tromaktiko: Το πρώτο βίντεο με κύτταρα που αλληλεπιδρούν στο φυσικό περιβάλλον τους

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Το πρώτο βίντεο με κύτταρα που αλληλεπιδρούν στο φυσικό περιβάλλον τους



Η υπάρχουσα τεχνολογία του μικροσκοπίου σημαίνει ότι μπορούμε να παρατηρούμε τα...
κύτταρα των οργανισμών μόνο σε απομονωμένο περιβάλλον.

Ωστόσο, πολύ πρόσφατα και χάρη σε μια σημαντική ανακάλυψη, οι επιστήμονες έχουν βρει έναν τρόπο να μελετήσουν τις κυτταρικές διεργασίες στο φυσικό τους περιβάλλον: βαθιά μέσα στους ζωντανούς οργανισμούς.

Στην πρόσφατη σχετική μελέτη που διεξήχθη, οι ερευνητές περιγράφουν πως έχουν αναπτύξει ένα νέο είδος μικροσκοπίου που χρησιμοποιεί εξελιγμένη τεχνολογία. Το αποτέλεσμα της είναι μια σειρά μαγευτικών 3D βίντεο υψηλής ανάλυσης που τεκμηριώνουν τις βιολογικές διεργασίες με τόσες λεπτομέρειες που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, το Παιδικό Νοσοκομείο της Βοστόνης και το Ιατρικό Ινστιτούτο Howard Hughes συνεργάστηκαν για τη μελέτη. «Για πρώτη φορά, βλέπουμε την ίδια τη ζωή σε όλα τα επίπεδα μέσα σε ολόκληρους, ζωντανούς οργανισμούς», δήλωσε ο Tomas Kirchhausen, συγγραφέας της μελέτης. Η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μελετήσει σχεδόν οποιοδήποτε πρόβλημα σε ένα βιολογικό σύστημα ή οργανισμό.


Το συγκεκριμένο βίντεο δείχνει τα κύτταρα μέσα από το εσωτερικό αυτί του ψαριού Zebrafish. Τα Zebrafish έχουν ημιδιαφανές δέρμα που καθιστά εύκολη τη λήψη μικροσκοπικών εικόνων των οργάνων και των ιστών τους.

Εντούτοις, σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, είναι πολύ δύσκολο να παρατηρηθούν τα κύτταρα που υπάρχουν μέσα στους οργανισμούς. Αυτό συμβαίνει επειδή τα κύτταρα είναι  ευαίσθητα στο φως αντικείμενα που πρέπει να απαθανατιστούν στα πολυκύτταρα περιβάλλοντά τους προκειμένου να μας παρέχουν τις απαιτούμενες πληροφορίες.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!