήματος.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!