μικρά, απλά, καθημερινά πράγματα σας βοηθούν να δημιουργήσετε δυνατούς δεσμούς με τα παιδιά σας.
Όλοι ο γονείς ονειρεύονται να δημιουργήσουν μια δεμένη οικογένεια. Θέλετε να είναι τα παιδιά σας πολύ ευτυχισμένα, να έχουν ευχάριστες αναμνήσεις που θα τα συνοδεύουν καθώς θα ανακαλύπτουν τον κόσμο. Όμως πώς μπορεί να είναι δεμένη μια οικογένεια; Σας δείχνουμε 15 τρόπους για να βοηθήσετε την οικογένειά σας, να της διδάξετε τις αξίες και να δημιουργήσετε αναμνήσεις οι οποίες θα σας κάνουν τη ζωή πιο ευχάριστη.
Μικρά τελετουργικά
Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το να διατηρούνται οι οικογενειακοί δεσμοί, με τα τελετουργικά και τις παραδόσεις, λένε οι ψυχολόγοι. Αυτό, περιλαμβάνει τα πάντα, από τις κουβεντούλες σας στο κρεβάτι πριν τον ύπνο, μέχρι τις εκδρομές του σαββατοκύριακου και τις οικογενειακές γιορτές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν πολλές οικογενειακές παραδόσεις όπως το να στολίζετε όλοι μαζί το χριστουγεννιάτικο δέντρο, να σουβλίσετε το αρνί το Πάσχα, αλλά και τις δικές σας πιο προσωπικές παραδόσεις όπως το μεσημεριανό γεύμα των Κυριακών με τους παππούδες ή τα απογεύματα της Κυριακής στο σπίτι για επιτραπέζια παιχνίδια. Όλες αυτές οι εκδηλώσεις βοηθούν στο να γίνεται ο κόσμος προβλέψιμος. Η επανάληψη δίνει στα παιδιά την αίσθηση της σιγουριάς.
Να τρώτε το δείπνο μαζί
Πρέπει να παίρνετε πολύ σοβαρά τα οικογενειακά γεύματα, καθώς σας βοηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό να δυναμώσετε τους οικογενειακούς σας δεσμούς. Με το να κάθεστε όλοι μαζί στο τραπέζι για το γεύμα, συνδέεστε πάρα πολύ με τα μέλη της οικογένειά σας. Αν δεν είναι εφικτό να τρώτε όλοι μαζί το δείπνο, τότε προσπαθήστε να τρώτε μαζί το πρωινό - φροντίστε όμως να σηκώνονται όλοι από το κρεβάτι στην ώρα τους για να μπορείτε να μιλήσετε και να καθίσετε όλοι μαζί χωρίς να σας πιέζει ο χρόνος.
Πείτε «ναι» στον εθελοντισμό
Διαλέξτε κάποια εργασία στην οποία θα μπορεί να λάβει μέρος και τα πιο μικρό παιδί, είτε είναι το φύτεμα λουλουδιών σε κάποιο τοπικό πάρκο, ή ο διαχωρισμός των απορριμμάτων σε ανακυκλώσιμα ή μη. Η συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο για το καλό όλων είναι το κλειδί. Οι οικογένειες δένονται περισσότερο όταν κάνουν κάτι μαζί για να βοηθήσουν την κοινωνία μέσα στην οποία ζουν.
Μιλήστε - πραγματικά όμως - με το παιδί σας
Συνήθως οι διάλογοι που γίνονται μεταξύ των γονιών και των παιδιών είναι οι εξής: «Είναι ώρα να πας για ύπνο...», ή «Φόρεσε το μπουφάν σου...», «Κάνε τις ασκήσεις σου...». Με το να δίνετε μόνο εντολές στο παιδί σας δεν θα το κάνετε ποτέ να σας ανοιχτεί. Μιλήστε με το παιδί σας για θέματα που το απασχολούν. Μην του κάνετε ερωτήσεις που η απάντηση θα είναι ναι ή όχι. Ρωτήστε το ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για εκείνο και συζητήστε μαζί του
Κρατήστε οικογενειακό ημερολόγιο
Αυτό το ημερολόγιο πρέπει οπωσδήποτε να φροντίσετε, να είναι αρκετά μεγάλο σε μέγεθος και να το έχετε σε ένα εμφανές μέρος μαζί με ένα στυλό, ένα μολύβι ή μια ξυλομπογιά. Οι γονείς και τα παιδιά πρέπει να μπορούν να το χρησιμοποιούν όταν θέλουν να ξεσπάσουν, να ευχαριστήσουν, να υπενθυμίσουν, να πουν ανέκδοτα, να κάνουν ερωτήσεις και να μοιραστούν τις ανησυχίες τους με λέξεις, ζωγραφιές, φωτογραφίες, αποκόμματα και αυτοκόλλητα. Καθώς οι σελίδες και τα σημειωματάρια πληθαίνουν, οι αναμνήσεις σας θα σας συντροφεύουν.
Οι αγγαρείες κάνουν καλό
Με το να αναθέτετε σε όλα τα μέλη της οικογένειας να κάνουν δουλειές, μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα το αληθινό αίσθημα της ομόνοιας. Αναθέστε στα πιο μικρά παιδιά να ταΐζουν το κατοικίδιο ή να στρώνουν το τραπέζι και στα μεγαλύτερα να μαζεύουν το τραπέζι και να βάζουν τα πιάτα στο πλυντήριο.
