tromaktiko: Δύσκολο ωράριο για fitness; 8 βήματα για να τα συνδυάσουμε

Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Δύσκολο ωράριο για fitness; 8 βήματα για να τα συνδυάσουμε



Θέλετε να ασχοληθείτε με το fitness για να βελτιώσετε την υγεία σας, να χάσετε λίπος και να φτιάξετε ένα ωραίο σώμα. Το τέλειο θα ήταν...
να έχετε άπλετο χρόνο να αφιερώσετε στη διατροφή και την προπόνησή σας. Ωστόσο, με τη δουλειά και όλες τις υποχρεώσεις, για τους περισσότερους από εμάς 24 ώρες δεν φαίνονται αρκετές… Πως θα μπορέσουμε να συνδυάσουμε το δύσκολο ωράριό μας με τη φροντίδα της φυσικής μας κατάστασης;

Ο Άκης Personal Trainer, Προπονητής Σωματικής Διάπλασης και Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, μας δίνει 8 βήματα που θα μας βοηθήσουν να ξεκινήσουμε και το κυριότερο… αυτή τη φορά να συνεχίσουμε!

1. Δικαιολογίες τέλος!

Η κυριότερη αιτία που αποτρέπει τους ανθρώπους από το να ξεκινήσουν να ασχολούνται με την άσκηση είναι πώς δεν ειλικρινείς με τον εαυτό τους.

Πόσες φορές έχετε πει στον εαυτό σας ότι δεν έχετε χρόνο; Αυτό είναι καθαρά μία δικαιολογία που μας σταματάει κάθε φορά από το να ξεκινήσουμε, αφού κάνοντας ασκήσεις μόνο 45 λεπτά την μέρα, 2-3 φορές την εβδομάδα είναι αρκετές για να βελτιώσουμε το σώμα και την υγεία μας.

2. Απόφαση

Μπορεί να ακούγεται πολύ εύκολο, στην πραγματικότητα όμως είναι πολύ δύσκολο. Για να ξεκινήσεις ένα πρόγραμμα γυμναστικής πρέπει πρώτα να το πάρεις απόφαση. Στη συνέχεια θα αποφασίσεις πόσες φορές θα γυμνάζεσαι την εβδομάδα και θα τις εντάξεις στο πρόγραμμά σου.

3.Βάλε ρεαλιστικούς στόχους

Οι πιο πολλοί έχουμε μάθει να τα περιμένουμε όλα γρήγορα. Είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε με την αποδοχή, ότι ο «τελικός» στόχος που θα θέσουμε –π.χ. ένα συνολικά σφριγηλό, καλογυμνασμένο σώμα- δεν θα επιτευχθεί άμεσα. Η πρόοδος θα γίνει σε βήματα και με συνέπεια.

Για παράδειγμα, αν έχετε πάρει αρκετά κιλά και δεν έχετε ασχοληθεί με τη διατροφή σας καθόλου εδώ και πέντε χρόνια, προφανώς αρχικός στόχος σας θα είναι να επανέλθετε στο φυσιολογικό σας βάρος. Έπειτα, θα θέτετε σταδιακά άλλους στόχους (π.χ μυϊκή τόνωση, γράμμωση, όγκος, ή σμίλευση συγκεκριμένων σημείων στου σώματος).

Όλα αυτά είναι απολύτως εφικτά, αλλά φυσικά, δε μπορούμε να φτάσουμε από το 0 στο 10 από τη μια στιγμή στην άλλη.

Οπότε, μη βιάζεστε. Κάντε μικρά βήματα πλησιάζοντας αργά και σταθερά στον στόχο σας.

4. Αλλαγές και αυτοπειθαρχία

Για την επίτευξη κάθε στόχου στη ζωή χρειάζεται να κάνουμε κάποιες αλλαγές και έπειτα να παραμείνουμε πειθαρχημένοι στην επιλογή που κάναμε. Το ίδιο ισχύει και στο fitness, είτε στόχος μας είναι ο έλεγχος του βάρους μας, είτε η δόμηση ενός σώματος με πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές, είτε απλώς το να αισθανόμαστε ευεξία.

Κοιτάζουμε λοιπόν ποιες είναι οι αλλαγές που πρέπει να κάνουμε για να αρχίσουμε να κινούμαστε προς το στόχο μας και πειθαρχούμε σε αυτές –ουσιαστικά πειθαρχούμε στον ίδιο μας τον εαυτό, αφού δική μας είναι η επιλογή του πως θέλουμε να νιώθουμε το σώμα μας και τι εμφάνιση θέλουμε να έχουμε!

5. Υγιεινά γεύματα -και- στη δουλειά

Όπως γνωρίζετε, η διατροφή παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο, όποιος και να είναι ο στόχος μας. Έτσι έχοντας ένα υγιεινό γεύμα μαζί μας στη δουλειά, θα μας αποτρέψει από μία αναγκαστικά κακή επιλογή φαγητού στο γραφείο.

Αρκετοί άνθρωποι θεωρούν ότι το εργασιακό τους περιβάλλον δεν τους επιτρέπει να έχουν μαζί τα υγιεινά τους γεύματα. Οι περισσότεροι υπερβάλλουν. Στους περισσότερους χώρους εργασίας υπάρχει η δυνατότητα να φάει κάποιος το φαγητό που έχει φέρει από το σπίτι ή τουλάχιστον να κάνει ένα διάλλειμα σε άλλο χώρο γι’ αυτό.

Η μεγαλύτερη δυσκολία για πολλούς είναι πως δεν έχουν χρόνο να ετοιμάσουν τα γεύματά τους από πριν. Αυτό είναι ψευδαίσθηση. Μόλις το κάνει κάποιος για μερικές φορές με στόχο να το εντάξει στο πρόγραμμά του, σταδιακά θα γίνει συνήθεια και θα βρεθεί ο σωστός χρόνος.

Για παράδειγμα, μπορείτε να ετοιμάζετε γεύματά για μερικές ημέρες όταν έχετε ελεύθερο χρόνο. Μαγειρέψετε την πρωτεΐνη σας, δηλαδή το κρέας η το ψάρι σας σε μεγάλες ποσότητες και κόψτε τα λαχανικά σας. Μεριδοποιήστε τα γεύματά σας και αποθηκεύσετε τα σε δοχεία. Έτσι κάθε μέρα θα πρέπει μόνο να βράσετε τους υδατάνθρακες σας, όπως ρύζι ή μακαρόνια. Αυτό χρειάζεται μόλις λίγα λεπτά.

7. Επιβράβευε τον εαυτό σου

Κάθε φορά που επιτυγχάνεις έναν στόχο σου, να βρίσκεις τρόπο να επιβραβεύεις τον εαυτό σου. Οι έρευνες δείχνουν ότι η επιβράβευση, ακόμα και όταν προέρχεται από εμάς του ίδιους, είναι από τα πιο δυνατά κίνητρα για να συνεχίζεις την προσπάθεια.

8. Διαχείριση χρόνου

Ρίξε μία ματιά στο ωράριο της δουλειάς σου, για να αποφασίσεις ποια είναι η καλύτερη στιγμή της μέρας για να αφιερώσεις για προπόνηση.

Το πιο σημαντικό είναι να βρεις συγκεκριμένες ημέρες και ώρες και να τις εντάξεις στη ρουτίνα σου. Μόλις γίνει συνήθεια θα είναι πλέον μέρος της καθημερινότητάς σου και θα είναι πολύ εύκολο να συνεχίσεις.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!