Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε τους παρακάτω διαλόγους...
– Πού είναι οι κάλτσες μου; Και αυτή η φόρμα για το γυμναστήριο ακόμα μέσα στα άπλυτα είναι;
Τι θα φορέσω τώρα, μπορείς να μου πεις;
– Φόρεσε το μπλε σορτσάκι, τη φόρμα δεν πρόλαβα να την πλύνω ακόμα.
– Λέω να βγω απόψε, εγώ δεν θέλω αλλά επιμένουν τα παιδιά. Δεν θα αργήσω όμως…
– Κοίτα να μην πιεις και έχουμε μπλεξίματα, και αν έρθει στην παρέα εκείνη η… η… να φύγεις, ακούς;
– Ναι μην ανησυχείς…
Ανοίξτε τώρα τα μάτια και απαντήστε ειλικρινά. Αυτός ο διάλογος γίνεται ανάμεσα σε μια μητέρα και το γιο της ή ανάμεσα σε ένα ισότιμο ζευγάρι; Πιστεύω ότι οι περισσότεροι θα απαντούσαμε ότι πρόκειται για ένα διάλογο μεταξύ γονέα και παιδιού. Ο καθένας βρίσκεται στο ρόλο του. Το παιδί που έχει ανάγκη τη φροντίδα αλλά και έναν βαθμό ελέγχου και η μητέρα που είναι εκεί για να το φροντίσει αλλά και να θέσει όρια. Ο παραπάνω διάλογος πάντως συμβαίνει – δυστυχώς – αρκετά συχνά ανάμεσα στα ζευγάρια.
Πώς μετατρέπεται η ερωμένη σε μητέρα;
Το ένστικτο της φροντίδας είναι αρκετά ανεπτυγμένο στη γυναίκα και τον πρώτο καιρό της γνωριμίας της με τον άντρα, εκφράζει το ένστικτο αυτό φροντίζοντας το σύντροφό της. Με αυτόν τον τρόπο επικοινωνεί το ενδιαφέρον της για εκείνον και στην πορεία αν ο έρωτας μετατρέπει σε αγάπη συνεχίζει να τον φροντίζει αφού επιθυμεί μια σχέση οικειότητας. Δεν επιθυμεί όμως μόνο αυτό, αλλά έχει επίσης την ανάγκη να την φροντίσει και ο σύντροφός της παρέχοντάς της ισότιμα ζεστασιά, τρυφερότητα αλλά και πρακτική συμπαράσταση στα θέματα που προκύπτουν.
Ο άντρας βιώνει τον πρώτο καιρό της γνωριμίας τους ως περίοδο παιχνιδιού. Έξοδοι, νέα ενδιαφέροντα, έρωτας, ταξίδια και ο καθένας μπορεί να συμπληρώσει τη λίστα με τις δικές του εμπειρίες. Με την πάροδο του χρόνου όμως, οι υποχρεώσεις του συντροφικού βίου φέρνουν ανακατατάξεις στη σχέση. Τα δεδομένα αλλάζουν και έχει έρθει η στιγμή για ενήλικους ρόλους. Ενήλικος ρόλος σημαίνει ισοτιμία στη σχέση. Μοίρασμα ευθυνών, υποχρεώσεων, χρόνος για εργασία, χρόνος χωριστά για τον καθένα, φροντίδα για τις προσωπικές ανάγκες, αλλά και φροντίδα για τις ανάγκες του άλλου. Και κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Όλα αυτά απαιτούν χρόνο και ενέργεια που, πολλές φορές ο άντρας δεν είναι πρόθυμος να δώσει. Απαιτεί από τη σύντροφο του να τον φροντίσει όπως η μητέρα του, φροντίζοντας το σπίτι, τα ρούχα του, τα παιδιά.
Η κατάσταση επιδεινώνεται αργότερα και με τον ερχομό των παιδιών. Η γυναίκα επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στο παιδί και ο άντρας, όσο δύσκολο και αν είναι να το παραδεχθεί, νιώθει αποκομμένος συναισθηματικά καθώς παύει να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με αποτελέσματα κάποιες φορές καταστροφικά για τη σχέση, καθώς σε πολλές περιπτώσεις αναζητά να ξαναβρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος επιλέγοντας μια εξωσυζυγική περιπέτεια.
Είναι φανερό ότι ένας άντρας που ζητά συνεχώς, δεν μπορεί να προσφέρει. Καθώς βολεύεται στην φαντασίωση ότι η γυναίκα του πρέπει να του παρέχει τα ίδια πράγματα που του παρείχε και η μητέρα του εγκαταλείπει και εκείνος το ρόλο του ως σύντροφος και εραστής, και γίνεται και εκείνος δυστυχισμένος. Δυστυχισμένοι και οι δύο, δυσαρεστημένοι ο ένας με τον άλλον. Ο θεός έρωτας κάποτε έριξε τα βέλη και έφερε κοντά αυτούς τους ανθρώπους που τώρα απλά ανέχονται ο ένας τον άλλον.
Θες μια ισότιμη σχέση;
Οι καλές σχέσεις δεν προκύπτουν απλώς, αλλά είναι αποτέλεσμα δουλειάς και από τα δύο μέρη του ζευγαριού. Αν λοιπόν θες μια ισότιμη σχέση, αν θες το άτομο που ερωτεύτηκες τον πρώτο καιρό, γίνε το άτομο που ήσουν τον πρώτο καιρό.
Διεκδίκησε, κινήσου με περιέργεια να μάθεις καλύτερα τον άνθρωπό σου. Οι άνθρωποι αλλάζουν διαρκώς. Μην αποδεχθείς το ρόλο του παιδιού που διαρκώς χρειάζεται φροντίδα. Αναγνώρισε ότι αυτή η συμπεριφορά καταδικάζει τη σχέση. Δώσε στον εαυτό σου την άδεια να παλινδρομήσει και να φροντιστεί από τη σύντροφό του, χάρισέ της όμως και τη χαρά να παλινδρομήσει και να φροντιστεί και η ίδια από σένα. Με ένα φαγητό που θα της φτιάξεις, τις δουλειές του σπιτιού που θα μοιραστείτε, τα παιδιά που θα κρατήσεις για να πάει για έναν καφέ με τις φίλες της. Δώσε και πάρε ισότιμα. Αν θες πίσω την ερωτική σου σύντροφο, φέρσου της σαν να είναι έτσι. Φλέρταρέ την, πόθησε την, παίξε μαζί της. Βάλε όρια στην δική της συμπεριφορά όταν «μαμαδίζει». Πλύνε μόνος σου τα ρούχα σου. Μην της ζητάς να σου θυμίζει τις υποχρεώσεις σου και όταν αναλαμβάνεις κάτι, φέρε το εις πέρας χωρίς να πρέπει να στο θυμίσει «εκατό» φορές.
Δείξε της ότι την βλέπεις ως μια όμορφη ποθητή γυναίκα, άξια προσοχής και φροντίδας. Δείξε της ότι μητέρα έχεις, δεν χρειάζεσαι άλλη.
Πηγή