tromaktiko: Οι φόλες στον Υμηττό και η απουσία της πολιτείας

Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Οι φόλες στον Υμηττό και η απουσία της πολιτείας



Ισχύει άραγε για τα βουνά μας γενικότερα και ειδικότερα για το πολύ προσιτό βουνό του...
Υμηττού κάποιο άβατο για τους εκπροσώπους της Πολιτείας;

Η έκρυθμη κατάσταση στον νότιο Υμηττό, στις περιοχές της Βούλας, της Βάρης και της Γλυφάδας μετά την πρόσφατη διασπορά δηλητηριασμένων δολωμάτων, φανερώνει μια χαοτική κατάσταση.

Το χρονικό της περίεργης αυτής ιστορίας έχει ως εξής:

Στις 12 Μαρτίου εμφανίστηκαν σε διάφορα σημεία του βουνού (κυρίως στο Πανόραμα) τυπωμένες και πλαστικοποιημένες επιγραφές με τίτλο “σημαντική ενημέρωση” που περιείχαν το εξής μήνυμα: “Το βουνό όλο δεξιά και αριστερά του δρόμου είναι γεμάτο φόλες. Όποιος αφήνει τα σκυλιά του ελεύθερα να περιπλανούνται, θα κλάψει όπως έκλαψα κι εγώ το Σάββατο 3/3 μετά από δάγκωμα σκύλου που συνοδευόταν χωρίς λουρί από ασυνείδητη ιδιοκτήτρια”.

Το σημείωμα αυτό βρέθηκε από την “Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού”, μια εθελοντική ομάδα που δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας και η οποία με αναρτήσεις της στο Facebook ενημέρωσε όσους μπορούσαν να ενημερωθούν με αυτό το μέσο.

14 ημέρες αργότερα, στις 26 Μαρτίου, η ίδια ομάδα ενημέρωσε ότι “εντοπίστηκαν πρόσφατα τοποθετημένα κομμάτια κιμά, πιθανότατα εμποτισμένα σε μαρμελάδα φράουλα (λόγω της έντονης οσμής φράουλας), τα οποία έφεραν δηλητήριο”. Δεν άργησαν να βρεθούν και τα πρώτα νεκρά ζώα, που στην πλειοψηφία τους ήταν αλεπούδες.

Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν ανασυρθεί νεκρά 12 αλεπούδες και 1 δεσποζόμενος σκύλος.

Έκτοτε και μέχρι σήμερα ένας μεγάλος κύκλος προσώπων, εντελώς αναρμοδίων, ασχολείται με το θέμα είτε προσφέροντας εθελοντικά το χρόνο του στις αναζητήσεις που γίνονται στο βουνό για νέες φόλες και νεκρά ζώα, είτε συμμετέχοντας σε διαδικτυακές ενημερώσεις και συζητήσεις. Μέλη των ομάδων Πολιτικής Προστασίας και τα μέλη φιλοζωικών συλλόγων ή συντροφιών έχουν ολοκληρωτικά αναλάβει το έργο της αποκατάστασης της ομαλότητας στο βουνό.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν δηλώνουν δημόσια το ονοματεπώνυμό τους, ενώ επίσης συμβαίνει να χρησιμοποιούν και ανώνυμους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι δυνατόν;

Ο μόνος δημόσιος (και αρμόδιος) φορέας που επιβεβαίωσε επίσημα το γεγονός ήταν ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ο οποίος με ανακοίνωσή του την 1η Απριλίου έκανε λόγο για “μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή”, ανέφερε στον αριθμό των 13 νεκρών ζώων και επισήμανε ότι “πολλά από τα δολώματα έχουν περισυλλεγεί από την φιλοζωική ομάδα Βούλας και άλλες εθελοντικές οργανώσεις αλλά επειδή είναι ιδιαίτερα τοξικές, συνίσταται μεγάλη προσοχή”.

Στην ανακοίνωσή του ο Δήμος στηρίχθηκε στα στοιχεία που παρείχε η Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού.

Μια εικόνα χάους επικρατεί έκτοτε.

Η Φιλοζωική Ομάδα Βούλας ενημέρωσε διαδικτυακά ότι οι φόλες συνίστανται από υδροκυάνιο, ένα ιδιαίτερα τοξικό και δραστικό δηλητήριο, που μπορεί να επιφέρει τον θάνατο και στον άνθρωπο.

