Αφάντου βρέθηκαν στο επίκεντρο επαφών που είχε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Αρης Ξενόφος στη Ρόδο.
Πρόκειται για το ακίνητο στην Αφάντου, που η αξιοποίησή του έχει κολλήσει από την άνοιξη του 2015.
Ήδη διενεργούνται οι έρευνες από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στόχος είναι να διακριβωθεί η ύπαρξη ή όχι αρχαιοτήτων.
Στην πρώτη περίπτωση, βάσει του μνημονίου που έχει υπογραφεί μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και προτιμητέων επενδυτών (M.A. Angeliades Inc. και Aegean Sun Investments), τον πρώτο λόγο θα έχουν οι αρχαιολόγοι. Στη δεύτερη περίπτωση, που δεν θα βρεθούν αρχαιότητες, τον πρώτο λόγο θα έχουν οι μηχανικοί των δύο προτιμητέων επενδυτών.
Υπενθυμίζεται ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια από τις παλινωδίες του Δημοσίου να αξιοποιήσει επενδυτικά την Αφάντου της Ρόδου, περιοχή-φιλέτο για τον τουρισμό της χώρας.
Το 2014 φάνηκε ότι το σίριαλ τελειώνει και η έκταση των 1.615 στρεμμάτων κατέληγε ύστερα από διεθνή διαγωνισμό σε ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι αναλάμβαναν την ανάπλασή του ρίχνοντας περί τα 300 εκατ. ευρώ.
Το ΤΑΙΠΕΔ ανέδειξε προτιμητέους επενδυτές για το ακίνητο της περιοχής Αφάντου, η οποία έχει ως σήμα κατατεθέν το περίφημο γήπεδο γκολφ. Επρόκειτο για την εταιρεία M.A. Angeliades Inc που ανέλαβε το ακίνητο της Βόρειας Αφάντου και την TN Aegean Sun Investments που έδωσε το υψηλότερο τίμημα για εκείνο της Νότιας Αφάντου.
Όμως κατά τη διάρκεια των συζητήσεων του προεδρικού διατάγματος ενώπιον του Κεντρικού Συμβουλίου ΔιοίκησηςΤο αποτέλεσμα είναι να χαρακτηρίζεται πλέον στο σύνολό του το ακίνητο αρχαιολογικός χώρος, καθώς και ευρύτερη έκταση 10.000 στρεμμάτων περίπου χαρακτηρίζεται επίσης ως αρχαιολογικός χώρος.
Έτσι το φιλέτο παραμένει στα σχέδια. Αν και ο διαγωνισμός είχε εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το σχέδιο ανάπτυξης είχε πάρει τη «βούλα» του Συμβουλίου της Επικρατείας και το προεδρικό διάταγμα είχε δημοσιευτεί τον Σεπτέμβριο του 2016, εντούτοις τους επενδυτές κυρίευσε η ανασφάλεια.
Το ΤΑΙΠΕΔ έκανε συζητήσεις με το υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να εξευρεθεί λύση. Η πρόταση η οποία προκρίθηκε ήταν η υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας και Συναντίληψης με το υπουργείο, κατά τα πρότυπα των Μνημονίων των Στρατηγικών Επενδύσεων, με ρητό όρο τη διενέργεια προκαταρκτικών δοκιμαστικών τομών.
Το υπουργείο Πολιτισμού αποδέχθηκε την πρόταση και το Μνημόνιο υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2017, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ ανέλαβε την οικονομική ευθύνη για την έναρξη και υλοποίηση των προκαταρκτικών δοκιμαστικών τομών.
Πηγή