tromaktiko: Αχαΐα - Ο Πύργος των Πετμεζαίων... μια ιστορία στα Κάτω Σουδενά!

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Αχαΐα - Ο Πύργος των Πετμεζαίων... μια ιστορία στα Κάτω Σουδενά!



Αν βρεθείς στα Σουδενά (Λουσοί) σίγουρα αυτός ο πύργος θα σε μαγνητίσει...
Η ιστορία του θα σε καλέσει! Δεν μπορείς να μην ρωτήσεις, να μην διαβάσεις να μην πας κοντά του. Αγγίζοντας τις πέτρες του, θα σου φανεί πως ακούς τους καπεταναίους της οικογένειας Πετμεζά να καταστρώνουν σχέδια κατά των Τούρκων.

Εικόνες από μια άλλη εποχή με αμαρτωλούς και κλέφτες θα πλημμυρίσουν την φαντασία σου... Ένα μοναδικό μνημείο λαϊκής αρχιτεκτονικής ο πύργος των Πετμεζάιων.


Λιτός και αυστηρός είναι ένας από τους παλαιότερους πύργους της ορεινής Πελοποννήσου, αναγόμενος στον 17ο αιώνα. Ο πύργος των Πετμεζαίων έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο. Είναι κτισμένος από γκρίζα πέτρα της περιοχής, με επιμελημένη κατασκευή και καλοδουλεμένες λεπτομέρειες (μεγάλα κατεργασμένα αγκωνάρια στις γωνιές των οικοδομών, ημικυκλικά τόξα στα ανοίγματα, κ.λπ.).

Είναι χτισμένος πάνω σε λόφου σε στρατηγικό σημείο, ήταν το ορμητήριο της οικογένειας των Πετμεζαίων και το κέντρο αντίστασης εναντίον της τουρκικής κατοχής τόσο στα προεπαναστατικά χρόνια όσο και κατά τη διάρκεια της Eπανάστασης. Οι Πετμεζαίοι ως καπεταναίοι των Καλαβρύτων κατά τη διάρκεια της Επανάστασης έπαιξαν πρωτεύοντα ρόλο. Κατά την εξέγερση της Πελοποννήσου (1770) εναντίον των Τούρκων και ως το 1800, περισσότεροι από είκοσι Πετμεζαίοι κλέφτες και αμαρτωλοί έδωσαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις με τους Τουρκαλβανούς. Ο Αθανάσιος Πετμεζάς μαζί με τον Κολοκοτρώνη και τον Ζαχαρία δημιούργησαν τη θρυλική τριανδρία αρματωλών.

Καθώς ολόκληρη η περιοχή των Καλαβρύτων είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους, αξίζει να επισκεφθεί κάποιος και τον Πύργο των Πετμεζάιων. Θα νιώσει για λίγο... οπλαρχηγός!



     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!