tromaktiko: Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Notos Com

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Notos Com



Του Νίκου Χρυσικόπουλου
Σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις, η κατάληξη των οποίων θα καθορίσει εν πολλοίς το μέλλον της εταιρείας, βρίσκονται το...
τελευταίο διάστημα οι τράπεζες με τους ιδιοκτήτες της "Notos Com Συμμετοχές ΑΕΒΕ”

Η εταιρεία που διαχειρίζεται, μεταξύ άλλων, τα πολυκαταστήματα Notos και Notos Home, διαθέτει ευρύ δίκτυο καταστημάτων γνωστά brands (American Eagle Outfitters, Nautica, Lacoste, Gant κ.α.) ένδυσης και και ειδών προσωπικής φροντίδας, βρίσκεται σε συζητήσεις με αντικείμενο την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού της, το ύψος του οποίου ανέρχεται στα επίπεδα των 152 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία (2016).

Πηγές που βρίσκονται σε γνώση των συζητήσεων αναφέρουν πως η επόμενη ημέρα κρίνεται από το κατά πόσον οι τράπεζες θα συμφωνήσουν σε ένα γενναίο "κούρεμα” δανείων στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης το οποίο βρίσκεται υπό επεξεργασία σε συνεργασία με την Pillarstone.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απαιτείται να χρηματοδοτηθεί εκ νέου η εταιρεία, να υπάρξει δηλαδή συμφωνία για την παροχή ρευστότητας ως 10 εκατ. ευρώ, ώστε να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Το σχέδιο που εξετάζεται είναι ευρύτερο και αφορά συνολικά τη δραστηριότητα της εταιρείας και το κατά πόσον θα απαιτηθεί να παραχωρηθούν συμμετοχές της.

Στην αγορά λέγεται ότι επενδυτικά κεφάλαια που ήδη δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά εμφανίζονται να ενδιαφέρονται για τη "Notos Com Συμμετοχές", στο τιμόνι της οποίας βρίσκονται οι αδελφοί Παπαέλληνα. Ωστόσο, βασικό κριτήριο για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αποτελεί το κατά πόσον θα έχει αίσιο τέλος η προσπάθεια διάσωσης της εταιρείας που, όπως οι περισσότερες στο λιανεμπόριο, έχει υποστεί τις σοβαρές συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην κατανάλωση.

Στο διάστημα της κρίσης, ο όμιλος Notos Com έχασε σχεδόν το 60% του τζίρου του, προχωρώντας σε κινήσεις περιορισμού των όποιων ζημιογόνων δραστηριοτήτων, τόσο σε επίπεδο brands, όσο και καταστημάτων, αλλά και σε σε πρόσθετες προβλέψεις για απαιτήσεις που εκτιμήθηκε ότι δεν είναι εύκολα εισπράξιμες.

Μεγάλες υποχρεώσεις

Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της εταιρείας, το σύνολο των υποχρεώσεών της στις 31 Δεκεμβρίου 2016 ανερχόταν σε 230 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός (τραπεζικές υποχρεώσεις μείον διαθέσιμα) διαμορφώθηκε σε 152 εκατ. ευρώ, λόγω της νέας χρηματοδότησης ύψους 6,7 εκατ. ευρώ που παραχώρησαν στον όμιλο οι τράπεζες για κεφάλαιο κινήσεως τριετούς διάρκειας, μετά την αναδιάρθρωση του συνολικού τραπεζικού δανεισμού που συμφωνήθηκε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016.

Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο του 2016 η Notos Com Συμμετοχές συμφώνησε με τις χρηματοδότριες τράπεζες την αναχρηματοδότηση των δανείων της, με μείωση των επιτοκίων και επέκταση του χρόνου αποπληρωμής. H συμφωνία περιελάμβανε:

1. Αναχρηματοδότηση του υφισταμένου Κοινού Ομολογιακού Δανείου ύψους 88,5 εκατ. ευρώ για πέντε έτη με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον τρία έτη, με περιθώριο επιτοκίου 2,75% για τα δύο πρώτα έτη, 3% για τα τρία επόμενα και 3,25% για τα τρία επόμενα, με κεφαλαιοποίηση μέρους των τόκων για τα πρώτα τέσσερα χρόνια και με ετήσιες δόσεις κεφαλαίου από 1 εκατ. τον δεύτερο χρόνο μέχρι 3,3 εκατ.

2. Μετατροπή ποσού 48,5 εκατ. ευρώ από τις υφιστάμενες χρηματοδοτήσεις για κεφάλαιο κινήσεως σε κοινό ομολογιακό δάνειο με τους ίδιους όρους με το προηγούμενο

3. Νέο κοινό ομολογιακό δάνειο ποσού 6,7 εκατ. ευρώ για κεφάλαιο κινήσεως, τριετούς διάρκειας και με περιθώριο επιτοκίου 3,75% για τα δύο πρώτα χρόνια και 4,25% τον τρίτο χρόνο και πληρωτέο στο τέλος

4. Διατήρηση της χρηματοδότησης ποσού 6,5 εκατ. ευρώ για κεφάλαιο κινήσεως έναντι επιταγών σε ποσοστό κάλυψης 100%.

Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις, υποχώρησαν στα 114,7 εκατ. ευρώ (- 65% στη διάρκεια της κρίσης) στο τέλος του 2016, ενώ οι ζημιές προ φόρων την ίδια περίοδο διαμορφώθηκαν σε 6,8 εκατ. ευρώ (από ζημιές 8,9 εκατ. ευρώ το 2015). Οι συνολικές ζημίες μετά από φόρους της εταιρείας για το 2016, όπως αναφέρεται στις λογιστικές καταστάσεις, ανήλθαν στο ποσό 14,251 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 12,169 εκατ. ευρώ το 2015.

Ο Όμιλος Notos Com δημιουργήθηκε το 2001 από συγχωνεύσεις οκτώ ιστορικών εταιρειών: τα πολυκαταστήματα Αφοί Λαμπρόπουλοι που ξεκίνησαν το 1906 και μετεξελίχθηκαν στην αλυσίδα notosgalleries, τα καλλυντικά CAP Cosmetics, Παπαέλληνας Καταναλωτικά και Παπαέλληνας Συμμετοχική και οι εταιρείες Σπόρτσμαν, Αταλάντη, Αταλάντα και Ένδυση.

Σήμερα ο όμιλος δραστηριοποιείται σε τρεις μεγάλους τομείς, τα καλλυντικά, τον κλάδο προσωπικής εμφάνισης (ένδυση-υπόδηση) και τον κλάδο των πολυκαταστημάτων, απασχολώντας συνολικά 1.350 εργαζόμενους. Η εταιρεία, μεταξυ άλλων, λειτουργεί τα Notos Galleries σε Aθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Kαλαμάτα και στα Notos Home σε πλατεία Kοτζιά και στο Golden Hall.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!