tromaktiko: Ποιος καθυστερεί την επόμενη έξοδο στις αγορές

Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Ποιος καθυστερεί την επόμενη έξοδο στις αγορές



Του Γ. Αγγέλη 
Η ημερομηνία έκδοσης ενός μακράς διάρκειας ομολόγου πριν από τα τέλη Μαΐου ή έστω...
αρχές Ιουνίου, έχει αρχίσει να επηρεάζεται από το διεθνές κλίμα στην αγορά ομολόγων μετά τις 24 Απριλίου.

Τότε το αμερικάνικο δεκαετές ομόλογο άγγιξε το 3% και έκτοτε κινείται γύρω από αυτό το σημείο, προκαλώντας μια ισχυρή αναστροφή των ροών κεφαλαίου από την περιφέρεια προς τις ΗΠΑ με ηχηρά "θύματα” στην Αργεντινή, στην Τουρκία, την Ν. Αφρική κλπ, ενισχύοντας τις αποδόσεις σε όλες τις περιοχές μεγαλύτερου κινδύνου, μαζί και στη "μικροσκοπική” ελληνική αγορά.

Παρά την θετική ολοκλήρωση των stress test στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα οι τιμές των ομολόγων δεν κινήθηκαν στην κατεύθυνση που περίμεναν στην εγχώρια αγορά. Αντίθετα το δεκαετές ομόλογο κινήθηκε αξιοπρόσεκτα ανοδικά προς το 4,2% από επίπεδα τιμών κάτω του 3,9% που βρισκόταν στις αρχές του μήνα.

Η αρνητική τάση επηρεάσθηκε και από την αβεβαιότητα στη χρηματιστηριακή αγορά.

Αρμόδια τραπεζικά στελέχη υποστηρίζουν ότι "σύντομα η αγορά ομολόγων θα επιστρέψει στην φυσιολογική της τάση και στη συρρίκνωση των πιέσεων που έχουν ασκηθεί τις τελευταίες ημέρες...”.

Κρίσιμο έως και καθοριστικό στην κατεύθυνση αυτή θα είναι το περιβάλλον  που θα διαμορφωθεί την επόμενη εβδομάδα καθώς θα αρχίσει να "τρέχει” η τέταρτη αξιολόγηση με τους Θεσμούς να είναι στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η πρόθεση έκδοσης νέου ομολόγου κινείται στην κατεύθυνση ενός τίτλου μεγαλύτερης διάρκειας από όλους όσους έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα με διπλό στόχο.

Αφενός για να επιβεβαιώσει με την υπερκάλυψή του την θετική εκτίμηση των αγορών για την πορεία της διαδικασίας ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος.

Και αφετέρου γιατί πρέπει να πετύχει τιμές ελκυστικές για την αγορά, αλλά οι οποίες να μην αποβαίνουν εις βάρος του ελληνικού δημοσίου... Και μία τέτοια "σύγκλιση” στόχων μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε μακράς διάρκειας τίτλους οι οποίοι να δικαιολογούν και την επάρκεια της απόδοσης του τίτλου.

Σε κάθε περίπτωση όμως το ΥΠΟΙΚ και ο ΟΔΔΗΧ έχουν αποδυθεί σε ένα μαραθώνιο εκδόσεων εντόκων που μέχρι στιγμής ικανοποιούν τις απαιτήσεις του ΥΠΟΙΚ, αλλά και το... αγοραστικό κοινό τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Πληροφορίες του Capital.gr πάντως που αναφέρονται στην πρόοδο των συζητήσεων για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις υπάρχουσες ισχυρές προσδοκίες για το ξεκαθάρισμα ίσως και μέχρι το τέλος Μαΐου. Αυτό όμως θα αφορά το σκέλος των ρυθμίσεων που αφορούν στην περαιτέρω επιμήκυνση των δανείων του EFSF και ESM, όπως επίσης και σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του υπολοίπου του δανείου των 86 δισ. ευρώ που μέχρι στιγμής παραμένει στο ύψος των 27 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα χρησιμοποιηθεί τελικά – σύμφωνα με το βασικό σενάριο του ESM - για την εξαγορά και ανακύκλωση τόσο του δανείου του ΔΝΤ όσο και μέρους του πρώτου δανείου (πρώτο μνημόνιο - GLF).

Εκείνο που παραμένει σε αβεβαιότητα είναι το πώς θα προχωρήσει το μοντέλο εφαρμογής της περιβόητης γαλλικής πρότασης, που αφορά στη διασύνδεση της ανάπτυξης και των ετήσιων πληρωμών του χρέους. Εκεί η διαφορά μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου για την "αυτοματοποιημένη” ή μη εφαρμογή του παραμένει...     
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!