tromaktiko: Χρήσεις των αιθέριων ελαίων που δεν είχατε φανταστεί!

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Χρήσεις των αιθέριων ελαίων που δεν είχατε φανταστεί!



Από την Άντζελα Μολφέτα
Πέρα από την υπέροχη μυρωδιά τους, τα αιθέρια έλαια είναι γνωστά για τις θεραπευτικές και...
καλλυντικές τους ιδιότητες. Πόσες γνωρίζουμε, όμως, πως είναι επίσης πλούσια σε αντιβακτηριακά και αντιμυκητιακά στοιχεία, ενώ δρουν και κατά των ιώσεων; Οι 8 προτάσεις που ακολουθούν μας δείχνουν πώς να ωφεληθούμε από τη δράση τους με εναλλακτικές χρήσεις.

1. Κατά της δυσπεψίας
Το αιθέριο έλαιο του μαύρου πιπεριού ενισχύει τη διαδικασία της πέψης, καθώς προτρέπει το στομάχι στην παραγωγή ενός ενζύμου που βοηθά στην πέψη των πρωτεϊνών και των λιπών, αυξάνοντας παράλληλα τη δυνατότητα απορρόφησης της βιταμίνης Β και των μετάλλων από τον οργανισμό. Με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες προσφέρει επίσης, καταπραϋντική δράση τόσο στο πεπτικό σύστημα, όσο και στη λειτουργία του εντέρου.
Πρόταση: Προσθέτουμε λίγες σταγόνες σε σούπες, σάλτσες ή σος σαλάτας, ώστε να απολαύσουμε και την πικάντικη γεύση του, σε σχέση με το τυποποιημένο πιπέρι.

2. Σπυράκια, τέλος!
Το αιθέριο έλαιο του σανταλόξυλου από τις Ανατολικές Ινδίες διαθέτει πλούσιες αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ώστε να εξοντώνει τα βακτήρια που φράζουν τους πόρους του δέρματος και να καταπραϋνει άμεσα τις φλεγμονές.
Πρόταση: Προσθέτουμε 1-2 σταγόνες σε 170γρ. αμυγδαλέλαιο και το χρησιμοποιούμε τοπικά, καθώς η ισχυρή του δράση ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό.

3. Λάμψη στο δέρμα
Συχνά προσθέτουμε έλαιο καρύδας ή παρθένο ελαιόλαδο για την παρασκευή μιας θαυματουργής μάσκας προσώπου, αλλά εντάσσοντας τη δράση των αιθέριων ελαίων στην καθημερινή μας ρουτίνα ομορφιάς τα οφέλη θα είναι σαφώς, πολύ μεγαλύτερα!
Το αιθέριο έλαιο αγριοτριανταφυλλιάς περιέχει μια φυσική μορφή ρετινόλης που απαλλάσσει το δέρμα από τα νεκρά κύτταρα, μειώνει την εμφάνιση των ρυτίδων και χαρίζει λάμψη. Τα αιθέρια έλαια jojoba, αμυγδάλου και βερίκοκου απορροφώνται γρήγορα από την επιδερμίδα ενισχύοντας την υγρασία και τα επίπεδα ενυδάτωσης, με αποτέλεσμα ένα φωτεινό, ξεκούραστο δέρμα χωρίς την παρουσία ερεθισμών.

4. Για τόνωση και αυτοσυγκέντρωση
Είναι πιθανόν να έχουμε ακούσει πως για τον έλεγχο του άγχους και για ηρεμία, μερικές εισπνοές με έλαιο λεβάντας είναι ιδανικές, ενώ από την άλλη το έλαιο μέντας και δυόσμου τονώνουν τα επίπεδα ενέργειας. Το αιθέριο έλαιο μοσχοκάρυδου ερεθίζει τις κατάλληλες χημικές ουσίες του εγκεφάλου ώστε να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, αλλά και απόλυτα εστιασμένες στον στόχο μας. Ενισχύει τη μνήμη και απομακρύνει το αίσθημα κόπωσης και την κατάθλιψη. Πριν από μια σημαντική μελέτη, μια σπουδαία συνάντηση ή μια μεγάλη μας προσπάθεια λίγες εισπνοές ή ένα σπρέι με έλαιο μοσχοκάρυδου βοηθάει σημαντικά.
Πρόταση:  Σε ½ λίτρο καυτό νερό ρίχνουμε 6 σταγόνες έλαιο μοσχοκάρυδου. Σκύβουμε πάνω από το μπολ, σκεπάζοντας το κεφάλι μας με μια πετσέτα και εισπνέουμε τον ατμό για 5 και όχι παραπάνω από 10 λεπτά!

