tromaktiko: Κύπρος: Άδεια πατρότητας και σε ανύπαντρους

Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Κύπρος: Άδεια πατρότητας και σε ανύπαντρους



Από την 1η Αυγούστου εφαρμόστηκε η άδεια πατρότητας 15 ημερών αφήνοντας εκτός...
πρόνοιας όλους όσοι γίνονται γονείς αλλά δεν έχουν προχωρήσει σε γάμο ή έστω σύμφωνο συμβίωσης. Η Βουλή αποφάσισε κατά τη σημερινή Ολομέλεια να επεκτείνει αυτή την άδεια και σε ανύπαντρους γονείς.

Η πρόταση νόμου υπερψηφίστηκε με 25 ψήφους υπέρ, 15 εναντίον και 9 αποχές. Την πρόταση υπερψήφισαν ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, ΕΛΑΜ,  ενώ το ΔΗΚΟ απείχε από την ψηφοφορία. Το πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι η πρόταση νόμου προνοεί αύξηση του κόστους για το κράτος, κάτι το οποίο έχει οδηγήσει σε αναφορές στο Ανώτατο και απόρριψη ως αντισυνταγματικά, διαφόρων νομοθετημάτων στο παρελθόν. Την αντισυνταγματικότητα του νόμου προέταξε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ ως το λόγο της καταψήφισης.

Ο Νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 14 Ιουλίου 2017, προβλέπει την παραχώρηση άδειας πατρότητας σε μισθωτούς των οποίων η σύζυγός τους γέννησε ή απέκτησε παιδί μέσω παρένθετης μητέρας ή έχουν υιοθετήσει παιδί μέχρι 12 ετών. Βάσει του νόμου, μισθωτός του οποίου η σύζυγος γέννησε ή απέκτησε παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, ή ο ίδιος και η σύζυγός του έχουν υιοθετήσει παιδί μέχρι 12 ετών, έχει δικαίωμα σε άδεια πατρότητας δύο συνεχόμενων εβδομάδων μέσα σε περίοδο 16 εβδομάδων από τη βδομάδα γέννησης/υιοθεσίας του παιδιού.

Μάλιστα σε περιπτώσεις πολλαπλής κύησης ή νοσηλείας του βρέφους αμέσως μετά τη γέννηση του όπου επεκτείνεται η άδεια μητρότητας, τότε και η περίοδος στην οποία δύναται να ληφθεί η άδεια πατρότητας διαφοροποιείται ανάλογα. Κατά τη διάρκεια της άδειας πατρότητας ο μισθωτός λαμβάνει επίδομα πατρότητας το οποίο ανέρχεται στο 72% των ασφαλιστέων αποδοχών του δικαιούχου.

Εξάλλου, πατέρας ο οποίος προτίθεται να λάβει άδεια πατρότητας, υποχρεούται να προειδοποιήσει γραπτώς τον εργοδότη του δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της άδειας. Από την 1η του μήνα μέχρι χθες είχαν υποβληθεί στο αρμόδιο υπουργείο  320 αιτήσεις από ενδιαφερόμενους οι οποίοι επιθυμούν να λάβουν άδεια πατρότητας.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κυβέρνησης, το ετήσιο κόστος της άδειας πατρότητας κυμαίνεται γύρω στα €5 εκατ.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!