tromaktiko: Τα private equity και τα νέα ρεκόρ σε εξαγορές

Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Τα private equity και τα νέα ρεκόρ σε εξαγορές



Tου Javier Espinoza 
Σε προ κρίσης επίπεδα βρέθηκαν οι εξαγορές εισηγμένων εταιρειών από ιδιωτικά σχήματα...
Το μετρητό είναι άφθονο αλλά προβληματίζουν οι ακριβές αποτιμήσεις και ο κίνδυνος «ακριβών» τιμημάτων σε αυτή τη φάση του οικονομικού κύκλου.

Τα γκρουπ ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity) αγοράζουν εισηγμένες εταιρείες με τον ταχύτερο ρυθμό από το διάστημα πριν την οικονομική κρίση, με συνολικές συμφωνίες 180 δισ. δολάρια πέρυσι, σχεδόν διπλάσια από το επίπεδο του 2016, σύμφωνα με την Bain & Co.

Η άνοδος στις συμφωνίες είναι η μεγαλύτερη από το 2007 και έρχεται καθώς ο τομέας είναι υπό πίεση για να αξιοποιήσει μετρητά ρεκόρ, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η Bain, μία από τις μεγαλύτερες συμβουλευτικές εταιρείες παγκοσμίως, ανέφερε στην παγκόσμια έκθεσή της ότι ο αριθμός των «δημόσιων σε ιδιωτικά» ντιλς, όπου ένα γκρουπ ιδιωτικών κεφαλαίων αγοράζει μια εισηγμένη εταιρεία, «χτύπησε» τα 152 πέρυσι, σε άνοδο από τα 94 που ήταν το 2006. Το ιστορικό ρεκόρ είναι 196 συναλλαγές και επετεύχθη το 2007, ενώ το ρεκόρ σε ότι αφορά την αξία 423 δισ. το 2006.

Ωστόσο η συμβουλευτική είπε ότι οι συμφωνίες που παράγουν το προτιμητέο όριο απόδοσης του κλάδου, τρεις φορές το ποσό που καταβλήθηκε, ήταν σε ιστορικό χαμηλό. «Ο τρέχων οικονομικός κύκλος ήδη παράγει λιγότερα από τα επιτυχημένα ντιλς που πραγματικά οδηγούν την επίδοση [των ιδιωτικών κεφαλαίων], είπε η Bain.

Η Bain έχει ταυτοποιήσει ήδη 72 δυνητικούς στόχους εισηγμένων μόνο στις ΗΠΑ που αντιπροσωπεύουν ένα «πλούσιο πεδίο ενδιαφέροντος». Οι εταιρείες έχουν αξία (enterprise value) μέχρι 50 δισ. δολάρια αλλά είναι σχετικά φθηνες, τελώντας υπό διαπραγμάτευση με κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, κάτω από εννέα φορές (EBITDA).

Οι δυνητικοί στόχοι για εξαγορές συμπεριλαμβάνουν την L Brands, ιδιοκτήτρια της Victoria’s Secret με εμπορική αξία ύψους 19 δισ. δολαρίων και τη Brunswick, αξίας 5 δισ. δολαρίων.

Ο Hugh MacArthur, επικεφαλής των παγκόσμιων ιδιωτικών κεφαλαίων της Bain, είπε ότι ανέμενε φέτος να είναι παρόμοια χρονιά με το 2017, αν οι συνθήκες της αγοράς παραμείνουν γενικότερα ίδιες. «Υπήρξε συνεχής συσσώρευση χρημάτων σε ιδιωτικά κεφάλαια μετοχών. Εχουμε ρεκόρ [μετρητών έτοιμων να αναπτυχθούν] ύψους 1,7 τρισ. δολαρίων, σχεδόν 60% υψηλότερα από την κορυφή του 2007», είπε.

«Οι εταιρείες είναι υπό πίεση για να επενδύσουν και αυτό δυνητικά κάνει τα private equity να φοβούνται λιγότερο ή να έχουν λιγότερο το νου τους σε τέτοιους μακροοικονομικούς παράγοντες».

Ο κ. MacArthur είπε ότι ακόμη και αν η μεταβλητότητα επιστρέψει στην αγορά, τα γκρουπ εξαγορών θα συνέχιζαν να ξοδεύουν χρήματα. «Υπάρχουν πολλές ελκυστικές εταιρείες και αν μη τι άλλο, η πρόσφατη μεταβλητότητα στην αγορά θα ρίξει τις αποτιμήσεις και θα τις κάνει ακόμη πιο ελκυστικές», πρόσθεσε. «Όμως, αν η μεταβλητότητα είναι ουσιαστική και διαρκέσει για μήνες, τότε θα έχει μακροπρόθεσμη επίπτωση στα χρηματιστήρια».

Ο κ. MacArthur προειδοποίησε ωστόσο ότι οι όμιλοι που κάνουν εξαγορές ρισκάρουν να πληρώσουν υψηλούς πολλαπλασιαστές, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι περισσότερα από τα μισά deals πέρυσι είχαν αποτιμηθεί πάνω από 11 φορές από τα απαιτούμενα EBITDA της εταιρείας.

«Ο κίνδυνος υπερβολικής πληρωμής και κατοχής αυτών των ενεργητικών καθώς πηγαίνουμε σε καθοδική πορεία στον οικονομικό κύκλο πρέπει να είναι σημαντικός αυτή τη στιγμή», είπε.
Πηγή


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!