tromaktiko: Πώς θα έχεις ξανά μάχιμο και δυνατό τον ώμο σου μετά από τραυματισμό

Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Πώς θα έχεις ξανά μάχιμο και δυνατό τον ώμο σου μετά από τραυματισμό



Την ώρα που εκτελείς ασκήσεις στην τροχαλία, στην πρέσα στήθους και...
στο pec deck, ή όταν παίζεις flyes στον πάγκο, πιέσεις με μπάρα πάνω από το κεφάλι και βυθίσεις τρικεφάλων σε πάγκο, ένας πρέπει να είναι ο φόβος σου: η εξάρθρωση των ώμων.

Αλλά ακόμη και αν δεν είσαι συστηματικά γυμναζόμενος, ο ώμος σου έχει άπειρες ευκαιρίες να εξαρθρωθεί από τραυματισμό. Σκέψου: όταν κουβαλάς φορτωμένες τσάντες από το σούπερ μάρκετ ή σηκώνεις βαριά αντικείμενα και έπιπλα στο σπίτι, ακόμη και μια επιπόλαιη κίνηση παίζοντας με τα παιδιά σου ή σκάβοντας τον κήπο και, φυσικά, όταν το επάγγελμά σου είναι χειρωνακτικό, η άρθρωση του ώμου επιβαρύνεται υπερβολικά. Αρκεί μόνο μια στιγμή απροσεξίας για να «βγει».


«Ωχ! Μου βγήκε ο ώμος. Πάλι...»
Ο ώμος είναι η άρθρωση με το μεγαλύτερο εύρος κίνησης από κάθε άλλη άρθρωση του σώματος και ένα τραυματικό γεγονός μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε διάφορα ανατομικά στοιχεία της άρθρωσης
-ρήξη του επιχείλιου χόνδρου της ωμογλήνης (βλάβη Bankart), συμπιεστικό κάταγμα της κεφαλής του βραχιονίου (βλάβη Hill-Sachs) ή ρήξη των θυλακοσυνδεσμικών στοιχείων.

Τέτοιες βλάβες δεν πρέπει να τις αγνοείς ή να τις παίρνεις αψήφιστα. Αν δεν επουλωθούν έγκαιρα, τα επεισόδια εξαρθρήματος του ώμου μπορεί να επαναλαμβάνονται, οδηγώντας σε αυτό που οι ορθοπαιδικοί χειρουργοί ονομάζουν «χρόνιο υποτροπιάζον εξάρθρημα ώμου». Πρόκειται για μια κατάσταση που ταλαιπωρεί τον πάσχοντα και του δημιουργεί πολλά προβλήματα, όχι μόνο στις αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και στην καθημερινότητά του. Είναι ένας τραυματισμός που σε αφήνει με ένα συνεχή φόβο και σε διαρκή επαγρύπνηση για το πότε θα είναι η επόμενη φορά που θα ξανασυμβεί.

Αρθροσκόπηση: οριστική θεραπεία μέσα σε μια μέρα -και χωρίς χειρουργικές τομές

Στις περιπτώσεις που η συντηρητική αντιμετώπιση δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, προκαλείται αποσταθεροποίηση της άρθρωσης και εμφάνιση υποτροπών.
Σήμερα, συνίσταται η αρθροσκοπική αποκατάσταση των ανατομικών βλαβών του ώμου ακόμη και μετά από το πρώτο εξάρθρημα.

Πρόκειται για μια επέμβαση-ρουτίνα της μιας ημέρας, που αντί χειρουργικών τομών, ειδική κάμερα (το αρθροσκόπιο) εισέρχεται στην άρθρωση μέσω μιας οπής διαμέτρου μόλις 3.5-4.5 χιλιοστών. Μετεγχειρητικά οι καθημερινές δραστηριότητες επιτρέπονται στο όριο του πόνου και οι κινήσεις περιορίζονται στο πρόσθιο τμήμα του σώματος. Η πλήρης κινητικότητα του ώμου επανέρχεται στους 3 μήνες περίπου και η πλήρης αθλητική δραστηριότητα στους 6 μήνες αυξανόμενη προοδευτικά.

- Αυτό που πρέπει να θυμάσαι (και να παίρνεις κουράγιο):
Η αντιμετώπιση του τραυματικού εξαρθρήματος ώμου είναι ένα θέμα που δεν πρέπει να αλλάζει και να περιορίζει τη ζωή σου μιας και όλα, μιας και όλα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο τα τελευταία χρόνια. Η μακρόχρονη, συντηρητική (και αβέβαιη) αντιμετώπιση περιορίζεται μόνο σε ασθενείς μεγαλύτερων ηλικιών ή σε άτομα με ελάχιστη σωματική δραστηριότητα.

 Όμως σε ενεργούς και δραστήριους άντρες κάτω των 40 και, φυσικά σε αθλητές ή συστηματικά αθλούμενους, η αρθροσκοπική αντιμετώπιση είναι το golden standard ακόμη και μετά το πρώτο επεισόδιο. Αν νιώσεις κάποια ενόχληση, πάρε τη γνώμη ενός ορθοπαιδικού.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!