tromaktiko: Τύρος: Μια παραθαλάσσια κωμόπολη στο νομό Αρκαδίας

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Τύρος: Μια παραθαλάσσια κωμόπολη στο νομό Αρκαδίας



Η όμορφη, γραφική κωμόπολη, βρίσκεται στα νοτιανατολικά του νομού Αρκαδίας...
πήρε το όνομα της από το Ιερό του Απόλλωνα Τυρίτη (τοπικής θεότητας) που λατρευόταν στην περιοχή.

Με φόντο το γαλάζιο της θάλασσας  και τα βουνά του Πάρνωνα ο Τυρός έχει τρεις οικισμούς: τον Άνω, τον Κάτω και την Παραλία Τυρού, όπου έχει αναπτυχθεί πολύ τουριστικά τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, είναι από τα πιο όμορφα παραθαλάσσια μέρη για οικογενειακές διακοπές.

Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό με αποτέλεσμα να βρεις καταλύματα και εστιατόρια για όλα τα γούστα.

Στην ευρύτερη περιοχή μιλάνε την τσακώνικη διάλεκτο και αναβιώνουν πολλά παραδοσιακά έθιμα που πραγματοποιούνται στη θάλασσα.

Οι προτάσεις μου :

Βόλτα στο παραθαλάσσιο Τυρό: Μπορείς να νοικιάσεις ποδήλατο για να απολαύσεις τη διαδρομή. Εκεί αξίζει να καθίσεις για φαγητό στα ταβερνάκια που έχουν φρέσκο ψαράκι κατευθείαν από τις τράτες. Μάλιστα, ακριβώς απέναντι είναι οι Σπέτσες όπου απέχουν μόνο 16 ναυτικά μίλια.

Στον Άνω Τυρό που βρίσκεται στις πλαγιές του βουνού Πάρνωνα έχει ωραίες διαδρομές για πεζοπορία. Πολλά από τα σπίτια έχουν κρατήσει τα κυνουρικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής τους.
Εκδρομή στο Λεωνίδιο: Αφού έφτασες ως εκεί πήγαινε ως το Λεωνίδιο, όπου έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.

Φεύγοντας πάρε μαζί σου γλυκό μελιτζανάκι –τοπικό γλυκό- και μέλι. Η ευρύτερη περιοχή φημίζεται για τα τσακώνικα παξιμάδια της.
Τα έθιμα του Πάσχα στον Τυρό

Την Μεγάλη Παρασκευή γίνεται η μεταφορά των Επιταφίων στη παραλιακή οδό με την συνοδεία των ψαροκάικων.

Νωρίς το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου τα μικρά παιδιά ρίχνουν χιλιάδες κεριά μέσα στη θάλασσα συμβολίζοντας τις ψυχές των Τσακώνων, των ναυτικών και των ψαράδων που έχουν χαθεί.
Το Μεγάλο Σάββατο, την ώρα της Ανάστασης καίγεται ο Ιούδας μέσα στη θάλασσα πάνω σε πλωτή εξέδρα από τους Τσάκωνες μπουρλοτιέρηδες που το συνοδεύουν με δυναμίτες και βεγγαλικά.
Την Κυριακή του Πάσχα γίνεται το τσακώνικο γλέντι στη κεντρική πλατεία και διαβάζουν το Ευαγγέλιο στη τσακώνικη διάλεκτο.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!