tromaktiko: Πώς μπορεί κάποιος να αξιοποιήσει ωφέλιμα μία αποτυχία;

Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Πώς μπορεί κάποιος να αξιοποιήσει ωφέλιμα μία αποτυχία;



Από την Μαρία Σκαμπαρδώνη
Έχουμε σκεφτεί ποτέ πόσο σπουδαία παιδαγωγική αξία έχει η αποτυχία;  Πόσα πράγματα μπορεί να μας...
διδάξει για τη ζωή και τις ικανότητές μας;

Η αποτυχία δεν είναι τίποτα άλλα από μία προετοιμασία του δρόμου για την  επερχόμενη επιτυχία. Είναι λυπηρό να σκεφτεί κανείς το πόσο έχει δαιμονοποιήσει μία ολόκληρη κοινωνία την αποτυχία και πόσο παράλληλα αναγνωρίζει και ηρωοποιεί αποκλειστικά και μόνο τους επιτυχόντες. Βραβεύει μία ζωή τους καλύτερους μαθητές, τιμάει μόνο τους αθλητές που πετυχαίνουν και ξοδεύει ατελείωτες ώρες στο να επαινεί εκείνους που έχουν επαγγελματική επιτυχία ή καλή κοινωνική θέση. Όλο αυτό περνάει ασυνείδητα σε κάθε άνθρωπο την αντίληψη πως «μόνο όταν πετυχαίνει θα λαμβάνει αγάπη, αποδοχή και σεβασμό».

Η αποτυχία δε σημαίνει πως είσαι λίγος, δεν είναι απόδειξη κάποιας αναξιότητας ή έλλειψης ταλέντου. Είναι το έναυσμα που προσπαθεί να σου δώσει η ζωή για να σε πεισμώσει να αγωνιστείς περισσότερο για τους στόχους και τα όνειρά σου. Επιπλέον, δε σημαίνει πως αυτό που ήσουν ή έπραξες εσύ είναι λάθος; μπορεί απλά ο άλλος να αδυνατούσε να το εκτιμήσει εκείνη τη στιγμή.

Η αποτυχία έχει τεράστια εκπαιδευτική και παιδαγωγική σημασία για τον άνθρωπο. Τον καλεί όχι μόνο να μην παραιτηθεί από τον εαυτό του, αλλά τουναντίον να πεισμώσει και να αγωνιστεί περισσότερο ώστε να φτάσει σε κάθε στόχο του. Αν δεν αποτύχεις ποτέ, δε θα μπορέσεις ούτε να αισθανθείς τη γλυκιά αίσθηση της επιτυχίας.

Πώς μπορεί όμως κάποιος να αξιοποιήσει σωστά και ωφέλιμα μία αποτυχία;

Με το να σκεφτούμε όλες τις πιθανές αιτίες που μπορεί να μας οδήγησαν εκεί (άγχος, κούραση, έλλειψη ικανοποιητικής μελέτης) και να προσπαθήσουμε την επόμενη φορά να τα καταπολεμήσουμε πιο σωστά, με μία προσπάθεια περισσότερο οργανωμένη.
Με το να μην επιτρέπουμε στους άλλους και την κριτική τους να μας δηλητηριάζει ή να μας δημιουργεί ενοχές επειδή αποτύχαμε (π.χ. οι γονείς μας που μπορεί να μας πιέζουν διαρκώς για μία επερχόμενη επιτυχία ή φίλοι που μας αγχώνουν υπερβολικά). Ξεκαθαρίζουμε μέσα μας ότι θέλουμε να πετύχουμε για εμάς και όχι για να ικανοποιήσουμε κάποιον άλλον.
Με το να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε την αποτυχία ως την απόλυτη ντροπή και να την αγαπήσουμε ακόμα και αυτή. Η αποτυχία δεν σημαίνει πως κάποιος δεν είναι ικανός; σημαίνει πως προσπάθησε και το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν έχει έρθει ακόμα. Η αποτυχία αν κάποιος τη διαχειριστεί σωστά, έχει άπειρα οφέλη να προσφέρει στον άνθρωπο.

Η αποτυχία είναι και αυτή ένα πολύτιμο μάθημα της ζωής. Είναι επιλογή μας αν θα την αφήσουμε να μας κυνηγάει σαν φάντασμα ή αν θα την αποκωδικοποιήσουμε και θα την αξιοποιήσουμε για τη βελτίωση και την καλυτέρευσή μας.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!