Ουδείς επίσημος φορέας επιβεβαίωσε ή διέψευσε το γεγονός αυτό. Ουδείς προθυμοποιήθηκε -πλην των ανώνυμων εθελοντών- να καθαρίσει το δημόσιο χώρο από αυτό το επικίνδυνο υλικό.

Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκαν νεκρά ζώα, κάτοικοι τύπωσαν με δική τους πρωτοβουλία εκατοντάδες κόκκινες αφίσες, που χωρίς ημερομηνία, ανέφεραν τα εξής: “SOS, όλα τα βουνά Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης μέχρι Γλυφάδα και Κορωπί είναι γεμάτα ισχυρά δηλητήρια φόλες. Τεράστια προσοχή άνθρωποι, παιδιά και ζώα”. Υπογραφή: “Φιλοζωική Ομάδα Βούλας, εθελοντές κάτοικοι”. Οι αφίσες τοιχοκολλήθηκαν μαζικά και προφανώς μένουν ως σήμερα αναρτημένες, φανερώνοντας την απουσία επίσημης, έγκυρης και βασισμένης σε στοιχεία ενημέρωσης αλλά και της εν γένει προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα.

Την ίδια στιγμή κυκλοφόρησε διαδικτυακά μια “επικήρυξη του δολοφόνου” με 1.000 ευρώ που η Φιλοζωική Ομάδα Βούλας δηλώνει ότι θα δώσει σε όποιον δώσει σχετικές πληροφορίες. Άλλη μια ερασιτεχνική αντίδραση, που κινείται στα όρια της γραφικότητας.

Οι ίδιοι οι εθελοντές με ανακοίνωσή τους κατήγγειλαν την απουσία φορέων του δημοσίου, αναφέροντας πως οι ίδιοι χωρίς καμία βοήθεια έχουν περισυλλέξει τα νεκρά ζώα αλλά και τα δηλητηριασμένα δολώματα. Αφέθηκαν να χειριστούν όπως νομίζουν καλύτερα, ένα πολύ σύνθετο θέμα που αφορά στη δημόσια υγεία, στο δημόσιο χώρο, στην προστασία του περιβάλλοντος…

Σε ό,τι αφορά την αστυνομική διερεύνηση της υπόθεσης, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή κατήγγειλε το συμβάν στον Εισαγγελέα Υπηρεσίας, καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά και ο Εισαγγελέας διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση.

Ποιος είναι ο υπεύθυνος για το βουνό;

Αρμόδιος για κάθε τοπικό θέμα είναι ο Δήμος. Ειδικά για τα βουνά της χώρας αρμοδιότητα έχουν τα Δασαρχεία. Ακούγεται απλό, όμως δεν είναι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δημοτική αρχή Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό με τους θανάτους των ζώων από φόλες στο Πανόραμα, κινητοποίησε τον μηχανισμό του και έδωσε εντολή στους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Καθαριότητας να επιληφθούν. Οι εργαζόμενοι όμως αντέδρασαν, καθώς δεν είχαν ούτε ενημέρωση, ούτε μέτρα προφύλαξης, ούτε βέβαια και εκπαίδευση για να μαζέψουν δηλητήρια ή δηλητηριασμένα ζώα. Η δημοτική αρχή μπροστά στα αιτήματα αυτά, έκανε πίσω.

Από την άλλη πλευρά, τα αρμόδια δασαρχεία της περιοχής (Πειραιά και Πεντέλης) δεν αποτελούν υπηρεσίες στελεχωμένες με το προσωπικό που θα περίμενε κανείς. Υπάλληλοι που μετρούνται στα δάχτυλα των δύο χεριών ουσιαστικά καλούνται να διεκπεραιώσουν γραφειοκρατικές υποθέσεις και όχι να προστατεύσουν με τη φυσική παρουσία τους τα βουνά.

Η δύσκολη αυτή πραγματικότητα για τους φορείς του ελληνικού Δημοσίου δεν θα έπρεπε να εμποδίσει μια επιτελικού τύπου παρέμβαση που θα είχε στόχο την επίσημη ενημέρωση των κατοίκων και επισκεπτών του βουνού για την ισχύουσα κατάσταση. Μια παρέμβαση που θα έδειχνε ότι κάποιος έχει τον έλεγχο των πραγμάτων. Γιατί σήμερα δεν τον έχει κανείς.

Eφημερίδα Παλμός Γλυφάδας
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!