Υπάρχει ένα φαινόμενο που σχετίζεται με αυτό και ονομάζεται «γαλλικό παράδοξο»: πρόκειται για την παρατήρηση μιας σχέσης μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης κρασιού και της χαμηλής συχνότητας εμφάνισης καρδιακών παθήσεων σε χώρες όπως η Γαλλία, όπου οι δίαιτες είναι συνήθως υψηλές σε κατανάλωση λιπαρών τροφίμων.
Λόγω του γαλλικού παράδοξου που κέρδισε την διεθνή προσοχή το 1991 έγιναν πολλές έρευνες για τον οίνο και την υγεία από τότε μέχρι σήμερα. Τις δεκαετίες που ακολούθησαν μελέτες έχουν δείξει ξανά και ξανά ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού έχει πράγματι μια θετική σχέση με την καρδιαγγειακή υγεία. Ωστόσο, οι μελέτες δεν έχουν ακόμη καθορίσει εάν το αλκοόλ είναι η αιτία για αυτά τα οφέλη ή αν υπάρχει κάτι άλλο μοναδικό στο κόκκινο κρασί.
Ορισμένοι πιστεύουν ότι η αιθανόλη στο κρασί - και η μπύρα και τα οινοπνευματώδη ποτά - είναι αυτά που προσδίδουν τα οφέλη για την υγεία, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι είναι τα μοναδικά συστατικά του κρασιού (όπως η ρεσβερατρόλη, η κερσετίνη και το ελλαγικό οξύ) που είναι υπεύθυνα. Άλλοι λένε ότι είναι ένας συνδυασμός αυτών.
Πώς λειτουργεί η ρεσβερατρόλη προς όφελος της υγείας;
Σε μια προσπάθεια να δοθεί κάποια εξήγηση, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο διενήργησε μια μετα-ανάλυση 76 επιστημονικών εκθέσεων σχετικά με τις μακροπρόθεσμες και οξείες επιδράσεις του κρασιού στην υγεία. Η ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Metabolism, εξέτασε μελέτες σχετικά με τους βιοδείκτες που σχετίζονται με καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού των λιπιδίων, των αιμοστατικών μηχανισμών, της φλεγμονής και του μεταβολισμού της γλυκόζης και της ινσουλίνης.
Επέλεξαν μελέτες που συγκρίνουν τις επιδράσεις του οίνου είτε σε σχέση με κατανάλωση άλλων αλκοολούχων ποτών ή σε σχέση με την αποχή από το αλκοόλ. Η σύγκριση των αποτελεσμάτων αυτών των μελετών βοηθά να προσδιοριστεί εάν τα οφέλη προέρχονται από συγκεκριμένες ενώσεις του κρασιού (που αναφέρονται στο κείμενο της μελέτης ως "μικρο-συστατικά") ή από την αιθανόλη.
Ο οίνος έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με αυξημένα επίπεδα λιποπρωτεϊνών (HDL), της επονομαζόμενης «καλής χοληστερόλης», που βοηθάει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Αφού εξέτασαν τις μελέτες σχετικά με το μεταβολισμό των λιπιδίων, οι ερευνητές κατέδειξαν ότι τα αυξημένα επίπεδα HDL συνδέονταν με την αιθανόλη που βρίσκεται σε οποιοδήποτε τύπο αλκοολούχου ποτού, όχι μόνο στο κρασί. Η μελέτη των δεδομένων σχετικά με τις επιδράσεις του οίνου σε άλλους βιοδείκτες σχετιζόμενους με τα λιπίδια, συμπεριλαμβανομένων των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας – δηλ. την «κακή χοληστερόλη» - δεν κατέληξε σε συμπέρασμα.
Το αιμοστατικό σύστημα, το οποίο ουσιαστικά ελέγχει την αιμορραγία και τους θρόμβους αίματος, φαίνεται να επηρεάζεται θετικά τόσο από το κρασί ειδικότερα, όσο και από το αλκοόλ γενικότερα. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων φαίνεται να επηρεάζεται θετικά από τα μικροσυστατικά του κρασιού, ενώ χαμηλότερα επίπεδα ινωδογόνου (μια γλυκοπρωτεΐνη που εμπλέκεται σε πολλά στάδια του αιμοστατικού συστήματος) αποδίδονται στην αιθανόλη.
Ομοίως, το ενδοθήλιο (η κυτταρική επένδυση των αιμοφόρων αγγείων) έχει επίσης αποδειχθεί ότι επωφελείται από τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τόσο της αιθανόλης όσο και των ειδικών για το κρασί ενώσεων, αν και οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν ήταν δυνατό να καθοριστεί ένα σαφές αποτέλεσμα.
Ενώ το κείμενο της ανάλυσης ολοκληρώνεται με την επιβεβαίωση ότι ο οίνος πράγματι φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα στα διάφορα συστήματα που συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή υγεία, είναι δύσκολο να προσδιοριστούν οι ακριβείς πηγές αυτών των πλεονεκτημάτων με μεθοδολογικό τρόπο. Η ανάλυση απαιτεί περαιτέρω ελεγχόμενες μελέτες για να εξεταστεί διεξοδικότερα το θέμα αυτό.
Πηγή