υψηλές ταχύτητές του πρόκειται να αλλάξουν οριστικά και αμετάκλητα τη ζωή προς το καλύτερο.
Τα δίκτυα 5G αποτελούν την επόμενη γενιά σύνδεσης κινητών συσκευών στο διαδίκτυο, προσφέροντας πιο γρήγορες από ποτέ ταχύτητες αλλά και πιο αξιόπιστες συνδέσεις σε smartphones και άλλες συσκευές.
Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, το 5G δίκτυο θα μπορεί να προσφέρει συνδέσεις έτη φωτός πιο γρήγορες από τις τρέχουσες συνδέσεις, με τις μέσες ταχύτητες λήψης (περίπου 1GBps) να θεωρούνται ο κανόνας.
Για την πιλοτική ανάπτυξη του δικτύου 5G θα εφαρμοστεί το σχέδιο στους δήμους Ζωγράφου, Καλαμάτας, αλλά και Τρικάλων.
Τα Τρίκαλα έχουν επιλεγεί μαζί με την Πάτρα στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος για την υλοποίηση δικτύου 5G. Ωστόσο, στην πρωτεύουσα του νομού Αχαΐας παραμένει άγνωστο, εάν θα ξεκινήσει η πιλοτική δοκιμή του 5G, καθώς ο δήμαρχος της πόλης εμφανίζεται αρνητικός στην ανάπτυξη του ίντερνετ πέμπτης γενιάς.
Στο επίκεντρο πρόσφατης σύσκεψης, ύστερα από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Β. Μαγκλάρα, όπου συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Ζωγράφου, Καλαμάτας και Τρικάλων, και εκπρόσωποι των ομίλων ΟΤΕ, Vodafone, Wind και της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, βρέθηκαν τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν για το 5G.
Συγκεκριμένα, η ΓΓΤΤ θα υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας (MoU) με τους Δήμους Ζωγράφου και Καλαμάτας. Οι πάροχοι θα σχεδιάσουν και θα αναπτύξουν δίκτυο, με ίδιες δαπάνες, χρησιμοποιώντας δικό τους δίκτυο κορμού, κάτι που θα πραγματοποιήσει ο ΟΤΕ στον Δήμο Ζωγράφου, η Wind στον Δήμο Καλαμάτας και η Vodafone στο Δήμο Τρικκαίων
Ο εξοπλισμός που θα εγκατασταθεί θα ανήκει στον πάροχο, ο οποίος θα έχει την ευθύνη συντήρησης και λειτουργίας. Τα σημεία εγκατάστασης θα επιλεγούν από κοινού με το Δήμο και η εγκατάσταση κεραιοσυστημάτων και λοιπού εξοπλισμού θα αδειοδοτηθεί με βάση τις ισχύουσες διατάξεις.
Οι εταιρείες, από κοινού με τη ΓΓΤΤ και το Δήμο, θα καθορίσουν σενάρια χρήσης (use cases), τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για την πιλοτική λειτουργία του δικτύου. Δοκιμαστικοί χρήστες θα είναι στελέχη των Δήμων και των εταιρειών. Στο πλαίσιο αυτό, θα διερευνηθεί η δυνατότητα αξιοποίησης και άλλων υποδομών που διαθέτει ο Δήμος, καθώς και η ανάπτυξη ειδικών εφαρμογών, για την παροχή πιλοτικών υπηρεσιών έξυπνης πόλης, χωρίς εμπορικό χαρακτήρα.
Πηγή