tromaktiko: Καιρός: Έκτακτο δελτίο! Βροχές, καταιγίδες και σκόνη από την Αφρική

Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Καιρός: Έκτακτο δελτίο! Βροχές, καταιγίδες και σκόνη από την Αφρική



Μέσα Μαρτίου αλλά η Άνοιξη... αργεί! Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ. Έρχονται βροχές και καταιγίδες και σκόνη από την Αφρική σε όλη τη χώρα,,,
Την Κυριακή, το φαινόμενο θα είναι έντονο στα ανατολικά και νότια - Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε οδηγίες για την προστασία του πληθυσμού και κυρίως των ευπαθών ομάδων από την αφρικανική σκόνη - Δείτε την αναλυτική πρόβλεψη για την Κυριακή (18.03.2018)
Ο καιρός… κοντεύει να μας τρελάνει ενώ σε ισχύ από το Σάββατο (17.03.2018) είναι και το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ (δείτε εδώ περισσότερα)! Η σκόνη από την Αφρική έχει κάνει ήδη την εμφάνιση της ενώ το φαινόμενο αναμένεται να είναι πιο έντονο την Κυριακή (18.03.2018).

Τα πράγματα θα χειροτερέψουν οι καταιγίδες και οι δυνατοί άνεμοι… με την λασποβροχή να είναι το κύριο χαρακτηριστικό της ημέρας.

Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε οδηγίες, με στόχο την προστασία του πληθυσμού και κυρίως των ευπαθών ομάδων από την αφρικανική σκόνη.

Όπως αναφέρει το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωση, εκτιμάται ότι, οι μέσες ημερήσιες συγκεντρώσεις ΑΣ10 το Σαββατοκύριακο θα κυμανθούν σε μέτρια επίπεδα (51-100 μg/m3), λόγω έντονης μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα.

Ακολουθούν οι συστάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας ανάλογα με τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10):

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου για 24ωρες συγκεντρώσεις ΑΣ10 : 51-75 (μg/m3)
«Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα, ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους».

Β. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου για 24ωρες συγκεντρώσεις ΑΣ10: 76-100 μg/m3
– Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς και παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
– Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.
– Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα

Γ. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό για 24ωρες συγκεντρώσεις Α.Σ.10: 76-100 μg/m3
Κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση-δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Την Κυριακή (18.03.2018) αναμένεται να σημειωθούν βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές αρχικά στα δυτικά και τα βόρεια, πιθανώς το μεσημέρι πρόσκαιρα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από το απόγευμα στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Ο καιρός θα αρχίσει να καλυτερεύει από τα δυτικά, ενώ ευνοείται σημαντικά η μεταφορά σκόνης κυρίως στα ανατολικά και νότια. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι στο Αιγαίο 8 πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν. Πτώση της θερμοκρασίας προβλέπεται κυρίως στο Ιόνιο και τα Ηπειρωτικά.

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ για την Κυριακή (18.03.2018):
Αττική

καιρός: αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές ώρες πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Από το απόγευμα βελτίωση.

άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς 4 με 6 μποφόρ.

θερμοκρασία: από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, τα οποία είναι πιθανό να είναι κατά τόπους έντονα, από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.

άνεμοι: νοτιοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

θερμοκρασία: από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, τα οποία θα είναι κατά τόπους έντονα, βαθμιαία από τα δυτικά θα εξασθενήσουν.

άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 στα ανατολικά τοπικά 7 και πιθανώς 8 μποφόρ. Βαθμιαία από το απόγευμα και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.

θερμοκρασία: από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

καιρός: αρχικά νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα. Βαθμιαία ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση, ενώ από το βράδυ θα σημειωθούν ξανά τοπικές βροχές κυρίως στα βορειοδυτικά, οπού τη νύχτα θα εκδηλωθούν και καταιγίδες πιθανώς ισχυρές.

άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 που γρήγορα θα γίνουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν ξανά σε νοτίων διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ.

θερμοκρασία: από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

καιρός: αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα είναι πιθανό να είναι πρόσκαιρα κατά τόπους έντονα. Από το απόγευμα βελτίωση.

άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 στα ανατολικά και νοτιά τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ.

θερμοκρασία: από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα
Κυκλάδες, Κρήτη

καιρός: αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στις Κυκλάδες. Από το απόγευμα βελτίωση.

άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 8 και πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ. Από το απόγευμα και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς 5 με 6 μποφόρ.

θερμοκρασία: από 15 έως 21 και στη βόρεια Κρήτη έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

καιρός: αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 7 με 8 και πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.

θερμοκρασία: από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!