Πείτε ιστορίες
Στα παιδιά αρέσει πολύ να ακούνε ιστορίες για τους γονείς τους και για τους συγγενείς τους. Το ταξίδι της μαμάς στον Όλυμπο, όταν έσπασε ο μπαμπάς το πόδι του στο ποδόσφαιρο, την ημέρα που γνωρίστηκαν ο παππούς και η γιαγιά. Όταν ακούνε τα παιδιά τέτοιου είδους ιστορίες, συνδέονται περισσότερο με το παρελθόν της οικογένειάς τους.
Βγάλτε τη ΤV από την πρίζα
Εφαρμόστε την αποχή από την τηλεόραση μια φορά την εβδομάδα. Αντί να καθίσετε με τις ώρες μπροστά στην τηλεόραση, μπορείτε να παίξετε επιτραπέζια παιχνίδια, να μαγειρέψετε όλοι μαζί το δείπνο, να κάνετε χειροτεχνίες ή να παίξετε μουσική (αν δεν ξέρετε κάποιο όργανο, μπορείτε να ακούσετε μουσική και να χορέψετε). Ο στόχος είναι ότι πρέπει να διασκεδάσετε χωρίς τη βοήθεια της τηλεόρασης (θεωρείται «απάτη» το να πάτε για ψώνια ή σινεμά).
Μιλήστε και για τις δύσκολες ώρες
Κάθε οικογένεια περνάει και δύσκολες στιγμές - αρρώστιες, οικονομικά προβλήματα, μελαγχολία - όμως το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να μην αναμείξετε τα παιδιά σας με οτιδήποτε δυσάρεστο. Όμως τα παιδιά ξέρουν πάντα πότε κάτι δεν πάει καλά, γι' αυτό μην προσπαθήσετε να κρύψετε τα προβλήματά σας, είναι πολύ πιθανό να πιστέψουν ότι έχουν κάνει κάτι κακό τα ίδια. Πείτε τους τι συμβαίνει με όσο το δυνατόν πιο απλά λόγια: είμαστε στεναχωρημένοι γιατί η γιαγιά είναι άρρωστη, είμαστε αγχωμένοι γιατί ο μπαμπάς έχασε την δουλειά του, κλπ. Τα παιδιά ξεπερνούν τις δυσκολίες πολύ γρήγορα και ακόμα και τα δυσάρεστα γεγονότα μπορούν να τα βοηθήσουν να έρθουν πιο κοντά με την οικογένεια.
Βάλτε όρια
Ίσως να μην νιώθετε και τόσο κοντά με τα παιδιά σας όταν προσπαθείτε να τα πειθαρχήσετε, όμως να έχετε κατά νου ότι με το όρια και πειθαρχία">θέτετε όρια κάνετε τα παιδιά πιο ευτυχισμένα στο μέλλον. Όταν ξέρουν τα παιδιά ότι είναι υπό τον έλεγχο κάποιου, δεν αισθάνονται μόνο ασφαλή, αλλά αποκτούν και ένα μοντέλο αυτοπειθαρχίας. Έτσι το σπίτι σας αποκτά αρμονία για όλους.
Μάθετε να τα δέχεστε όπως είναι
Σταματήστε να εύχεστε να ήταν πιο τακτικά, λιγότερο απαιτητικά, πιο δεκτικά...Ναι, πρέπει να έχετε μεγάλες απαιτήσεις όσον αφορά τη συμπεριφορά από τα παιδιά σας, αλλά προσπαθήστε να βοηθήσετε το παιδί σας να γίνει καλύτερο από αυτό που είναι, με τα δικά του χαρακτηριστικά, αντί να προσπαθήσετε να το κάνετε κάποιο άλλο από αυτό που είναι.
Να λέτε στα παιδιά σας ότι τα αγαπάτε
Να μην αφήνετε να περάσει ούτε μια μέρα χωρίς να εκφράσετε την αγάπη σας στα παιδιά σας και το πόσο πλούσια είναι η ζωή σας με την οικογένειά σας.
Να περνάτε με το κάθε παιδί ξεχωριστά κάποιες ώρες
Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και με διαφορετικές ανάγκες και ενδιαφέροντα. Γι' αυτό καλό θα ήταν να δίνετε προσοχή και χρόνο στο κάθε ένα ξεχωριστά. Έτσι, μία φορά την εβδομάδα αφιερώστε προσωπικό χρόνο στο κάθε παιδί αναδεικνύοντας τα θετικά του στοιχεία και «ξοδέψτε» τον όπως εκείνο επιθυμεί μαζί σας.
Δώστε αγκαλιές
Μην υποτιμάτε την δύναμη του αγγίγματος. Έχει θεραπευτικές ικανότητες και φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Μια αγκαλιά μπορεί να προσφέρει παρηγοριά, να δώσει κουράγιο ή ακόμα και να ηρεμήσει τα πνεύματα. Πολλές φορές το να δίνετε μια αγκαλιά στο παιδί σας αξίζει όσο χίλιες λέξεις.
Να δίνετε σημασία στο γάμο σας
Τα περισσότερα ζευγάρια, από την στιγμή που θα κάνουν παιδιά, αφοσιώνονται πλήρως σ' αυτά και ξεχνούν τον ρόλο του άνδρα και της γυναίκας. Όμως ο γάμος είναι η βάση της οικογένειας και αν αρχίζει να φθείρεται, τότε όλοι απομονώνονται μεταξύ τους. Με το να αφιερώνετε λίγο χρόνο στον σύντροφό σας (ή στους φίλους σας και στα άλλα ενδιαφέροντά σας), θα μεταμορφωθείτε σε ένα πιο ευτυχισμένο άτομο και καλύτερο γονιό.
Από την κα Χαρίκλεια Μανουσάκη (Επαγγελματίας Ψυχικής Υγείας και Επικοινωνίας Ανθρώπινων Σχέσεων)