Το τρένο του ανταγωνισμού με τις βαλκανικές χώρες χάνει η Ελλάδα, με τις γειτονικές χώρες να εμφανίζουν πρόοδο σε όλα τα μέτωπα...
Η Σερβία αποτελεί μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, έχοντας καταφέρει να επιταχύνει δραματικά τον προβλεπόμενο χρόνο έκδοσης αδειών, τη στιγμή που η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει, εδώ και χρόνια, να θέσει σε εφαρμογή το νέο πληροφοριακό σύστημα ελέγχου και χορήγησης οικοδομικών αδειών και εγκρίσεων των εργασιών δόμησης.
Σε έξι ημέρες
Όπως αναφέρει στην πρόσφατη έκθεσή του, το γραφείο οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της πρεσβείας Βελιγραδίου, η Σερβία βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα χωρών στην λίστα Doing Business για το 2017 χάρη στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης αδειών. Από την 1η Ιανουαρίου στη χώρα είναι υποχρεωτική η υποβολή αιτήσεων για έκδοση αδειών οικοδομής μέσω διαδικτύου, με τις διαδικασίες απόκτησης άδειας και μεταβίβασης ακινήτου να έχουν επιταχυνθεί. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την μείωση του διοικητικού τέλους για τον έλεγχο ταυτότητας των υπογραφών, μείωσε τον απαιτούμενο χρόνο για τη σύσταση εταιρείας. Ως αποτέλεσμα, το κόστος εγκατάστασης επιχειρηματικών οντοτήτων μειώθηκε από 6,5% σε 2,3% των εσόδων ανά κάτοικο.
Επίσης, η γειτονική χώρα βελτίωσε την αξιοπιστία του συστήματος κτηματολογίου εφαρμόζοντας το γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών.
Ο μέσος χρόνος έκδοσης οικοδομικών αδειών στη Σερβία ανέρχεται σε μόλις έξι ημέρες, όταν στην Ελλάδα, βάσει του θετικού σεναρίου, χρειάζονται περισσότεροι από δύο μήνες. Οι καλές αυτές επιδόσεις, όπως αναφέρεται στην έκθεση, σε συνδυασμό με την επικείμενη ψηφιοποίηση έχουν βελτιώσει τις προοπτικές για τις ελληνικές τεχνικές εταιρείες, όπως αναφέρει η έκθεση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για να ενεργοποιηθεί στην Ελλάδα το νέο σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών, απαιτείται η έκδοση υπουργικής απόφασης από το υπουργείο Περιβάλλοντος, η οποία αναμένεται να υπογραφεί το προσεχές διάστημα. Το νέο σύστημα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τον Σεπτέμβριο, καθώς υπολογίζεται ότι απαιτούνται δύο μήνες για να τεθεί σε λειτουργία από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας η ειδική πλατφόρμα.
27 ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η έρευνα, στη Σερβία δραστηριοποιούνται περίπου 27 κατασκευαστικοί όμιλοι και εταιρείες δομικών υλικών ελληνικών συμφερόντων. Μεταξύ αυτών είναι μεγάλες ελληνικές εταιρείες όπως: Άκτωρ, Τιτάν, Αλουμίλ, ΕΤΕΜ, Isomat, Kleeman, Lamda Development, ΤΕΡΝΑ κ.α.
Ειδικότερα, η ΤΕΡΝΑ, μεταξύ άλλων έχει συμμετάσχει στα εξής έργα ύψους 200 εκατ. ευρώ:
- Κατασκευή αυτοκινητόδρομου E75 (τέσσερα τμήματα : Vladicin Han - Prevalac, Prevalac - Suvi Dol, Suvi Dol - Donji Neradovac, Grabovnica -Grdelica
- Κατασκευή αυτοκινητοδρόμου Ε80 (δύο τμήματα: δρόμοι και γέφυρες σε Prosek-Bancarevo και κατασκευή των σηράγγων Progon και Przojna Padina στην παράκαμψη του Dimitrovgrad στη διέλευση των συνόρων με τη Βουλγαρία.
Η Άκτωρ έχει αναλάβει και ολοκληρώσει σχεδόν στο σύνολό τους τα εξής έργα ύψους 180 εκατ. ευρώ:
- Κατασκευή αυτοκινητόδρομου Ε75 (τμήμα Neradovac – Srpska Kuca)
- Κατασκευή αυτοκινητόδρομου Ε80 (τέσσερα τμήματα: Crvena Reka –Ciflik, Bancarevo- Crvena Reka, Stanicenje- Pirot Istok και σήρραγες και γέφυρες στην παράκαμψη του Dimitrovgrad).
Πηγή