tromaktiko: Καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς –τα όρια της ειλικρίνειας

Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς –τα όρια της ειλικρίνειας



Οι διαπροσωπικές σχέσεις και αλληλεπίδραση με τους άλλους ανθρώπους πολλές φορές ξεπερνούν τα δεδομένα όρια...
Ποια είναι αυτά;

Όλες οι σχέσεις στηρίζονται ή πρέπει να στηρίζονται στην ειλικρίνεια. Δεν είναι όμως λίγες οι φορές που ακούμε γύρω μας ανθρώπους να λένε και να παραπονιούνται πως επειδή είναι πολύ ειλικρινείς δεν καταφέρνουν να κρατούν τους φίλους τους γύρω τους.

Πολλές είναι επίσης οι φορές που οι ίδιοι άνθρωποι δικαιολογούν το έλλειμμα στις συναναστροφές τους με την πεποίθηση ότι τους αρέσει να είναι ειλικρινείς να λένε τα πάντα και πάντα έξω απ’ τα δόντια και όποιος αντέξει. Είναι λοιπόν σημαντικό να κάνουμε έναν διαχωρισμό ανάμεσα στην ειλικρίνεια και στην αγένεια, στην έλλειψη σεβασμού και την προσβλητική συμπεριφορά. Που βρίσκεται όμως το όριο αυτού  τού διαχωρισμού;

Όταν σχολιάζει κάποιος κάτι χωρίς να του έχει ζητήσει κανείς να κάνει κάτι τέτοιο, όταν κάποιος λέει τη γνώμη του χωρίς να έχει ερωτηθεί και χωρίς να τον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, τότε δεν μιλάμε για ειλικρίνεια.

Η ειλικρίνεια δεν έχει μέσα της το στοιχείο της προσβολής, της μείωσης και της υποτίμησης του άλλου. Η ειλικρίνεια έχει μέσα της την αξιοπιστία, την ακεραιότητα, την εγκυρότητα και την αλήθεια- τη γνήσια και αυθεντική αλήθεια. Αυτό σημαίνει οτι όταν μιλάμε θα πρέπει να επιλέγουμε αυτό που λέμε, τον τρόπο που το λέμε και αν υπάρχει λόγος για να το πούμε.

Το να σχολιάζουμε αρνητικά και υποτιμητικά τους ανθρώπους ή το να λέμε χωρίς σκέψη ό,τι μας έρχεται στο μυαλό δεν είναι ειλικρίνεια, είναι παρορμητισμός που το μόνο που προκαλεί είναι εμπόδια στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Η ειλικρίνεια είναι σημαντικό πράγμα στις σχέσεις, αλλά επίσης σημαντικό είναι η ευγένεια και διακριτικότητα με τους ανθρώπους που θέλουμε να έχουμε γύρω μας. Δεν βοηθάει κανέναν να τον επικρίνουμε συνεχώς και αδιαλείπτως, ενώ θα μπορούσαμε να τον βοηθήσουμε με τη συμπαράσταση μας και με τη στήριξή μας.

Όταν λέμε είμαι ειλικρινής εννοούμε σέβομαι και υπολογίζω τον άλλον, δεν τον κοροϊδεύω και δεν τον πληγώνω. Ειλικρίνεια σημαίνει κατανόηση, σημαίνει εμβάθυνση στην προσωπικότητα του άλλου. Όταν αυτός ο άλλος ξέρεις πλέον πως σκέφτεται και πως λειτουργεί, τότε του λες αυτά που μπορεί να αντέξει και μπορεί να ακούσει.

Για να καταφέρουμε να είμαστε ειλικρινείς χωρίς να είμαστε αγενείς και προσβλητικοί, ακόμα και κακοί με σχόλια υποτιμητικά για την προσωπικότητα και την ύπαρξή του αλλού, χρειάζεται να σκεφτόμαστε κάθε στιγμή πώς νιώθει αυτός ο άλλος με ό,τι λέμε, πώς το αντιλαμβάνεται αυτό που λέμε, τι σκέψεις μπορεί να  του προκαλεί;

Δεν μπορεί να θεωρεί κάποιος ειλικρίνεια την αναφορά σε στοιχεία της  εμφάνισης του άλλου, με τρόπο απαξιωτικό και προσβλητικό, που μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στον ψυχικό κόσμο του άλλου.

Δεν μπορεί να μηδενίζει κάποιος την προσωπικότητα του ανθρώπου που έχει απέναντί του, αναφερόμενος υποτιμητικά σε χαρακτηριστικά γνωρίσματα που έχει αυτή η προσωπικότητα απλά και μόνο γιατί δεν συμφωνεί ή δεν του αρέσουν. Πρέπει να μάθουμε να αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα και να αγαπάμε τον άλλον έτσι ακριβώς όπως είναι και γι αυτό που είναι, όχι γι αυτό που θα θέλαμε να είναι.

Δεν αποτελεί ειλικρινή συμπεριφορά ο καταιγισμός από σχόλια δήθεν αστεία που χτυπούν την καρδιά και το χαρακτήρα του ανθρώπου που έχουμε απέναντί μας.

Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση και αυτοσεβασμός για να μπορείς να σέβεσαι τον άλλον  και να τον βλέπεις χωρίς παραμορφωτικά γυαλιά.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!