tromaktiko: Ρότζερ Μουρ: Μπορείς να γεράσεις όμορφα ή μέσα στη γκρίνια. Εγώ διάλεξα και τα δύο

Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Ρότζερ Μουρ: Μπορείς να γεράσεις όμορφα ή μέσα στη γκρίνια. Εγώ διάλεξα και τα δύο



Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή
12+1 αποφθέγματα και η ζωή του θρυλικού ηθοποιού με...
τη σπουδαία καριέρα και τις θυελλώδεις σχέσεις, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 23 Μάϊου του 2017.

"Θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας την φρικτή είδηση του θανάτου του πατέρα μας, Ρότζερ Μουρ. Πέθανε σήμερα, είμαστε όλοι συντετριμμένοι." ανακοίνωσαν ένα χρόνο πριν τα παιδιά του και η θλίψη κυρίευσε όχι μόνο την οικογένειά του αλλά και τους θαυμαστές τους σε όλον τον κόσμο.



Ο Άγγλος ηθοποιός έγινε γνωστός τη δεκαετία του `60 από τον ρόλο τού Σάιμον Τέμπλαρ στην τηλεοπτική σειρά Ο Άγιοςκαι μετέπειτα από τον ρόλο του μυστικού πράκτορα Τζέιμς Μποντ σε επτά κινηματογραφικές ταινίες, τη χρονική περίοδο 1973 -1985.

"Τα πρώτα χρόνια της καριέρας μου στην ηθοποιία μου είπαν ότι για να επιτύχεις στο χώρο χρειάζεσαι προσωπικότητα, ταλέντο και τύχη. Διαφωνώ. Για εμένα, το 99% ήταν τύχη. Δεν έχει καμία σημασία αν είσαι ταλαντούχος και δεν βρίσκεσαι στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη ώρα" είχε πει ο Ρότζερ Μουρ, σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα Guardian το 2014.



Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξε ένας από τους καλύτερους Μποντ με την πρώτη ταινία του, το 1973 Live and Let Die. Όσο για τη συνέχεια... είναι γνωστή... The Man with the Golden Gun (1974), The Spy Who Loved Me (1977), Moonraker (1979), For Your Eyes Only (1981), Octopussy (1983) και A View to a Kill (1985).

"Το να είσαι γνωστός αιωνίως ως Μποντ δεν μπορεί να είναι αρνητικό.Οι άνθρωποι με φωνάζουν συχνά κ. Μποντ όταν κυκλοφορούμε έξω και δεν με πειράζει καθόλου. Και γιατί να με πειράξει άλλωστε;" δήλωσε κάποτε.

Εργάστηκε και ως μοντέλο, ενώ εμφανίσθηκε και σε πολλές άλλες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Ανάμεσά τους: Ιβανόης, Μάβερικ και κυρίως τη σειρά The Persuaders! μαζί με τον Τόνι Κέρτις.

`Ηταν "πρεσβευτής καλής θελήσεως" για λογαριασμό της UNICEF. Το 2009 δημοσιεύτηκε η αυτοβιογραφία του δημοσιεύθηκε, ενώ έχει γράψει και άλλα βιβλία με αναμνήσεις από την καριέρα του και τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ.





Τέσσερις γυναίκες "σημάδεψαν" την καρδιά του θρυλικού Τζεημς Μποντ...Οι Ντορν βαν Στάυν, Ντόροθυ Σκουάιρς, Λουίζα Ματτιόλι και Κριστίνα Θόλστρουπ. Και με τις τέσσερις γυναίκες έζησε θυελλώδεις έρωτες και θα μπορούσαμε να πούμε ότι στις προσωπικές του σχέσεις ήταν περισσότερο ... άτακτος παρά "άγιος"...








