tromaktiko: Κύπρος: Φυτοφάρμακα στον οργανισμό παιδιών

Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Κύπρος: Φυτοφάρμακα στον οργανισμό παιδιών



Άκρως ανησυχητικό είναι το πόρισμα έρευνας για την υγεία αλλά και τη φυσική κατάσταση πολλών παιδιών στην Κύπρο...
Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε στο ΤΕΠΑΚ, στο πλαίσιο του προγράμματος OrganikoLife+ και το οποίο στοχεύει να αναδείξει τα οφέλη της διατροφής με προϊόντα βιολογικής γεωργίας, πολλά παιδιά στην Κύπρο είναι υπέρβαρα, με αυξημένη καθιστική δραστηριότητα, με ελάχιστη φυσική άσκηση και με ουσίες φυτοφαρμάκων στον οργανισμό τους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 149 μαθητών της πέμπτης και έκτης δημοτικού, παρουσιάστηκαν από τον συντονιστή του έργου και αναπληρωτή καθηγητή Περιβαλλοντικής Υγείας στο Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, Κωνσταντίνο Μακρή.

Σύμφωνα με τον Κύπριο καθηγητή, πρόκειται για τη μεγαλύτερη στον ευρωπαϊκό χώρο τυχαιοποιημένη προοπτική μελέτη παιδιών που διερεύνησε τη σχέση μεταξύ μιας συστηματικής βιολογικής διατροφής με βιοδείκτες έκθεσης σε φυτοφάρμακα και βιοδείκτες οξειδωτικού στρες.

Σύμφωνα με την έρευνα, μετά από αναλύσεις ούρων, ανιχνεύτηκαν στο 34% των παιδιών νεονικοτινοειδή και στο 85% πυρεθροειδή, που είναι ευρέως διαδεδομένα εντομοκτόνα φυτοφάρμακα.

Με την ολοκλήρωση της βιολογικής φάσης, κατά την οποία για 40 μέρες τα παιδιά τρέφονταν μόνο με βιολογικά προϊόντα, η έκθεση στα συγκεκριμένα φυτοφάρμακα είχε μειωθεί αισθητά, ιδιαίτερα στα πυρεθροειδή, ενώ καταγράφηκε και μείωση στα επίπεδα του βιοδείκτη οξειδωτικού στρες/φλεγμονής (8-OHdG).

Επίσης, διαπιστώθηκε, ακόμη, πως στην Κύπρο καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών στην Ευρώπη, πως ελάχιστα εντάσσουν τη φυσική άσκηση στην καθημερινότητά τους (μια ώρα την εβδομάδα τα κορίτσια και δυο ώρες τα αγόρια), ενώ προτιμούν τις καθιστικές δραστηριότητες.

Προτιμούν δε τα λιπαρά φαγητά, με τη μέση τιμή στα γλυκά να είναι 33 μερίδες την εβδομάδα αντί 14 που είναι οι οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, ενώ ελάχιστη είναι η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων.

Συγκεκριμένα, τα αγόρια τρώνε τέσσερις μερίδες και τα κορίτσια έξι μερίδες την εβδομάδα, σε αντίθεση με τις οδηγίες που αναφέρονται σε 28 μερίδες.

Χαμηλή είναι και η συχνότητα κατανάλωσης δημητριακών, 22 μερίδες και στα δυο φύλα, την ώρα που οι σχετικές οδηγίες κάνουν λόγο για 52,5 μερίδες. Κοντά στις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας βρίσκεται, ωστόσο, η μέση τιμή της συχνότητας κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων, αβγών, κρέατος και ψαρικών.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη βιολογική φάση της έρευνας, κατά την οποία οι ποσότητες κατανάλωσης των βιολογικών τροφίμων ήταν συγκεκριμένες, καταγράφηκε μείωση στους δείκτες μάζας του σώματος, ιδιαίτερα στα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!