ExoMars Rover των ESA και Roscomos στον πλανήτη Άρη και θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς θα χρησιμοποιηθεί για την αναζήτηση στοιχείων ζωής.
Αυτό θα γίνει εφικτό με τη βοήθεια του ενσωματωμένου μίνι χημικού εργαστηρίου MOMA (Mars Organic Molecule Analyzer) που έχει μέγεθος όσο ένα κουτί παπουτσιών και διαθέτει φασματόμετρο μάζας για να εντοπίσει και να αναλύσει οργανικά μόρια, όπως αμινοξέα, τα οποία θα μπορούσαν να θεωρηθούν η απόδειξη ότι υπήρχε κάποτε ζωή στον κόκκινο πλανήτη.
Είναι η δεύτερη φορά που θα επιχειρηθεί η αποστολή του ExoMars Rover, καθώς το 2016 είχε αποτύχει όταν χάθηκε ο έλεγχος του σκάφους που θα το προσεδάφιζε, με αποτέλεσμα να συντριβεί.
Να σημειωθεί ότι το μίνι χημικό εργαστήριο αποτελεί το αντίστοιχο ενός τυπικού εργαστηρίου κανονικού μεγέθους στη Γη και οι κατασκευαστές είχαν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της σμίκρυνσης όλων των οργάνων για να χωρέσουν σε αυτό το μέγεθος. Ένα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα ήταν να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρχει “μόλυνση” των οργάνων από γήινα οργανικά μόρια και γι’ αυτό η κατασκευή πραγματοποιήθηκε εξολοκλήρου σε αποστειρωμένο περιβάλλον.
Σε ό,τι αφορά το ExoMars Rover, διαθέτει αυτόνομο σύστημα που του επιτρέπει να κινείται χωρίς να περιμένει εντολές από τη Γη, οι οποίες κανονικά χρειάζονται 24 λεπτά για να φτάσουν ως τον πλανήτη Άρη. Ακόμη, τα δείγματα θα συλλέγονται από βάθος περίπου 2 μέτρων από την επιφάνεια και θα θερμαίνονται σε έναν μικροσκοπικό φούρνο ή με laser προτού αναλυθούν από τον φασματογράφο μάζας.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι σε αυτό το βάθος θα μπορούσαν να έχουν επιβιώσει οργανικά μόρια σε λίμνες νερού, διότι η ακτινοβολία και οι συνθήκες που επικρατούν στην επιφάνεια είναι ιδιαίτερα εχθρικές.
Η αποστολή του ExoMars Rover αναμένεται ότι θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2020.
Πηγή