tromaktiko: Πάνω από 1 δισ. στην τεχνητή νοημοσύνη επενδύει η Μεγάλη Βρετανία

Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Πάνω από 1 δισ. στην τεχνητή νοημοσύνη επενδύει η Μεγάλη Βρετανία



Περί τα 1,4 δισ. δολάρια στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης αποφάσισαν να...
επενδύσουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί των ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ιαπωνικά venture capitals και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, σε μια προσπάθεια να συναγωνιστούν τα βήματα που κάνει στον τομέα η Κίνα.

Η συμφωνία περιλαμβάνει συνολικά 300 εκατ. λίρες από ιδιωτική χρηματοδότηση, 300 εκατ. λίρες από κυβερνητικές δαπάνες και επιπλέον 400 εκατομμυρίων λίρες που έχει ήδη ανακοινώσει το κράτος.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο του προγράμματος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, η καναδική εταιρεία VC Chrysalix θα δημιουργήσει ένα γραφείο στη Βρετανία, επενδύοντας 110 εκατομμύρια λίρες σε τεχνητή νοημοσύνη και στη ρομποτική. Η Global Brain της Ιαπωνίας, η οποία στοχεύει σε τέτοιες επιχειρήσεις, θα ανοίξει ένα ευρωπαϊκό κεντρικό κατάστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα επενδύσει 35 εκατομμύρια λίρες σε νέες τεχνολογίες μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

«Η τεχνητή νοημοσύνη παρέχει απεριόριστες ευκαιρίες για την ανάπτυξη νέων, αποτελεσματικών και προσβάσιμων προϊόντων και υπηρεσιών», δήλωσε ο γραμματέας της επιχείρησης, Γκρεγκ Κλαρκ.

Μicrosoft Corp., International Business Machines Corp. και Facebook Inc. καταθέτουν επίσης εμπιστευτικές δεσμεύσεις μαζί με την εταιρεία συμβούλων PwC και τη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer Inc για επενδύσεις στον τομέα.

Επενδύσεις ύψους 20 δισ. ευρώ (24 δις δολαρίων) θα πρέπει να κάνει στον συγκεκριμένο τομέα και η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το 2020, όπως δήλωσε την Τετάρτη, δεσμεύοντας μάλιστα το ίδιο ποσό κάθε χρόνο.

Δίνοντας προτεραιότητα στην Τεχνητή Νοημοσύνη, η Μ. Βρετανία συγκαταλέγεται πλέον στα έθνη που αντιμετωπίζουν την αναδυόμενη τεχνολογία ως κυρίαρχη για την μελλοντική τους ανάπτυξη, όπως για παράδειγμα η Κίνα, η οποία πέρυσι έθεσε ως στόχο να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη μέχρι το 2030.

Σύμφωνα με τον Αντώνιο Φίλιπσον, Επίτροπο Εμπορίου της Βρετανία στη Βόρεια Αμερική και Γενικό Πρόξενο στη Νέα Υόρκη, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την Κίνα στην τεχνητή νοημοσύνη αφού δεν θα μπορέσει να βρει τόσο μεγάλη χρηματοδότηση ούτε και τόσο ευρείας κλίμακας έργα τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο η Βρετανία θα μπορούσε να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων γύρω από την ηθική, την ασφάλεια και τους ρυθμιστικούς κανόνες που αφορούν στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Πανεπιστήμιο του Cambridge συμφώνησε να θέσει στη διάθεση των επιχειρήσεων που επενδύουν στον τομέα έναν υπερυπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης αξίας 10 εκατ. λιρών.

Από πλευράς της η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα χρηματοδοτήσει 1.000 νέες διδακτορικές θέσεις για όσους ασχολούνται με την AI και συναφή θέματα ενώ θα εκπαιδεύσει και 8.000 νέους καθηγητές για τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Βρετανία.

Επιπλέον 9 εκατ. λίρες θα επενδυθούν σε ένα νέο Κέντρο Δεοντολογίας και Καινοτομίας Δεδομένων στο Ινστιτούτο Alan Turing, το οποίο θα διερευνήσει τις αρχές και τους κώδικες δεοντολογίας για την ασφάλεια και την ηθική χρήση της μηχανικής μάθησης. Συνεργασία με τον εν λόγω ινστιτούτο θα πραγματοποιήσει και η Rolls Royce Holdings Plc.

«Αν θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε την ευκαιρία καινοτομίας σε αυτούς τους τομείς, χρειαζόμαστε τη σωστή αναλογία μεταξύ καινοτομίας και ρυθμίσεων» τόνισε ο Φίλιλπσον, προσθέτοντας ότι το νέο κέντρο στο Ινστιτούτο Alan Turing θα συνδράμει στο να συμβουλεύσει τους ρυθμιστικούς φορείς σχετικά με τον τρόπο επίτευξης αυτής της ισορροπίας.

Σύμφωνα μάλιστα με νέα έρευνα από τον καθηγητή Wendy Hall, στο Πανεπιστήμιο του Southampton, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να προσθέσει περί τα 654 δισ. λίρες στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι το 2035.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!