Ο Μουρ και η Ματτιόλι απέκτησαν μαζί τρία παιδιά: μία κόρη, την Ντέμπορα η οποία έγινε κι εκείνη ηθοποιός, και δύο γιους: τον Τζέφρεϋ και τον Κρίστιαν. Ο Τζέφρεϋ έγινε ηθοποιός, κι εμφανίστηκε στο πλευρό του πατέρα του στην τηλεταινία του 1976, "Ο Σέρλοκ Χολμς στη Νέα Υόρκη", ενώ ο μικρότερος γιος του Ρότζερ Μουρ, ο Κρίστιαν, είναι παραγωγός ταινιών.

Το 1993 ο Μουρ και η Ματτιόλι χώρισαν μετά τη σύναψη σχέσεων του πρώτου με τη Σκανδιναβή Κριστίνα Θόλστρουπ . Όταν όμως ο Μουρ διαγνώστηκε ότι έπασχε από καρκίνο του προστάτη, οδηγήθηκε "στο να επαναξιολογήσει τη ζωή και τον γάμο του". Οι Ματτιόλι και Θόλστρουπ ήταν φίλες καιρό πριν..

Ο Μουρ προτίμησε να μην μιλήσει για το διαζύγιό του από τη Ματτιόλι, και αργότερα είπε ότι δεν ήθελε να πληγώσει τα παιδιά τους "εμπλεκόμενος σε έναν πόλεμο λέξεων". Ωστόσο, τα παιδιά του δεν μιλούσαν στον πατέρα τους για πολλούς μήνες μετά τον χωρισμό.
Πριν δύο χρόνια, ο Ρότζερ Μουρ, ανακοίνωσε μέσω Twitter τον χαμό της Christina, κόρης της τέταρτης συζύγου του, Κριστίνα.

"Η πανέμορφη κόρη μας Christina (γνωστή και ως Fossie) έχασε τη μάχη που έδινε με τον καρκίνο, στις 10 μ.μ. της 25ης Ιουλίου. Είμαστε όλοι συντετριμμένοι. Ημασταν όλοι μαζί της στο τέλος, περιβάλλοντάς την με αγάπη" έγραψε ο αγαπημένος ηθοποιός. Λέγεται ότι είχε ιδιαίτερη αγάπη σε εκείνη και ο θάνατός της τον συγκλόνισε...

Επέλεξα κάποια από τα σπουδαιότερα λόγια του αγαπημένου ηθοποιού και σας τα παραθέτω...

Είναι εύκολο να κάθεσαι στον πλούτο και την άνεσή σου και να μιλάς υποθετικά για τα χρέη του Τρίτου Κόσμου.

Ο Μποντ ήταν μια διαφυγή, αλλά δεν προοριζόταν να μιμηθεί την πραγματική ζωή.

Απολαμβάνω να είμαι ακριβοπληρωμένος ηθοποιός.

Πιστεύω πως είναι καλύτερα να είσαι προετοιμασμένος για ασθένεια παρά να περιμένεις για θεραπεία.

Το θέμα είναι ότι οι περισσότεροι ηθοποιοί είναι ντροπαλοί σαν άνθρωποι.

Δεν υπάρχει τίποτα λαμπερό στο θάνατο.

Ο πατέρας μου πίστευε στην σκληρότητα, την ειλικρίνεια, την ευγένεια και την συνέπεια. Όλα πολύ σημαντικά μαθήματα.

Όχι, δεν είμαι καθόλου περιπετειώδης. Είμαι φοβερά δειλός.

Είμαι διαβολάκος.

Αν δεν έχεις χιούμορ, μπορείς να κλείσεις από τώρα το καπάκι του φέρετρου.

Κάποιοι ευλογήθηκαν με ταλέντο στη μουσική, άλλοι με ομορφιά. Εγώ ευλογήθηκα με μετριοφροσύνη.

Έχω συνηθίσει τις κακές κριτικές.

Μπορείς να γεράσεις όμορφα ή μέσα στη γκρίνια. Εγώ διάλεξα και τα δύο.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!