tromaktiko: Μία απόφαση από... τα Άγραφα

Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Μία απόφαση από... τα Άγραφα



Αναστάτωση έχει προκληθεί σε τοπικούς φορείς και οργανώσεις της ευρύτερης περιοχής των...
Αγράφων, σχετικά με την υπουργική απόφαση για δημιουργία αιολικών πάρκων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «Συντονιστικό για την Προστασία των Αγράφων» και την «Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος», δόθηκε τελικά έπειτα από αρκετές αναβολές και απορρίψεις, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, άδεια εγκατάστασης για δύο γιγαντιαία αιολικά έργα στην περιοχή των Αγράφων.

Τις αποφάσεις υπογράφει, με εντολή υπουργού ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης ΑΠΕ και Εναλλακτικών Καυσίμων, Δ. Αλεξόπουλος.

Οι δυο φορείς για την προστασία του περιβάλλοντος υποστηρίζουν ότι:

⇒ Ο ορεινός όγκος της Πίνδου, στην καρδιά του οποίου βρίσκονται τα Άγραφα, είναι μια από τις καθαρότερες περιοχές της Ευρώπης. Η ήπια ανάπτυξη της περιοχής με έμφαση στον εναλλακτικό τουρισμό, την κτηνοτροφία και άλλες παραδοσιακές δραστηριότητες είναι η μόνη βιώσιμη προοπτική για να ανακάμψουν οι ανθρώπινοι πληθυσμοί και να συμβάλλει η περιοχή στο μέτρο των δυνατοτήτων της στην εθνική οικονομία.

⇒ Οι δυο μεγάλες εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών πρόκειται να κατασκευαστούν στις απάτητες κορυφές των Αγράφων στο μεγαλύτερο ως τώρα υψόμετρο της Ελλάδας και παγκοσμίως σε 1600 με 2000 μέτρα (!!!) σε μια ανόθευτη και προστατευόμενη περιοχή Natura, με ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες. Αν πραγματοποιηθεί αυτό το έργο είναι η απαρχή της ισοπέδωσης της καρδιάς της Νότιας Πίνδου καθώς είναι οι πρώτες μιας σειράς αιολικών εγκαταστάσεων που καλύπτουν το 80% (!) των κορυφογραμμών από την Ευρυτανία μέχρι και την Αργιθέα!



⇒ Για τη μεταφορά των τεράστιων ανεμογεννητριών, μακριά από κατάλληλα οδικά δίκτυα και γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργεια θα απαιτηθεί διάνοιξη ατέλειωτων δρόμων και κατασκευή εναέριων γραμμών υψηλής τάσης μέσα σε πυκνά ελατοδάση και παρθένα αλπικά λιβάδια, σε εδάφη με μεγάλες κλίσεις και ποτάμια, με τεράστιες συνέπειες στο τοπίο και στην ελάχιστα μελετημένη πανίδα και χλωρίδα της περιοχής. Τμήμα δε της γραμμής μεταφοράς Υψηλής Τάσης μήκους 3,8 χιλιομέτρων διατρέχει το «τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» (ΤΙΦΚ) της περιοχής Λίμνης Πλαστήρα εισάγοντας τον κίνδυνο πυρκαγιάς σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν γνώριζαν σοβαρούς τέτοιους κινδύνους.

⇒ Οι δεσμεύσεις της χώρας ως προς τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος υπονομεύονται καθώς στο παρθένο ορεινό οικοσύστημα ζουν όλα τα μεγάλα θηλαστικά της Ελλάδας και σχεδόν όλα τα σπάνια προστατευόμενα είδη αρπακτικών. Η περιοχή προστατεύεται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία με ζώνες ειδικής προστασίας ορνιθοπανίδας. Πλήθος φορέων και πολιτών αντιτίθεται κάθετα, αλλά η δίψα για επενδύσεις ωθεί την πολιτεία να δέχεται τέτοιες εγκληματικές πρακτικές. Οι περιβαλλοντικές μελέτες είναι ελλιπέστατες, αντίγραφα συνήθως άλλων μελετών και σχεδόν ποτέ δεν τηρούν αυτά που δεσμεύονται.

Για το θέμα αυτό έχει δημιουργηθεί σελίδα στον διεθνή ιστότοπο https://secure.avaaz.org με σκοπό τη συλλογή υπογραφών για το εξής αίτημα: «Να μην ισοπεδωθούν τα Άγραφα από αιολικές εγκαταστάσεις! Save Agrafa (South Pindus)».
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!