επανδρωμένα άρματα μάχης που ακολουθούσαν, στην πρώτη άσκηση ανθρώπων και μηχανών που πραγματοποιήθηκε στο πεδίο ασκήσεων Grafenwöhr στην Βαυαρία με την συμμετοχή αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους κλιμακώνουν την χρήση ρομπότ στις εκπαιδευτικές ασκήσεις, καταδεικνύοντας τον όλο και πιο διευρυμένο ρόλο που θα έχουν τα ρομποτικά συστήματα στο πεδίο μάχης του μέλλοντος. Διάφοροι Κλάδοι των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων δοκιμάζουν ήδη αυτόνομα και τηλεχειριζόμενα συστήματα: ο αμερικανικός Στρατός εξετάζει στο πλαίσιο του προγράμματος Operation Wingman την λειτουργία αυτόνομα κινούμενων οχημάτων εξοπλισμένων με –επίσης αυτόνομα– οπλικά συστήματα ενώ οι Πεζοναύτες έχουν δοκιμάσει ρομποτικές πλατφόρμες σε αποβατικές ενέργειες.
Σκοπός της άσκησης Robotic Complex Breach Concept στο Grafenwöhr ήταν να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα της χρησιμοποίησης μη επανδρωμένων συστημάτων για την εκτέλεση επικίνδυνων αποστολών στο πεδίο της μάχης. Η διάνοιξη διαδρόμου μέσα από εχθρικό πεδίο ή οχυρωμένη γραμμή και η εκκαθάριση ναρκοπεδίου είναι μερικές μόνο από αυτές που εκτελεί το Μηχανικό.
Κατά την διάρκεια της άσκησης, ρομπότ-ναρκαλιευτές εξουδετέρωσαν σε προσομοίωση νάρκες ενώ ένα τηλεχειριζόμενο βρετανικό τεθωρακισμένο Terrier γεφύρωσε αντιαρματική τάφρο υπό τα προστατευτικά πυρά αρμάτων Μ1Α2 Abrams και ΤΟΜΑ Bradley του 2nd Armored Brigade Combat Team (ABCT) της 1st Μεραρχίας Πεζικού. Σε πραγματικές συνθήκες μάχης, ο αντίπαλος θα επικέντρωνε τα πυρά του στο σημείο αυτό για να αποτρέψει την διάνοιξη, καθιστώντας την συγκεκριμένη αποστολή εξαιρετικά επικίνδυνη για το φίλιο Μηχανικό.
Εκτός των τεθωρακισμένων Terriers του Μηχανικού, ένα μη επανδρωμένο Μ113 παρείχε κάλυψη καπνού στην επιχείρηση διάνοιξης. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν αρκετοί τύποι drones, συμπεριλαμβανομένου του Puma Unmanned Aerial System για την συλλογή πληροφοριών και το Instant Eye UAS το οποίο ερευνούσε για πιθανή χρήση χημικών όπλων.
Η προστασία του προσωπικού από τα εχθρικά πυρά είναι κάτι για το οποίο κανείς στρατιώτης δεν πρόκειται να παραπονεθεί. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που επισημαίνουν ότι η χρήση μη επανδρωμένων συστημάτων στην μάχη θα έκανε τους σχεδιαστές μιας επιχείρησης λιγότερο διστακτικούς στην ανάληψη ρίσκων, αίροντας τους επιχειρησιακούς περιορισμούς που συμβάλλουν στην μη κλιμάκωση μιας κατάστασης σε πλήρη σύρραξη.
Η αρχή όμως έχει γίνει. Η έναρξη το 2001 χρησιμοποίησης drones από την CIA σε επιχειρήσεις επιτήρησης, οδήγησε αναπόφευκτα (;) σε αποστολές από killer drones, εξοπλισμένα με πυραύλους και βόμβες. Σύμφωνα με στοιχεία του Bureau of Investigative Reporting, μόνο πέρυσι οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν περισσότερες από 2.600 επιδρομές στο Πακιστάν, το Αφγανιστάν, την Σομαλία και την Υεμένη από μη επανδρωμένα UAV.
Στην συντριπτική πλειονότητά τους, οι αποστολές διεξήχθησαν με τους χειριστές των drones να βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Πόλεμος των Μηχανών ίσως να είναι πιο κοντά απ’ ότι ενδεχομένως πιστεύουμε.
Πηγή