επιλογή που συγκέντρωσε την κριτική των αιγυπτιακών αρχών.
Οι κυβερνητικές αρχές συνέλαβαν τον Αμπού Ζαΐντ, γνωστό και ως Σάκαν, το 2013 καθώς φωτογράφιζε τις δυνάμεις ασφαλείας να διαλύουν μια αντικυβερνητική καθιστική διαμαρτυρία, κατά τη διάρκεια της οποίας εκατοντάδες διαδηλωτές και αρκετά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν.
«Η επιλογή του Μαχμούντ Αμπού Ζαΐντ τιμά το κουράγιο, την αντίσταση και την αφοσίωσή του στην ελευθερία της έκφρασης», τόνισε η Μαρία Ρέσα, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διεθνή Οργανισμού του ΟΗΕ.
Ο Σάκαν εξακολουθεί να βρίσκεται στη φυλακή και μαζί με 700 ακόμη ανθρώπους αντιμετωπίζει πολλές κατηγορίες, εκ των οποίων συμμετοχή στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, οπλοκατοχή και ανθρωποκτονία. Αν καταδικαστεί, μπορεί να του επιβληθεί η θανατική ποινή.
Αύριο αναμένεται να παρουσιαστεί για ακρόαση στο δικαστήριο, χωρίς να αναμένεται κάποια απόφαση. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Καρίμ Αμπντ ελ-Ραντί.
Διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία και η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων, έχουν επανειλημμένα καταδικάσει τη φυλάκιση του Σάκαν και έχουν ζητήσει από τις αιγυπτιακές αρχές να αποσύρουν τις κατηγορίες εις βάρος του. Η Αμνηστία υποστηρίζει ότι φυλακίστηκε απλώς γιατί έκανε τη δουλειά του ως φωτορεπόρτερ.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν ότι μέτρα καταστολής της κυβέρνησης του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι έχουν φιμώσει την ελευθερία της έκφρασης στη χώρα έπειτα από την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι των Αδελφών Μουσουλμάνων στα μέσα του 2013.
«Η Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για την Αυθαίρετη Κράτηση έχει χαρακτηρίσει τη σύλληψη και την κράτησή του αυθαίρετη και αντίθετη στα δικαιώματα και τις ελευθερίες που εγγυάται η Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα», υπογράμμισε σήμερα η UNESCO.
Με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου επισήμανε ότι η «υποψηφιότητα του κατηγορουμένου καθοδηγήθηκε από μη κυβερνητικές οργανώσεις, εκ των οποίων κάποιες που ελέγχει το Κατάρ, που είναι γνωστό για τη στήριξη και τη διαρκή υπεράσπιση που παρέχει στην τρομοκρατική οργάνωση της Αδελφότητας».
Το βραβείο Ελευθερίας του Τύπου Γκιγιέρμο Κάνο θα απονεμηθεί στις 2 Μαΐου, την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερία του Τύπου, ανέφερε η UNESCO.
Πηγή