tromaktiko: 5 επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι που τα video games βοηθούν στην ανάπτυξη των παιδιών

Τρίτη 15 Μαΐου 2018

5 επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι που τα video games βοηθούν στην ανάπτυξη των παιδιών



Όλο και πιο συχνά ακούμε για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα...
ηλεκτρονικά παιχνίδια στα παιδιά μας. Και ως γονείς επικεντρωνόμαστε σε αυτούς τους κινδύνους.

Ξέρατε, όμως, ότι αυτά τα παιχνίδια αν επιλεχθούν με σύνεση και παίζονται με μέτρο μπορούν να προσφέρουν πολλά θετικά στα παιδιά;

Ναι, ένα video game μπορεί να ωφελεί ένα παιδί και να το πώς:
Αυξάνει την μνήμη
Σύμφωνα με έρευνα του 2015 από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, οι άνθρωποι που έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια και μάλιστα 3d εκδόσεις είχαν καλύτερες μνημονικές ικανότητες, από εκείνους που δεν έπαιζαν ή έπαιζαν απλές εκδόσεις παιχνιδιών. Συγκεκριμένα στην μελέτη συμμετείχαν 69 άτομα εκ των οποίων το 1/3 έπαιξε Super Mario 3D World για δύο εβδομάδες, το 1/3  Angry Birds και οι υπόλοιποι τίποτα.

Τα συμπεράσματα έδειξαν, ότι όσοι έπαιξαν Super Mario τα πήγαν πολύ καλύτερα σε ασκήσεις μνήμης που ακολουθήσαν και αυτό ίσως να οφείλεται στο γεγονός, ότι το "περιβάλλον" του συγκεκριμένου παιχνιδιού διεγείρει έντονα τα σημεία του μυαλού μας που έχουν να κάνουν με τη μνήμη μας.

Βοηθά τα παιδιά με δυσλεξία
Πρόσφατη έρευνα έδειξε, ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά από 7 έως 13 ετών που δυσκολεύονται στην ανάγνωση να διαβάσουν γρηγορότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια. Οι ερευνητές της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Cell", πιστεύουν, ότι ο γρήγορος ρυθμός αυτών των παιχνιδιών και οι γρήγορες εναλλαγές σκηνικών και εικόνων βελτιώνει την αναγνωστική ικανότητα των παιδιών.

Απαλύνει τον πόνο
Η καλύτερη δικαιολογία για να παίξει κανείς ηλεκτρονικά παιχνίδια! Σε έρευνα που αναλύθηκαν τα αποτελέσματα 38 άλλων μελετών το 2012 αποδείχθηκε, ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια βελτίωσαν την υγεία 195 ασθενών. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα American Journal of Preventive Medicine, περιελάμβαναν τόσο σωματικούς όσο και ψυχολογικούς πόνους.

Ενισχύει τη γνώση
Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2013 στο PLoS ONE, υπαινίσσεται, ότι η εξυπνάδα μας αυξάνεται με το πού ανοίγουμε την ηλεκτρονική παιχνιδομηχανή μας. Οι ερευνητές έδωσαν κινητά με παιχνίδια σε άτομα που δεν ασχολούνται με τα video games. Τα άτομα αυτά χωρίστηκαν σε ομάδες πέντε ατόμων και έπαιζαν ένα παιχνίδι για μία ώρα κάθε μέρα επί 4 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι τόσο τα παιχνίδια δράσης όσο και εκείνα που δεν περιείχαν έντονες σκηνές βελτίωσαν τις γνωστικές λειτουργίες των συμμετεχόντων κατά μεγάλο ποσοστό.

Βελτιώνει την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων
Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει, ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια βοηθούν στην ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, καθώς απαιτούν την εύρεση λύσεων και στρατηγικών προκειμένου ο παίκτης να κερδίσει. Έρευνα από το κρατικό πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και από το κρατικό πανεπιστήμιο της Φλόριντα, μάλιστα, απέδειξε, ότι τα παιχνίδια που προορίζονται για ψυχαγωγία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της προσοχής, του χωροταξικού προσανατολισμού και των ικανοτήτων επίλυσης προβλημάτων.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!