tromaktiko: Πότε δεν πρέπει ν’ αγνοείς τις ελιές στο σώμα σου

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Πότε δεν πρέπει ν’ αγνοείς τις ελιές στο σώμα σου



Οι ελιές είναι κάτι πού έχουμε σχεδόν όλοι στο σώμα μας και...
τις περισσότερες φορές είναι αθώες. Τι γίνεται, όμως, όταν δεν είναι;

Κανένα δέρμα δεν είναι τέλειο και, σίγουρα, όλο και κάπου θα υπάρχει μία ελιά η οποία μπορεί να είναι φαινομενικά αθώα. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις που δεν πρέπει ν’ αγνοείς τις ελιές στο σώμα σου.

Οι ελιές είναι μία συσσωμάτωση του δέρματος. Μία ελιά μπορεί να έχει γενετικές “ρίζες” αλλά μπορεί να οφείλεται και στην έκθεση του δέρματος στον ήλιο. Οι ελιές μπορεί να είναι αβλαβείς, αλλά μπορεί να είναι και ένα δείγμα ότι διατρέχουμε κίνδυνο μελανώματος.

Καταρχήν, όσες περισσότερες ελιές έχουμε στο δέρμα μας τόσο μεγαλύτερη είναι και η πιθανότητα να παρουσιάσουμε κάποια μορφή καρκίνου του δέρματος.

Το μελάνωμα είναι η λιγότερο συχνή μορφή καρκίνου του δέρματος αλλά η πιο επικίνδυνη. Στατιστικά, οι γυναίκες εμφανίζουν μελάνωμα συχνότερα στα πόδια, ενώ οι άντρες στη πλάτη τους.

Το μελάνωμα έχει τεράστιο ποσοστό επιβίωσης, καθώς μπορείς να το προλάβεις και όταν εμφανιστεί να προχωρήσεις σε χειρουργική αφαίρεση. Δεν πρέπει όμως να το αγνοήσεις, αν διακρίνεις τα σημάδια, καθώς μπορεί να εξαπλωθεί στο δέρμα, ακόμα και σ’ άλλα μέρη του σώματος.

Πώς ελέγχουμε τις ελιές

Δεν πρέπει να αγνοείς τις ελιές στο σώμα σου και πρέπει να ελέγχεις συχνά τυχόν αλλαγές στη μορφή ή το χρώμα τους. Υπάρχουν κάποια σημάδια που μας βοηθούν να προλάβουμε μία άσχημη κατάσταση.

Ασυμμετρία

Συνήθως οι ελιές στο σώμα μας είναι συμμετρικές, έχουν ομοιόμορφο σχήμα σ’ όλη την επιφάνεια τους. Αν κάποιο “μισό” της ελιάς είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο απ’ το άλλο, τότε ίσως αυτό είναι σημάδι καρκίνου του δέρματος.

Σχήμα

Οι ελιές έχουν συνήθως ομοιόμορφο σχήμα. Αν παρατηρήσουμε διάφορες ανομοιομορφίες, όπως “άκρες” ή εξογκώματα για παράδειγμα, στην ελιά, τότε θα πρέπει να πάμε να την εξετάσουμε.

Χρώμα

Οι ελιές, εάν είναι αβλαβείς, έχουν ένα χρώμα, ενιαίο σε όλη την επιφάνεια τους. Αν παρατηρήσουμε αλλαγές στο χρώμα της ελιάς και, γενικότερα, χρωματικές διαφορές που δεν μας φαίνονται φυσιολογικές, καλό είναι να προσέχουμε και, βέβαια, να εξεταστούμε.

Διάμετρος

Οι ελιές μας δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερες από, περίπου, 7 χιλιοστά. Με τον καιρό οι ελιές αλλάζουν μέγεθος, είναι απολύτως φυσιολογικό. Αυτό που θα πρέπει να μας τραβήξει τη προσοχή θα πρέπει να είναι η απότομη αλλαγή μεγέθους. Οι ελιές θα πρέπει να μεγαλώνουν με ρυθμό τέτοιο ώστε να μη μπορούμε εύκολα να το παρατηρήσουμε.

Πώς να μειώσεις τον κίνδυνο

Η προστασία απ΄τον ήλιο είναι το “κλειδί” σ’ αυτή την υπόθεση. Εννοείται, πως πρέπει να τοποθετούμε σωστά το αντηλιακό όταν βρισκόμαστε στη παραλία. Αυτό δε σημαίνει ότι τους χειμερινούς μήνες το δέρμα μας μπορεί να “κρυφτεί” απ’ τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Βρες το σωστό αντηλιακό για σένα, χρησιμοποιήσε το σωστά και προστάτεψε το δέρμα σου και την υγεία σου.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!