tromaktiko: Πώς θα θεραπευτείς μια και καλή από κιρσούς και ευρυαγγείες

Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Πώς θα θεραπευτείς μια και καλή από κιρσούς και ευρυαγγείες



Aς πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πριν από όλα να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε με τον όρο φλεβικές παθήσεις...
Από τι προκαλούνται; Φλεβικές παθήσεις, όπως λέει και ο όρος, είναι οι παθήσεις των φλεβών. Φλέβες είναι τα αγγεία μέσω των οποίων το αίμα επιστρέφει στην καρδιά. Η πιο συνηθισμένη φλεβική πάθηση είναι η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια και οι πιο γνωστές εκδηλώσεις της είναι οι ευρειαγγείες και οι κιρσοί.

Η εμφάνιση ευρυαγγειών (λεπτά φλεβίδια σαν λεπτές κόκκινες ή μπλέ γραμμές) στα πόδια και ειδικά στην περιοχή του αστραγάλου εσωτερικά, μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας. Οι ευρυαγγείες εκτός από κληρονομικότητα μπορεί να οφείλονται και σε άλλους παράγοντες όπως τραύμα, διάφορες παθήσεις και ποικίλα άλλα αίτια. Οι κιρσοί είναι πιο μεγάλες φλέβες, με οφιοειδή πορεία που προεξέχουν του δέρματος και αποτελούν πιο σοβαρό στάδιο φλεβικής ανεπάρκειας από τις ευρυαγγείες.

Υποψία για φλεβική πάθηση; Προχώρησε σε έλεγχο
Από τη στιγμή που υπάρχει υποψία φλεβικής ανεπάρκειας, κρίνεται απαραίτητος ο έλεγχος από εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό. Ακόμα και στην περίπτωση των ευρυαγγειών, όπου ο ασθενής προσέρχεται κυρίως γιατί τον ενοχλούν αισθητικά, είναι απαραίτητος ένας πλήρης έλεγχος, καθώς σε ένα ποσοστό 10-15%, υποκρύπτεται σοβαρότερη μορφή φλεβικής ανεπάρκειας. Ο έλεγχος περιλαμβάνει λεπτομερή λήψη ιστορικού, ολοκληρωμένη κλινική εξέταση και οπωσδήποτε υπερηχογράφημα (τρίπλεξ) φλέβων κάτω άκρων. Ειδικά το τρίπλεξ φλέβων κάτω άκρων είναι απαραίτητο για να είναι ολοκληρωμένος ο έλεγχος και πρέπει να γίνεται από τον ίδιο τον αγγειοχειρουργό ώστε να μπορέσει να σχεδιάσει και την κατάλληλη θεραπεία είτε είναι σκληροθεραπεία για τις ευρυαγγείες είτε laser για τους κιρσούς. Όλος ο έλεγχος είναι εντελώς ακίνδυνος και ανώδυνος. Σημειώνουμε πως η ορθή διάγνωση είναι απαραίτητη για την επιλογή αλλά και τη σωστή εφαρμογή της επιλεγμένης θεραπείας.

Θεαματικά αποτελέσματα μετά τη θεραπεία
Ευτυχώς η επιστημονική πρόοδος σήμερα μας επιτρέπει να βρίσκουμε όλο και πιο αποτελεσματικούς τρόπους θεραπείας. Έτσι αφενός πολλές νέες τεχνικές έχουν έρθει στο προσκήνιο και κάποιες άλλες όπως η σκληροθεραπεία έχουν εξελιχθεί θεαματικά για την αντιμετώπισή τους. Στην καλύτερη δε των περιπτώσεων, με το σωστό προεγχειρητικό σχεδιασμό και τη μελέτη μπορεί να γίνει ο πλέον ενδεδειγμένος συνδυασμός τεχνικών και μεθόδων για μια ολιστική αντιμετώπιση και θεραπεία που ταιριάζει σε εσάς και μόνο σε εσάς. Αρκεί να είναι απόλυτα ενημερωμένος ο αγγειοχειρουργός σας με αυτές και πολύ περισσότερο με όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Και μετά την αντιμετώπισή τους ,τι;
Μετά την επιτυχή αντιμετώπιση κάθε φλεβικής πάθησης, το VeinCenter.gr ενημερώνει για όσα πρέπει να προσέχει κανείς, ανάλογα με το ιστορικό του. Οδηγίες για αποφυγή συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, ελαφρές ασκήσεις, οδηγίες διατροφής, δίνονται εξειδικευμένα και καθορίζεται ένα σχήμα περιοδικών εξετάσεων. Για του λόγους αυτούς είναι πολύ σημαντικό και το μετά…

Για να είσαι σίγουρος με την αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων πρέπει να είσαι σίγουρος ότι έχεις κάνει τη σωστή επιλογή ιατρού.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!