Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι εξαιρετικά δημιουργικοί άνθρωποι είναι πραγματικά ευάλωτοι σε ψυχικές ασθένειες κι οι λαμπροί καλλιτέχνες είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν σχιζοφρένεια από ό, τι ο μέσος άνθρωπος.
Η εικόνα του βασανισμένου ζωγράφου είναι βαθιά ριζωμένη στην κουλτούρα μας, αφού αρκετοί εξέχοντες δημιουργοί υπέφεραν από ψυχολογικά προβλήματα με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα εκείνο του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, που έκοψε το αριστερό του αυτί. Ξεκάθαρες αποδείξεις, ωστόσο, που να συνδέουν τη δημιουργικότητα με τις ψυχικές ασθένειες δεν υπήρχαν. Οι προηγούμενες έρευνες ήταν περιορισμένες ελλείψει ικανών δειγμάτων, αλλά στη νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στη Βρετανική Ψυχιατρική Επιθεώρηση χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία άνω των τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων από τη Σουηδία. Κι όπως αποδείχθηκε όσοι σπούδασαν ένα «δημιουργικό αντικείμενο» στο Πανεπιστήμιο έχουν 90% περισσότερες πιθανότητες από τον μέσο άνθρωπο να νοσηλευτούν για σχιζοφρένεια, 62% να πάσχουν από διπολική διαταραχή και 32% από κατάθλιψη.
Σύμφωνα με τον βασικό συντάκτη της έκθεσης, δρα Τζέιμς ΜακΚάμπε του King’s College of London, τα γονίδια που ευθύνονται για τη δημιουργικότητα ενδέχεται να επηρεάζουν και την ψυχική υγεία: «Η δημιουργικότητα συχνά περιλαμβάνει τη σύνδεση ιδεών ή εννοιών με τρόπους που δεν θα σκέφτονταν άλλοι άνθρωποι. Αλλά κάπως έτσι λειτουργούν κι οι αυταπάτες - για παράδειγμα, βλέποντας μια σχέση μεταξύ του χρώματος των ρούχων κάποιου και της πιθανότητας να είναι μυστικός πράκτορας».
Πηγή