Ένα από αυτά τα πολλά που συμβάλλει στο μέγιστο ώστε ενας άνθρωπος να έχει μια μακροχρόνια σταθερή και επιτυχημένη πορεία σε όλες τις πλευρές της ζωής του είναι η δυνατότητα του ανθρώπου αυτού να αυτοπειθαρχεί.
Μιλάμε δηλαδή για την ικανότητα ένος ανθρώπου να πειθαρχεί τον εαυτό του και να αναπτύσσει την υπομονή του στην άμεση ευχαρίστηση, επιδιώκοντας μια μελλοντική σημαντικότερη ανταμοιβή.
Έχουν γίνει πολλά πειράματα για να αποδείξουν πόσο σημαντική είναι η δυνατότητα της πειθαρχίας στον εαυτό μας. Ένα από τα πιο διάσημα πειράματα που πραγματοποιήθηκε με μικρά παιδιά είχε τον εξής σχεδιασμό. Σε ένα κλειστό δωμάτιο άφηναν μόνα τους μικρά παιδιά. Μέσα σ’ αυτό το δωμάτιο υπήρχε μόνο ένα τραπεζάκι με μια λιχουδιά. Η εντολή που έπαιρναν τα παιδιά που συμμετείχαν στο πείραμα αυτό ήταν πως αν δεν έτρωγαν αμέσως την λιχουδιά που είχαν μπροστά τους θα είχαν τη δυνατότητα στο τέλος του πειράματος να φάνε δύο λιχουδιές αντί μίας.
Το πείραμα αυτό στόχευε στο να ανακαλύψουν οι επιστήμονες σε ποια ηλικία ο άνθρωπος αναπτύσσει την ικανότητα να αντιστέκεται στις παρορμήσεις του και να αντιμετωπίζει με έλεγχο την απόλαυση.
Το πείραμα αυτό που θεωρήθηκε απλό έγινε η δράση για πολλές έρευνες που ακολούθησαν και τα αποτελέσματά του σε συνδυασμό με αυτές τις έρευνες έφεραν μια τεράστια ανατροπή.
Χρόνια αργότερα τα παιδιά που συμμετείχαν στο πείραμα και είχαν αντισταθεί στο γλύκισμα βρέθηκε ότι ήταν περισσότερο επιτυχημένα με καλύτερη ποιότητα ζωής από εκείνα που έφαγαν το γλυκό αμέσως. Το συμπέρασμα λοιπόν του πειράματος ήταν ότι η αυτοπειθαρχία είναι καλύτερος δείκτης πρόβλεψης της επιτυχίας, συγκρινόμενη ακόμα και με τον δείκτη ευφυΐας κάθε ανθρώπου.
Αν σκεφτούμε το πως συμβαίνουν τα πράγματα στη ζωή μας στη ζωή όλων των ανθρώπων θα συνειδητοποιήσουμε ότι κάθε αλλαγή στη ζωή έρχεται με δύο τρόπους. Ή μέσα από κάποιο συνταρακτικό γεγονός το οποίο και αλλάζει τα δεδομένα της ζωής και μας αναγκάζει να προσαρμοστούμε άμεσα και ξαφνικά σε κάτι διαφορετικό ή μετά από επίμονη προσπάθεια και σταδιακή εξελικτική πορεία. Αυτό ακριβώς απαιτεί αυτοπειθαρχία. Γιατί στην πρώτη περίπτωση δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, γιατί δεν μπορούμε να ελέγξουμε όλες τις παραμέτρους της ζωής μας. Στη δεύτερη περίπτωση όμως μιλάμε για την ανάγκη των ανθρώπων να κυνηγήσουμε οι ίδιοι τα όνειρά μας και τις φιλοδοξίες μας. Αυτό το κυνήγι απαιτεί πολλές φορές αλλαγές τόσο στον τρόπο ζωής όσο και στον ίδιο μας τον εαυτό.
Το μεγαλύτερο εμπόδιο που εμφανίζεται στο να είμαστε προσηλωμένοι σε έναν τρόπο που δεν θα φέρει ένα άμεσο αποτέλεσμα είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Το πιο συχνό λάθος που κάνουμε είναι να βλέπουμε μόνο το στόχο και να αγνοούμε την ενδιάμεση πρόοδο και πορεία μας. Πολλές φορές αυτό γίνεται αφορμή απογοήτευσης και αποθάρρυνσης και συχνά οδηγεί στην εγκατάλειψη του στόχου.
Είναι πολύ συχνό το συναίσθημα της απογοήτευσης σε πολλές πτυχές της ζωής το οποίο διαβρώνει την πειθαρχία στον άνθρωπο. Θέλει μεγάλη αντοχή, δύναμη χαρακτήρα και εξάσκηση για να μπορέσει να λειτουργήσει.
Ένα απείθαρχο άτομο εγκαταλείπει εύκολα, γιατί αποζητά το γρήγορο αποτέλεσμα. Έχει την πεποίθηση ότι οι συνθήκες και το περιβάλλον είναι οι παράγοντες της αποτυχίας και όχι η προσωπική έλλειψη υπομονής και προσπάθειας.
Το απείθαρχο άτομο είναι ένα ανυπόμονο άτομο. Επιδιώκει όλα να συμβαίνουν γρήγορα έχει έλλειμμα κατανόησης στο πώς συμβαίνουν τα πράγματα.
Η έλλειψη κατανόησης των προτεραιοτήτων και των αλλαγών που θα πρέπει να κάνει στον τρόπο ζωής του και στις σκέψεις του, οδηγούν το άτομο αυτό σε λανθασμένες επιλογές και κυρίως στην αποτυχία.
Το απείθαρχο άτομο είναι επιρρεπές σε πράξεις παρορμητικές που μπορεί να επιφέρουν αρνητικά αποτελέσματα στο ίδιο το άτομο, αλλά μπορεί να επιφέρουν και αρνητικά αποτελέσματα και στους ανθρώπους που έχει γύρω του, πράγμα που πιθανότατα δεν μπορεί να αντιληφθεί.
Αυτοπειθαρχία δεν σημαίνει στέρηση, σημαίνει έλεγχος του εαυτού μας ώστε με συνέπεια να μπορέσουμε να ζήσουμε και να κάνουμε πράγματα που θα μας κάνουν ευτυχισμένους και θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε στη ζωή μας, ζώντας με έναν τρόπο που να ωφελεί και το περιβάλλον μας και την ευρύτερη κοινωνία.
Ανεξέλεγκτες καταστάσεις οδηγούν σε αδιέξοδο. Ένας άνθρωπος που δεν αυτοπειθαρχεί δεν μπορεί να αμυνθεί απέναντι σε ό,τι τον προκαλεί στη ζωή του, κρίνει επιφανειακά και χάνει την ουσία. Επιδιώκει την στιγμιαία επιτυχία και χάνει την μακροπρόθεσμη επίτευξη στόχων.
Η οριοθέτηση του εαυτού μας μάς βοηθά να βρούμε τα σωστά βήματα για να προχωρήσουμε και κυρίως για να φτάσουμε στους στόχους της ζωής μας.
Πηγή