tromaktiko: Έγινε στην Κύπρο -Την κλείδωσε χωρίς φαγητό στο σπίτι

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Έγινε στην Κύπρο -Την κλείδωσε χωρίς φαγητό στο σπίτι



Το πρόβλημα της ενδοοικογενειακές βίας δεν είναι νεοφανές και σίγουρα δεν αφορά όπως όλα δείχνουν μία μικρή μερίδα του...
πληθυσμού στην Κύπρο. Αν και η πολιτεία έχει κάνει βήματα προς τα εμπρός για στήριξη των θυμάτων οποιασδήποτε μορφής βίας στην οικογένεια, εντούτοις θεσμοί όπως ο Σύνδεσμος Προστασίας για την Πρόληψη και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια χρειάζονται  ενίσχυση καθώς δέχονται καθημερινά δεκάδες καταγγελίες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο όγκος εργασίας τους.

Το ανησυχητικό είναι ότι τα κρούσματα ψυχολογικής βίας,  όπου πέραν της σωματικής το θύμα υπόκειται για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε συνεχή ψυχολογικό εκβιασμό, παρουσιάζουν αυξητική τάση.

Ενδεικτική περίπτωση που έφτασε κοντά στα μέλη του Συνδέσμου πριν από λίγο καιρό  αφορούσε στην απομόνωση μίας νεαρής γυναίκας στην ηλικία των 30 από το σύζυγο της σε επαρχία της Λευκωσίας. Αυτό που άρχισε ως λεκτική βία, κατέληξε πραγματικός εφιάλτης που παραλίγο να κοστίσει τη ζωή στη γυναίκα.

Οι αρχικές εκρήξεις ζήλιας μετατράπηκαν με την πάροδο του χρόνου σε εμμονή του συζύγου της, ο οποίος προκειμένου να μην έρχεται σε επαφή με κανένα άλλο άντρα όταν ο ίδιος δεν ήταν παρόν, άρχισε να την κλειδώνει στο σπίτι.

Μάλιστα φρόντιζε να μην υπάρχει στο ψυγείο φαγητό, προνοώντας μόνο για την διατροφή του ανήλικου παιδιού τους.

Η γυναίκα κατάφερε να έρθει σε επικοινωνία με τα μέλη του Συνδέσμου μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ζητώντας τη βοήθεια τους, μη έχοντας που αλλού να στραφεί καθώς ο σύζυγος της είχε φροντίσει να την απομονώσει όλα αυτά τα χρόνια από τον οικογενειακό της περίγυρο.

Έπειτα από την κοινοποίηση του προβλήματος της ειδοποιήθηκε η Αστυνομία η οποία χρειάστηκε να παρέμβει για να την απελευθερώσει από το σπίτι, λυτρώνοντας την από τον Γολγοθά της.

Όπως μας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά υπήρξαν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις που αφορούσαν την κατ’ οίκων αιχμαλωσία γυναικών από τους συζύγους τους, μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Αυτή τη στιγμή τα μέλη του Συνδέσμου για Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια, φιλοξενούν στις εγκαταστάσεις τους μητέρες και παιδιά που εγκατέλειψαν το σπίτι τους, ως θύματα βίας στην οικογένεια.

Στη Λευκωσία υπάρχουν 21 δωμάτια φιλοξενίας και στην Πάφο 8, υπό την ομπρέλα του Συνδέσμου.
Έπειτα από 28 χρόνια παρουσίας και ανάπτυξης δράσεων του Συνδέσμου στην Κύπρο, η ανάγκη για ενίσχυση του ρόλου του αλλά και άλλων δομών της κοινωνίας για θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας στην οικογένεια θεωρείται επιτακτική.

Η συμβολή εθελοντών ή όσων επιθυμούν να εγγραφούν στο Σύνδεσμο προσφέροντας  τις υπηρεσίες τους για στήριξη των θυμάτων είναι συνεχής, ενώ όσοι επιθυμούν να ενισχύσουν το έργο του μπορούν να επικοινωνήσουν με τη γραμμή 1440 για περισσότερες πληροφορίες.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!