Χριστίνα Κωστάρα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος ΑΤΕΙΘ.
Συμβάλλουν στην πρόληψη πολλών ασθενειών. Πολύτιμα στοιχεία τους, οι φαινολικές ενώσεις => Ισχυρά αντιοξειδωτικά με υψηλή βιοδιαθεσιμότητα, που αποτελούν, επιπλέον, ισχυρή ασπίδα από τις UVB ακτινοβολίες!
Θρεπτικά συστατικά και οφέλη
Ο καρπός της ελιάς είναι εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Δίνει στον ανθρώπινο οργανισμό φυτικές ίνες και μέταλλα και είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε. Η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να καθυστερήσει τη γήρανση των κυττάρων.
Οι ελιές είναι πλούσιες ακόμη σε αντιοξειδωτικά καροτένια και σε Βιταμίνη Α που ενισχύει το ανοσοποιητικό, συμβάλλει στη θεραπεία δερματικών παθήσεων, λειτουργεί κατά της καρκινογένεσης, προλαμβάνει τη γήρανση της επιδερμίδας και συμβάλλει στην ανάπτυξη γερών δοντιών, οστών και μαλλιών.
Οι ελιές ακόμη περιέχουν ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο και σίδηρο. Η κάθε ελιά περιέχει περίπου 10 θερμίδες και καλό είναι να μειώνεται η κατανάλωσή τους από άτομα με υπέρταση, έλκος και γαστρίτιδα. Είναι ωστόσο αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής και συγκαταλέγεται σχεδόν σε όλες τις υγιεινές δίαιτες αλλά και στη διατροφή εκατομμυρίων ανθρώπων.
Διαθέτουν 60 φορές περισσότερο ασβέστιο από το λάδι και δεκαπλάσιο φωσφόρο, ενώ διαθέτει τριακόσιες φορές μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης Α (ως β-καροτενίο)
Χρήσιμες συμβουλές αγοράς και συντήρησης
*Οι ελιές έχουν συνήθως πολύ αλάτι και καλό είναι να τις ξαλμυρίζετε, ώστε να μην αντιμετωπίσετε πρόβλημα υπέρτασης.
*Οι ελιές είναι καλό να αγοράζονται κατόπιν δοκιμής και σε ποσότητα που να καλύπτει της ανάγκες σας για 2 εβδομάδας περίπου.
*Μπορείτε να τις συντηρήσετε σε γυάλινα βάζα μέσα σε αραιό διάλυμα από ξίδι.
Συμβουλή: Υπάρχουν πολυάριθμοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τις φαινόλες στις επιτραπέζιες ελιές, συμπεριλαμβανομένης της ποικιλίας, του βαθμού ωρίμανσης και, κυρίως, των μεθόδων που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία των επιτραπέζιων ελιών. Οπότε, αγοράστε έξυπνα.
Πηγή