κεντρικότερο σημείο της τουριστικής περιοχής Κάτω Πάφου.
Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι ενώ οι διαδικασίες για τον καθαρισμό του χώρου και την απομάκρυνση των υλικών έχουν αρχίσει ήδη, προσφορές για ανάληψη του έργου έχουν υποβάλει μη εγκεκριμένες εταιρείες για διαχείριση τέτοιων καρκινογόνων υλικών.
Ο χώρος βρίσκεται δίπλα ακριβώς από τη Δημοτική Πλαζ του ΣΟΔΑΠ, ένα από τα πλέον ανεπτυγμένα τουριστικά και πολυσύχναστα σημεία της Κάτω Πάφου. Είναι κυριότητας της Τράπεζας Κύπρου, η οποία έχει ζητήσει πρόσφατα προσφορές για τον καθαρισμό του από μεγάλες ποσότητες μπάζων που παραμένουν εκεί για χρόνια, μετά την κατεδάφιση του εργοστασίου της οινοβιομηχανίας.
Κατά τη διαδικασία της προσφοροδότησης, διαπιστώθηκε ότι ανάμεσα στα υπόλοιπα αδρανή υλικά υπάρχουν και μεγάλες ποσότητες αμιάντου, ένα υλικό που πλέον χρήζει ειδικής μεταχείρισης και επεξεργασίας ως καρκινογόνο, γεγονός που εκτοξεύει το κόστος της μετακίνησης των υλικών από εξουσιοδοτημένα συνεργεία. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», προσφορές υπέβαλαν μεμονωμένα άτομα ή εταιρείες, που δεν είναι εξουσιοδοτημένες για εμπλοκή σε θέματα καρκινογόνων υλικών όπως ο αμίαντος. Και όχι μόνο αυτό, αλλά υπέβαλαν προσφορές των οποίων το ύψος δεν καλύπτει καν τα έξοδα που απαιτεί η μετακίνηση του αμιάντου με την πρέπουσα διαδικασία.
«Είναι προφανές», ανέφερε αρμόδιος παράγοντας, «ότι κάποιοι σκοπεύουν απλώς να φορτώσουν όλα τα υλικά και να τα πετάξουν σε κάποιο αργάκι ή σε κάποιον ξεροπόταμο, όπως γίνεται συνήθως με τα αδρανή υλικά».
Παράγοντες του περιβαλλοντικού κινήματος που ενημερώθηκαν για την πτυχή αυτή, παρεμβαίνουν για να αποτραπεί η απομάκρυνση του αμιάντου χωρίς να τηρηθούν οι διαδικασίες ασφαλούς απομάκρυνσης και επεξεργασίας, όπως ορίζει η νομοθεσία.
Πηγή