τα Σκόπια προκαλούν και πάλι - Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ φέρεται να δήλωσε ότι "ορισμένες ελληνικές θέσεις είναι παράλογες" - Οι δηλώσεις γίνονται σε μία κομβική στιγμή για τις διαπραγματεύσεις - Σε λίγα 24ωρα ο Νίκος Κοτζιάς θα βρεθεί στα Σκόπια για νέες συζητήσεις - Η "απάντηση" της Αθήνας στις δηλώσεις Ντιμιτρόφ και η "αποδυνάμωση" της κυβέρνησης του Ζάεφ
Την στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για το Μακεδονικό φαίνεται, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις, να έχουν μπει στην τελική ευθεία… τα Σκόπια έρχονται να «ρίξουν λάδι στη φωτιά». Η πρόκληση έρχεται μέσα από το στόμα του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ ο οποίος χαρακτήρισε κάποιες ελληνικές θέσεις… παράλογες!
Ειδικότερα, φέρεται να είπε σύμφωνα με καλά πληροφορημένες και διάφορες διπλωματικές πηγές που επικαλείται η Καθημερινή ότι «ορισμένες ελληνικές θέσεις πλησιάζουν στον παραλογισμό (“absurd”)». Οι επίμαχες δηλώσεις του Ντιμιτρόφ φέρονται να έγιναν σε κάποιες συναντήσεις που είχε με Ευρωπαίους διπλωμάτες.
Η «απάντηση» της Αθήνας
Ενόψει της μετάβασης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια την ερχόμενη εβδομάδα, η άφιξη της συγκεκριμένης είδησης στην Αθήνα, αρχικά μέσω ερωτημάτων δημοσιογράφων, προκάλεσε ερωτήματα στην ελληνική πλευρά. Διπλωματικές πηγές εξέφραζαν, μάλιστα, την εύλογη, όπως έλεγαν, απορία τι είδους διαπραγμάτευση αναμένει ο κ. Ντιμιτρόφ, όταν χρησιμοποιεί τέτοιους χαρακτηρισμούς.
«Χάνει» την δύναμη του η κυβέρνηση Ζάεφ
Στα Σκόπια η κατάσταση δεν είναι ειδυλλιακή, καθώς, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ κατόρθωσε μόλις και μετά βίας να περάσει τον νόμο για τη χρήση των γλωσσών, που πρακτικά θεσμοθετεί τη χρήση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας της ΠΓΔΜ.
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Γάλλου πρέσβη στα Σκόπια, Κριστιάν Τιμονιέ, ο οποίος έκανε λόγο για απογοητευτική εικόνα στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ, στην ψηφοφορία του εν λόγω νόμου.
«Δεν είναι δική μου δουλειά να κρίνω, αλλά η εικόνα που είδαμε ήταν ό,τι άλλο θέλετε, εκτός από εικόνα κοινοβουλίου ευρωπαϊκής χώρας. Σε μία περίοδο που τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να πάρουν θέση για την σύσταση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, και ιδιαίτερα για τον αν η σύσταση αυτή θα είναι υπό όρους, θα τεθεί το ερώτημα αν η ατζέντα Priebe (σ.σ. για τις μεταρρυθμίσεις) θα υιοθετηθεί γρήγορα, ενώ θα τεθεί και το ζήτημα της τήρησης των κριτηρίων της Κοπεγχάγης. Η ΕΕ μπορεί να ενσωματώνει μόνο λειτουργικές δημοκρατίες», ανέφερε ο Γάλλος Πρέσβης.
Μάλιστα, με αφορμή την τοποθέτηση αυτή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE υπογραμμίζει ότι με τη δήλωσή του ο Γάλλος Πρέσβης ουσιαστικά επιβεβαίωσε πως ο πρωθυπουργός Ζάεφ και ο Πρόεδρος της Βουλής Τζαφέρι, «με την βίαιη και αντιδημοκρατική υιοθέτηση ενός επιζήμιου νόμου που καθιερώνει τη διγλωσσία», θέτουν σε κίνδυνο την προοπτική να δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.