tromaktiko: H IBM κατασκεύασε το μικρότερο υπολογιστή του κόσμου

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

H IBM κατασκεύασε το μικρότερο υπολογιστή του κόσμου



Με διαστάσεις μόλις ενός χιλιοστού...

Έχουμε δει στο παρελθόν εταιρίες να καυχιούνται για το πόσο μικρούς υπολογιστές κατάφεραν να κατασκευάσουν, όλοι τους όμως είναι τεράστιοι συγκριτικά με το νέο δημιούργημα της IBM.

Με διαστάσεις 1mm x 1mm, η συσκευή είναι σαν κόκκος αλατιού. Η εταιρία σκοπεύει να αποκαλύψει τον νέο της υπολογιστή στο IBM Think 2018 conference.

Ο υπολογιστής δε θα μπορεί να κάνει πολλά όσον αφορά τις λειτουργίες του, αλλά θα έχει την επεξεργαστική δύναμη ενός υπολογιστή x86 της δεκαετίας του '90. Αν και δεν μπορεί να συγκριθεί σε ισχύ με ένα σημερινό desktop, οι λειτουργίες του και οι δυνατότητές του είναι αξιοσημείωτες για το μικροσκοπικό του μέγεθος. Παραδόξως αν και θα περίμενε κανείς ένα τέτοιο επίτευγμα να κοστίζει μια μικρή περιουσία, η συσκευή δεν κοστίζει σχεδόν τίποτα για να παραχθεί, με την αξία της να είναι μόλις δέκα cents του δολαρίου.

Ο μικροσκοπικός αυτός υπολογιστής με τα ένα εκατομμύριο τρανζίστορ στο εσωτερικό του, έχει αρκετή ισχύ για να εκτελεί βασικές λειτουργίες μιας ΑΙ. Μέσα του βρίσκονται επίσης μια static random-access memory (SRAM) , ένα φωτάκι LED, ένας ανιχνευτής φωτός για επικοινωνία και ένα φωτοβολταικό κύτταρο για ενέργεια. Προς το παρόν η IBM έχει θέσει υπό δοκιμή το νέο πρωτότυπο μοντέλο της όποτε δε θα το δούμε σύντομα να βρίσκει το δρόμο του στην αγορά για κάποιο εμπορικό σκοπό.
Πηγή

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!