tromaktiko: Ποιο είδος μουσικής μας κάνει να γυμναζόμαστε περισσότερο

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Ποιο είδος μουσικής μας κάνει να γυμναζόμαστε περισσότερο



Η άσκηση με τη συνοδεία μουσικής βοηθάει ώστε να κρατιέται ο ρυθμός και να ξεσηκώνεται ο αθλούμενος. Πλέον βρήκαν και...
ποιο είδος μουσικής είναι εκείνο που παρατείνει τη διάρκεια της άσκησης.

Τα αποτελέσματα δεν εκπλήσσουν. Η ζωηρή χορευτική μουσική είναι αυτή που παρακινεί όποιον ασκείται να κρατήσει τον ρυθμό του, να μην τα παρατήσει, να φέρει σε πέρας το πρόγραμμα άσκησής του, αλλά και να γυμναστεί λίγο περισσότερο.

Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό έχει πιο εμφανές αποτέλεσμα στο γυμναστήριο. Όσοι, στο πλαίσιο του πειράματος, ασκήθηκαν υπό τους ήχους έντονης χορευτικής μουσικής, ήταν σε θέση να διατηρήσουν την άσκηση πάνω από 10% περισσότερο, από εκείνους που ασκήθηκαν στη σιωπή, χωρίς μουσική υπόκρουση.

Οι ερευνητές είπαν, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι οι γιατροί πρέπει να εξετάσουν την πιθανότητα να συνταγογραφούν τη μουσική, όταν προσπαθούν να ενθαρρύνουν τους ασθενείς τους να σηκωθούν από την καρέκλα και να κάνουν περισσότερη άσκηση.

Η αμερικανική έρευνα ανέθεσε τυχαία σε 127 συμμετέχοντες, μέσης ηλικίας 53 ετών, να ακούσουν ή να μην ακούσουν μουσική, ενώ υποβάλλονταν σε τεστ κοπώσεως, προκειμένου να ελεγχθούν τα επίπεδα της φυσικής τους κατάστασης.

Τους ζητήθηκε να παραμείνουν στον "διάδρομο" για όσο άντεχαν, ενώ η ταχύτητα και η κλίση του αυξήθηκαν.

Η μελέτη από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Επιστημών της Υγείας του Τέξας διαπίστωσε ότι, όσοι άκουγαν παράλληλα μουσική, άντεξαν να συνεχίσουν με περισσότερη ενέργεια για σχεδόν οκτώμιση λεπτά - σχεδόν ένα λεπτό περισσότερο από όσους έκαναν το τεστ κοπώσεως χωρίς συνοδεία μουσικής.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή, Dr Waseem Shami, οι ερευνητές είχαν υποψιαστεί ότι η μουσική θα μπορούσε να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να κινητοποιηθούν, δεδομένης της επίπτωσής της στη διάθεση.

"Αυτή η μελέτη παρέχει ορισμένες αποδείξεις ότι η μουσική μπορεί να βοηθήσει να χρησιμεύσει ως ένα επιπλέον εργαλείο για να παρακινήσει κάποιον να ασκηθεί περισσότερο, κάτι που είναι κρίσιμο για την υγεία της καρδιάς.

Τα ευρήματά μας ενισχύουν την ιδέα ότι η ζωηρή μουσική σας παρακινεί να ασκείστε περισσότερο και να παραμείνετε πιστοί σε μια καθημερινή ρουτίνα άσκησης", δήλωσε.

Τα συμπεράσματα ανακοινώθηκαν στην 67η ετήσια επιστημονική συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας. Η μουσική που χρησιμοποιήθηκε στο πείραμα είχε λάτιν επιρροές.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!