tromaktiko: Η μεσογειακή διατροφή αμβλύνει τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Η μεσογειακή διατροφή αμβλύνει τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης



Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τις επιβλαβείς επιπτώσεις της...
ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα, εγκεφαλικό ή άλλες αιτίες. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρεία Θώρακος, στο Σαν Ντιέγκο, από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

“Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι διαιτητικές αλλαγές, ιδιαίτερα η προσθήκη αντιοξειδωτικών, μπορεί να αμβλύνουν τις αρνητικές επιπτώσεις της έκθεσης σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης για σύντομες χρονικές περιόδους”, ανέφερε ο Chris C. Lim, διδακτορικός φοιτητής. “Αυτό που δεν γνωρίζαμε ήταν εάν η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη συσχέτιση της μακροχρόνιας έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση με την υγεία”.

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ελαιόλαδο, ψάρια και πουλερικά, με μικρές ποσότητες επεξεργασμένων τροφίμων και κόκκινου κρέατος. Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που αφοπλίζουν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες προκαλούν βλάβες στα κύτταρα και τους ιστούς.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από την National Institutes of Health (NIH)-American Association of Retired Persons (AARP) Diet and Health Study. Για πάνω από 17 χρόνια, η μελέτη παρακολούθησε 548.699 άτομα (μέσης ηλικία 62 ετών κατά την εγγραφή) από 6 πολιτείες – Καλιφόρνια, Βόρεια Καρολίνα, Νιου Τζέρσεϋ, Φλόριντα, Λουιζιάνα και Πενσυλβάνια – και δύο πόλεις – Ατλάντα και Ντιτρόιτ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 126.835 άτομα πέθαναν.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες, βάσει του επιπέδου προσκόλλησής τους στη μεσογειακή διατροφή που δήλωσαν αρχικά και συνδέθηκαν με εκτιμήσεις μακροχρόνιας έκθεσης σε λεπτά αιιωρούμενα σωματίδια (PM2,5), διοξείδιο του αζώτου (NO2) και όζον (O3) βάσει πληροφοριών απογραφής.

Η μελέτη διαπίστωσε σχετικά με τα αιωρούμενα σωματίδια:

Οι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα αυξάνονταν κατά 17% για κάθε 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (μg/m3) αύξηση της μακροχρόνιας έκθεσης σε PM2,5 σε εκείνους που ήταν προσκολλημένοι στη μεσογειακή διατροφή, σε σύγκριση με 5% μεταξύ των πιο προσκολλημένων.
Οι θάνατοι από καρδιακή προσβολή αυξήθηκαν κατά 20% για κάθε 10 μg/m3 αύξηση της έκθεσης σε PM2,5 σε εκείνους που ήταν λιγότερο προσκολλημένοι, σε σύγκριση με το 5% μεταξύ των πιο προσκολλημένων.

Για το διοξείδιο του αζώτου βρήκε ότι:

Οι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα αυξήθηκαν κατά 10% για κάθε 10 ppb αύξηση του διοξειδίου του αζώτου (NO2) σε εκείνους που ήταν λιγότερο προσκολλημένοι στη μεσογειακή διατροφή, σε σύγκριση με 2% μεταξύ των πιο προσκολλημένων.
Οι θάνατοι από καρδιακή προσβολή αυξήθηκαν κατά 12% για κάθε αύξηση ενός ppb σε NO2 σε εκείνους που ήταν λιγότερο προσκολλημένοι στη μεσογειακή διατροφή, σε σύγκριση με 4% μεταξύ των πιο προσκολλημένων.
Οι θάνατοι από όλες τις αιτίες αυξήθηκαν κατά 5% για κάθε 10 μέρη ανά δισεκατομμύριο (ppb) αύξηση της μακροχρόνιας μέσης έκθεσης σε διοξείδιο του αζώτου (NO2) σε εκείνους που ήταν λιγότερο προσκολλημένοι στη μεσογειακή διατροφή, σε σύγκριση με 2% μεταξύ των πιο προσκολλημένων.

Η προσκόλληση σε μεσογειακή διατροφή δεν φάνηκε να προστατεύει από τις βλαβερές συνέπειες της μακροχρόνιας έκθεσης σε όζον (Ο3). Η διατροφή δεν μείωσε τους θανάτους από όλες τις αιτίες, την καρδιακή προσβολή ή άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις που σχετίζονται με την έκθεση σε όζον.

«Δεδομένων των πλεονεκτημάτων που βρήκαμε για μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα αποτελέσματά μας συμφωνούν με την υπόθεση ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση των σωματιδίων που προκαλείται από την καύση ορυκτών καυσίμων επηρεάζει αρνητικά την υγεία προκαλώντας οξειδωτικό στρες και φλεγμονή», δήλωσε ο George Thurston, από τους συγγραφείς της μελέτης. “Από την άλλη πλευρά, το φαινόμενο του όζοντος δεν αμβλύνθηκε σημαντικά από μια μεσογειακή δίαιτα, οπότε το όζον επηρεάζει προφανώς την καρδιακή υγεία μέσω διαφορετικών μηχανισμών”.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!