tromaktiko: Όταν το παιδί σηκώνεται από το κρεβάτι και φωνάζει να πάτε

Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Όταν το παιδί σηκώνεται από το κρεβάτι και φωνάζει να πάτε



Όσο το παιδί μεγαλώνει, το να σηκώνεται από το κρεβάτι και να σας φωνάζει μέσα στη...
νύχτα, είναι κάτι αρκετά σύνηθες και χρειάζεται ειδικό χειρισμό (με επιμονή) από μέρους σας. Ο λόγος που το κάνουν τα παιδιά είναι για να σας έχουν παρούσες στο χώρο ή επειδή θέλουν να παραμένουν ξύπνια, σαν την υπόλοιπη οικογένεια. Ένα άλλο βασικό αίτιο, μετά τους 9 μήνες, είναι ότι ξεκινά το άγχος του αποχωρισμού. Αν συμβεί ξαφνικά κι αργότερα, ίσως σχετίζεται με μία μεγάλη αλλαγή ή απώλεια στη ζωή του. Εδώ θα χρειαστείτε τη βοήθεια κάποιου ειδικού για να βοηθήσει το παιδί κι εσάς ώστε να διαχειριστείτε αυτήν την αλλαγή και να κοιμάστε πιο εύκολα. Αν απλά χρειάζεται κάτι, καλό είναι να πάτε για να σιγουρευτείτε.


Αν όμως καταλαβαίνετε ότι το παιδί σας φωνάζει απλά για να είστε στο οπτικό του πεδίο, ακολουθήστε τα 4 βήματα ‘κλειδιά’:

Βήμα 1ο : Η ρουτίνα του ύπνου είναι πολύ σημαντική και περιλαμβάνει: να κάνετε τα ίδια χαλαρωτικά πράγματα κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί, να αποφεύγετε το έντονο παιχνίδι και τους δυνατούς ήχους, καθώς και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ή να βλέπετε τηλεόραση.

Βρείτε τη σωστή ώρα ύπνου του παιδιού γιατί κάποιες φορές μπορεί να είναι πολύ νωρίς και να δυσκολεύεται να αποκοιμηθεί. Αν χρειάζεται πάνω από μισή ώρα μέχρι να το πάρει ο ύπνος, σημαίνει ότι πρέπει να καθυστερήσετε την ώρα που το βάζετε για ύπνο. Αν νομίζετε ότι είναι αρκετά αργά, μπορείτε βαθμιαία να το πηγαίνετε 5 λεπτά νωρίτερα ανά 5 ημέρες, μέχρι να το φτάσετε στην επιθυμητή ώρα ύπνου. Πριν κλείσετε το φως, τσεκάρετε ότι το παιδί έχει κάνει ό,τι χρειάζεται (νερό, τουαλέτα) και αφήστε ένα μικρό φωτάκι αν φοβάται το σκοτάδι. Μπορείτε να υπενθυμίσετε στο παιδί ότι δεν θα σηκωθείτε το βράδυ αν φωνάζει αλλά μετά καληνυχτίστε το γλυκά.

Βήμα 2ο: αν συνεχίζει να σας φωνάζει μέσα στη νύχτα, καλό είναι να μην απαντήσετε καθόλου και να επιμείνετε σε αυτήν τη στάση. Αν ζητάει έξτρα πράγματα και το κάνει χειριστικά για να σας πείσει, μην πάτε καθόλου. Δελεάστε το με μία χάρη. Μπορείτε να κάνετε μία συμφωνία και να του πείτε να σας ζητήσει κάτι προτού πάτε για ύπνο. Αρνηθείτε ο,τιδήποτε υπερβολικό και μην ανταποκρίνεστε αν απαιτεί ή ζητά πράγματα. Αν υποχωρήσετε, θα μάθει ότι με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να πάρει ό,τι θέλει.

Βήμα 3ο: υπάρχουν δύο στρατηγικές που θα βοηθήσουν σε περίπτωση που σηκώνεται από το κρεβάτι. Πρώτον, επιστρέφετε το παιδί στο κρεβάτι του λέγοντάς του μία φορά ‘Πέτρο μείνε στο κρεβάτι σου σε παρακαλώ’. Μην το κοιτάτε στα μάτια, μην του μιλήσετε, να είστε απαλή και ήρεμη και να έχετε υπομονή γιατί αυτός ο τρόπος μπορεί να πάρει καιρό μέχρι να λειτουργήσει. Εναλλακτικά, μπορείτε να το περιορίσετε στο δωμάτιό του με το να του πείτε μία φορά ‘μείνε σε παρακαλώ στο κρεβάτι σου’ χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις και να κλείσετε την πόρτα του σε περίπτωση που σηκωθεί. Το βασικό είναι να το αγνοήσετε αν συνεχίζει να σας φωνάζει.

Αν κάνει εμετό: λόγω στρες, πολλά παιδιά κάνουν εμετό στο κρεβάτι τους αν τα ξαναβάλετε να κοιμηθούν. Θα πρέπει να φανείτε ψύχραιμη, να καθαρίσετε, να αλλάξετε τα σεντόνια και να το ξαναβάλετε για ύπνο, να πείτε καληνύχτα και να φύγετε.

Βήμα 4ο: παραμείνετε αισιόδοξες και πείτε μπράβο στο παιδί αν την προηγούμενη νύχτα ούτε φώναξε και ούτε σηκώθηκε από το κρεβάτι. Αντιθέτως, εάν φώναζε, απλά αγνοήστε το και μην το αναφέρετε καν.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!