tromaktiko: Ο φόβος του αποχωρισμού: Πώς προκαλείται και πώς αντιμετωπίζεται

Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Ο φόβος του αποχωρισμού: Πώς προκαλείται και πώς αντιμετωπίζεται



Γράφει η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Αγγελική Καβαλλιεράτου
Για πολλούς ανθρώπους η διαδικασία του αποχωρισμού δεν βιώνεται ευχάριστα, άλλοι...
μελαγχολούν, άλλοι αντιδρούν, άλλοι ξεσπούν και άλλοι αποδυναμώνονται.

Η κάθε αντίδραση έχει σαν βάση τον φόβο για αποχωρισμό, ο οποίος έχει προκληθεί από κάποια δυσάρεστη εμπειρία στην παιδική ηλικία.

Τι σημαίνει αυτό;

Αυτό μπορεί να συμβεί από την αδιαφορία ενός γονέα για το παιδί του ενώ αυτό τον χρειάζεται ή ζητά τη βοήθειά του σε κάτι, με αποτέλεσμα η συνεχής μη ανταπόκριση του γονέα να δημιουργεί στο παιδί ένα αίσθημα εγκατάλειψης.

Επιπλέον, σε βρεφική ηλικία, η εξαφάνιση του γονέα από το πεδίο του παιδιού, μπορεί να το αναστατώσει και να κλαίει και είναι και αυτός ένας παράγοντας που αν τον βιώσει το παιδί δυσάρεστα, μπορεί να του αφήσει αυτό το αίσθημα το οποίο θα το ακολουθεί. Είναι βιώματα από 10-18 μηνών και υφίστανται έως και τα 2-4 χρόνια του παιδιού.

Εκτός από φροντίδα και αγάπη στη ζωή μας σε κάθε ηλικιακή φάση, έχουμε ανάγκη να νιώθουμε ασφαλείς μέσα από τη σταθερότητα.

Ένας ενδεχόμενος χωρισμός, το διαζύγιο, η απώλεια ενός γονέα, κάποια ασθένεια ή και ο θάνατος κάποιου δικού μας προσώπου μπορούν να ενεργοποιήσουν και να εντείνουν το άγχος αποχωρισμού.

Σε περιπτώσεις που δεν είναι εύκολο να κατανοηθεί από τον ενήλικα με το πέρασμα του χρόνου, αυτό δημιουργεί κάποια επιπλέον συναισθήματα και συμπεριφορές, όπως είναι η μελαγχολία, η υπερευαισθησία, η δυσκολία εμπιστοσύνης, η δυσκολία των σχέσεων και η συναισθηματική αστάθεια.

Αυτά τα συναισθήματα είναι ικανά να μας απομονώνουν, να μας απομακρύνουν και να περιορίζουν τις κοινωνικές επαφές μας με αποτέλεσμα αυτό να επιβεβαιώνει τον φόβο εγκατάλειψης από τους ανθρώπους που συνδεόμαστε.

Η έντονη ανησυχία αποχωρισμού από τα σημαντικά για εμάς άτομα, μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό άγχος το οποίο θα εκφραστεί με σωματικά συμπτώματα

Πώς θα διαχειριστώ τη φοβία του αποχωρισμού;

Ο τρόπος που συνίσταται είναι η συμβουλευτική, όπου μέσω της συζήτησης και έκφρασης της δυσκολίας σας, ο θεραπευτής σάς βοηθά να διαχειριστείτε αρχικά το άγχος και τη δομή της σχέσης σας.

Είναι σημαντικό να δείτε τις αρνητικές σχέσεις που δημιουργείτε και τι ρόλο παίζετε εσείς στη συνθήκη αυτή που προσπαθείτε να αποφύγετε.

Κυρίως, πίσω από αυτά τα συναισθήματα και εκτός του φόβου, κρύβεται και μια ανασφάλεια πως αν χαθεί ή απομακρυνθεί ο σημαντικός άνθρωπός μας, θα είμαστε περισσότερο μόνοι, δεν θα είναι το ίδιο για εμάς και ίσως δεν θα μπορέσουμε να δεχτούμε να μην είναι κοντά μας ο άλλος.

Αυτή η ανασφάλεια, όμως, πηγάζει από μέσα μας, πιστεύοντας πως οι άλλοι μπορούν να μας βοηθήσουν, να μας κάνουν να αισθανθούμε καλά και να μας στηρίξουν. Η αλήθεια βέβαια είναι πως εμείς στηρίζουμε τον εαυτό μας. Μόνο εμείς έχουμε αυτή τη δύναμη. Απλά πιστεύουμε πως αυτό καθορίζεται από τους άλλους. Όταν καταφέρουμε να το δούμε καθαρά, τότε η μισή ανησυχία μας θα έχει χαθεί.
Πηγή

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!