tromaktiko: Τι συμβαίνει σε περίπτωση ατυχήματος με ανασφάλιστο;

Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Τι συμβαίνει σε περίπτωση ατυχήματος με ανασφάλιστο;



436.653 ανασφάλιστα κυκλοφορούν στους δρόμους
Παρόλο που η ασφάλιση οχημάτων είναι υποχρεωτική από τον Νόμο, υπάρχουν οδηγοί που δεν ασφαλίζουν τα οχήματά τους είτε λόγω...
οικονομικής αδυναμίας είτε επειδή δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος της ευθύνης τους.

Η ευθύνη δεν αφορά μόνο τους ίδιους, καθώς κινδυνεύει η προσωπική τους περιουσία από τυχόν διεκδικήσεις, αλλά και την κοινωνία ολόκληρη αφού οι συνέπειες εμπλοκής τους σε ένα ατύχημα μπορεί να είναι καταστροφικές απέναντι σε κάποιον συμπολίτη τους.

Η ασφάλιση αστικής ευθύνης οχημάτων καλύπτει τις ζημιές (τραυματισμός, θάνατος ή υλικές ζημιές) που θα προκληθούν σε τρίτους κατά την κυκλοφορία του οχήματος από υπαιτιότητα του οδηγού τους και τις οποίες δεν θα είναι σε θέση να αποζημιώσει!

Τι πρέπει να κάνεις σε περίπτωση που εμπλακείς σε ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα.

1. Κάλεσε αμέσως την Τροχαία να έρθει στον τόπο του ατυχήματος για να καταγράψει το συμβάν. Πρέπει πάντα να καλείς την Τροχαία, αφού το αντίγραφο καταγραφής του συμβάντος είναι το απαραίτητο έγγραφο για να διασφαλίσεις τα έννομα συμφέροντά σου!

2. Κάλεσε την Φροντίδα ατυχήματος για να καταγράψει το συμβάν και να κάνεις την αντίστοιχη δήλωση. Το τηλέφωνο επικοινωνίας θα το βρεις στο συμβόλαιό σου.

3. Στην περίπτωση που υπάρχουν μόνο Υλικές Ζημιές και υπάρχει στο ασφαλιστήριό σου η κάλυψη «Ζημιές από ανασφάλιστο όχημα» τότε μπορείς να αποζημιωθείς από την ασφαλιστική σου, εφόσον αποδεδειγμένα η υπαιτιότητα είναι του ανασφάλιστου οδηγού.

4. Στην περίπτωση που υπάρχουν σωματικές βλάβες ή δεν έχεις την κάλυψη «Ζημιές από ανασφάλιστο όχημα» υπόβαλε έγγραφη Αίτηση Αποζημίωσης στο Επικουρικό Κεφάλαιο, με συνημμένα τα έγγραφα που αποδεικνύουν την απαίτηση σου. Η υποβολή της συγκεκριμένης αίτησης είναι απαραίτητη εκ του νόμου προϋπόθεση για την δικαστική διεκδίκηση οποιασδήποτε αποζημίωσης.

Δυστυχώς η διαδικασία αποζημίωσης είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και μπορεί να διαρκέσει έως και 2 χρόνια.

5. Σε κάθε περίπτωση μπορείς να απευθυνθείς σε Δικηγόρο για να σε συμβουλεύσει αν είναι προτιμότερο να στραφείς απευθείας εναντίον του υπαίτιου οδηγού ή για οποιαδήποτε άλλη ενέργεια στην οποία είναι απαραίτητο να προβείς.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!