5. Για απίστευτα καθαρό σπίτι!
Οι αντιβακτηριακές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων είναι ατελείωτες, οπότε μπορούμε να ξεκινήσουμε ενισχύοντας τη δράση των τυποποιημένων οικιακών καθαριστικών προϊόντων που χρησιμοποιούμε. Μπορούμε να προσθέσουμε λοιπόν, λίγες σταγόνες από έλαιο πορτοκαλιού, λεμονιού ή γκρέιπφρουτ.
Πρόταση: Για να διαλύσουμε επίμονους λεκέδες από κερί, λάδι ή κόλλα το έλαιο λεμονιού κάνει θαύματα. Για να καθαρίσουμε τον νεροχύτη, ένα μείγμα από έλαιο περγαμόντου και λάιμ, αραιωμένο σε νερό μας λύνει τα χέρια!

6. Το προσωπικό μας, φυσικό αντιηλιακό προϊόν
Αναμειγνύοντας ένα μέρος έλαιο μύρου, ένα μέρος έλαιο καρότου και δύο μέρη έλαιου jojoba δημιουργούμε ένα αντιηλιακό με προστασία ισοδύναμη με SPF30! Το χρησιμοποιούμε ως ένα απόλυτα φυσικό αντιηλιακό προϊόν, αλλά και ως ένα ενυδατικό γαλάκτωμα με υπέροχη μυρωδιά. Εάν το δέρμα μας είναι πολύ ευαίσθητο και καιγόμαστε εύκολα, τότε μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε πάνω από το κλασικό αντιηλιακό μας, ώστε να προσφέρουμε στο δέρμα μας απόλυτη προστασία.

7. Κατά των πονοκεφάλων, της ναυτίας και τις κράμπες της εμμηνόρροιας
Τώρα, μπορούμε να απαλλαγούμε από χάπια και κάψουλες και να ωφεληθούμε από τα αιθέρια έλαια, κερδίζοντας την πιο φυσική θεραπεία! Το έλαιο τζίντζερ ανακουφίζει από τη ναυτία, όχι μόνο μυρίζοντας το, αλλά και τρίβοντας 1-2 σταγόνες στο στέρνο ή στην περιοχή του στομαχιού, κίνηση που χαλαρώνει το πεπτικό μας σύστημα.
Για έναν απλό ή επίμονο πονοκέφαλο προσθέτουμε σε 6 σταγόνες αιθέριου ελαίου καρύδας (ή άλλου βασικού ελαίου), με 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας, ευκαλύπτου και λεβάντας. Κάνουμε μασάζ με το μείγμα στους κροτάφους και στην περιοχή του αυχένα και ξεχνάμε τι θα πει πονοκέφαλος!
Άμεση ανακούφιση από τις κράμπες της εμμηνόρροιας προσφέρει και ένα μασάζ στην κοιλιά με ένα μείγμα, στο οποίο έχουμε ως βάση το έλαιο καρύδας ή αμυγδάλου και  προσθέτουμε 2-3 σταγόνες από έλαιο φασκόμηλου, βασιλικού και δεντρολίβανου. Τόσο απλά!

8. Πιο πλούσια και γερά μαλλιά
Ανάλογα με το μέγεθος του μπουκαλιού που χρησιμοποιούμε, προσθέτουμε 30-40 σταγόνες έλαιο δεντρολίβανου, τόσο στο σαμπουάν όσο και στο μαλακτικό προϊόν. Το δεντρολίβανο είναι γνωστό για την ενδυνάμωση και τόνωση των μαλλιών, ενώ παράλληλα επιβραδύνει την αραίωσή τους, χαρίζοντας ένα αναζωογονητικό άρωμα που ξυπνά τις αισθήσεις!
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!