σταυρανθή, έχουν πιο υγιείς καρωτίδες, αναφέρει νέα έρευνα παρατήρησης από την Αυστραλία.
Για την έρευνα, 954 γυναίκες 70 ετών και άνω συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τη συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων και οι ερευνητές πραγματοποίησαν εξετάσεις με υπέρηχους για να μετρήσουν το πάχος του ενδοθηλίου της καρωτίδας, ενώ εξέτασαν το δέντρο της καρωτίδας για να διαπιστώσουν τη σοβαρότητα της πλάκας.
Οι ερευνητές παρατήρησαν κατά 0.05-millimeter χαμηλότερη πάχυνση ενδοθηλίου καρωτίδας μεταξύ υψηλής και χαμηλής πρόσληψης λαχανικών- μείωση που συνδεόταν με 10% έως 18% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Επίσης, κάθε αύξηση κατά 10 γραμ. σταυρανθών λαχανικών την ημέρα, συνδεόταν με κατά 0,8% χαμηλότερη πάχυνση ενδοθηλίου καρωτίδας.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American Heart Association.
Πηγή