ποσοστό ενηλίκων και παιδιών, με το φαινόμενο να κορυφώνεται την άνοιξη λόγω της έντονης ανθοφορίας.
Τα συμπτώματα είναι έντονα αντιληπτά, ιδίως για κάποιον που συνηθίζει να γυμνάζεται στη φύση ή που υποχρεώνεται να εργάζεται σε εξωτερικούς χώρους: καταρροή, μπούκωμα στη μύτη, έντονη δυσκολία στην αναπνοή, δακρύρροια, φτέρνισμα, ακόμα και πονοκέφαλος, αλλά μπορεί και να οδηγήσει σε πιο σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, όπως το αλλεργικό βρογχικό άσθμα.
Επιπλέον, όταν η αλλεργία οφείλεται σε παθολογικούς παράγοντες που μπορεί να επιδρούν όλο το χρόνο τότε μπορεί τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας να διαρκούν όλο το χρόνο -και αυτό είναι ένα αληθινά βασανιστικό πρόβλημα υγείας.
Πώς θα μάθεις το ακριβές αίτιο της αλλεργίας που σε ταλαιπωρεί
Η σωστή διάγνωση του αιτίου της αλλεργίας και η ταυτοποίηση του συγκεκριμένου αλλεργικού παράγοντα είναι πρωταρχικής σημασίας για το σχεδιασμό της αιτιολογικής θεραπείας της αλλεργικής ρινίτιδας, η οποία είναι εξατομικευμένη για κάθε ασθενή.
Μέσα σε ένα μόνο ραντεβού σε εξειδικευμένο ΩΡΛ-Αλλεργιολογικό ιατρείο, γίνεται ενδοδερμική δοκιμασία νυγμού (Prick Test) με σταγονίτσες από τα αλλεργιογόνα (γύρεις, ακάρεα, ζώα κ.α.) πάνω στο χέρι σου και τα αποτελέσματα βγαίνουν μέσα σε λίγη ώρα, διαπιστώνοντας με ακρίβεια το αίτιο που του προκαλεί τα ενοχλητικά συμπτώματα και πώς μπορείς να προφυλαχθείς από αυτό.
Πιο συγκεκριμένα, τα πιο συχνά αλλεργιογόνα που ανευρίσκονται στα δερματικά test είναι διάφορα φυτά (ελιά) ή θάμνοι (περδικάκι), ακάρεα (μικροσκοπικοί οργανισμοί που ζουν μέσα στα σεντόνια, παπλώματα, μαξιλάρια, χαλιά κλπ.), μύκητες -είτε φυτικοί είτε οικιακοί (σε υπόγεια, μπάνια και άλλα μέρη με υγρασία)- ή ακόμα και οικόσιτα ζώα όπως σκύλοι και γάτες.
Η εξέταση με δερματικές δοκιμασίες νυγμού (Prick Tests) υπερτερεί εκείνης που γίνεται με αιματολογικές εξετάσεις (Rast tests) τόσο σε αξιοπιστία όσο και σε οικονομικό κόστος.
Ποια είναι η τελευταία μόδα στην θεραπεία των αλλεργιών της μύτης
Η κλασσική θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας (αντιισταμινικά χάπια-κορτιζονούχα σπρέι) μόνο αποσπασματικό χαρακτήρα μπορεί να έχει και δε γίνεται για ευνόητους λόγους να χορηγείται εφόρου ζωής. Αντίθετα, η ανοσοθεραπεία-απευαισθητοποίηση είναι η αιτιολογική θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας αφού αντιμετωπίζει απευθείας το αίτιο της αλλεργίας, δηλαδή το αλλεργιογόνο, καθιστώντας το ανενεργό.
Αυτή η θεραπεία απευαισθητοποίησης γίνεται εύκολα με υπογλώσσιες σταγόνες από το ίδιο το αλλεργιογόνο και έτσι ο αλλεργικός ασθενής σιγά σιγά συνηθίζει το αλλεργιογόνο και αυτό καθίσταται στο τέλος αδρανές.
Η διάρκεια της θεραπείας μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 5 χρόνια, ανάλογα με την ανταπόκριση του ασθενούς και έχει μόνιμα αποτελέσματα, καθώς ο ασθενής ξεπερνά την αλλεργία του και ζει απαλλαγμένος από τα ενοχλητικά της συμπτώματα.
Παράλληλα με τη θεραπεία της απευαισθητοποίησης του ασθενούς είναι δυνατόν να γίνεται και η αντιαλλεργική ανακουφιστική θεραπεία με αντιισταμινικό και κορτιζονούχο ρινικό spray, τουλάχιστον μέχρι να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα της απευαισθητοποίησης.Στο μεσοδιάστημα αυτό επαναλαμβάνεται το δερματικό αλλεργικό test μία φορά το χρόνο.
Πηγή