tromaktiko: Gloria Steinem: Μερικές από εμάς γινόμαστε οι άντρες που θα θέλαμε να παντρευτούμε

Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Gloria Steinem: Μερικές από εμάς γινόμαστε οι άντρες που θα θέλαμε να παντρευτούμε



Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή
10 αποφθέγματα και η ζωή μιας ξεχωριστής δημοσιογράφου...
από τις εξέχουσες προσωπικότητες του δεύτερου κύματος του αμερικανικού φεμινισμού.

"Μερικές από μας γινόμαστε οι άντρες που θα θέλαμε να παντρευτούμε.” Δεν είναι δύσκολο κανείς να συμπεράνει ότι αυτή η φράση ειπώθηκε από γυναίκα και μάλιστα φεμινίστρια...

“Αν τα παπούτσια δε σου κάνουν, πρέπει άραγε, να αλλάξεις πόδια;” Με αυτήν, λοιπόν, την απλή λογική, η Αμερικανίδα Gloria Steinem,  εδώ και περισσότερο από 40 χρόνια, διεκδικεί να αλλάξει τον κόσμο, ώστε να ταιριάζει τόσο στις δικές της ανάγκες, όσο και στων άλλων γυναικών.

Φοίτησε στο Κολέγιο Σμιθ και ξεκίνησε τη δημοσιογραφική της καριέρα στέλνοντας ανταποκρίσεις σε διάφορα έντυπα, όσο σπούδαζε με υποτροφία στην Ινδία. Επιστρέφοντας, έγραψε ένα πραγματικά πολύκροτο άρθρο στο περιοδικό Esquire, όπου περιέγραφε την εμπειρία της από τη μεταμφίεσή της σε κουνελάκι, στα καμπαρέ του Playboy. Είναι εντυπωσιακό ότι σε μιαν εποχή που ελάχιστες γυναίκες δημοσιογράφοι διακρίνονταν- ιδιαίτερα στο πολιτικό ρεπορτάζ- εκείνη έγινε διάσημη για τις διεισδυτικές αναλύσεις της. Το 1968 στράφηκε στα γυναικεία θέματα. Αναφερόμενη στη νομοθεσία περί αμβλώσεων, έγραψε:”Άκουσα γυναίκες να ορθώνουν το ανάστημά τους και να λένε δημοσίως...

Ήταν εκείνη η στιγμή που άλλαξε τα πάντα. Και αναλογίστηκα: πόση εξουσία μπορούμε να κατακτήσουμε αν δεν εξουσιάζουμε τη μοίρα του ίδιου μας του σώματος;” Βραβεύτηκε για τα κείμενά της υπέρ της απελευθέρωσης των γυναικών και στρατεύτηκε σε πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, διαδηλώνοντας κατά του ρατσισμού, του πολέμου του Βιετνάμ και της φτώχειας και ιδρύοντας μαχητικές γυναικείες οργανώσεις. Αναδείχτηκε σε ηγερία της πιο πολιτικοποιημένης τάσης του φεμινιστικού κινήματος της δεκαετίας του ‘70, με την έκδοση του περιοδικού Ms, “ένα περιοδικό με πρακτικές συμβουλές, όχι για συνταγές μαγειρικής, αλλά για να αναλάβουμε τον έλεγχο της ζωής μας.” Επέμενε πως “απελευθερωμένη γυναίκα είναι αυτή που έχει σεξουαλικές σχέσεις πριν από το γάμο και δουλειά μετά.” Και με τη χαρακτηριστική δηκτικότητά της, πρόσθετε:” Δεν έχω ακούσει άνδρα να ζητά συμβουλές για το πώς να συνδυάσει καριέρα και γάμο.” Παρά τις κατηγορίες ότι συνεργάστηκε με τη CIA στην ταραγμένη δεκαετία του ‘50, η δράση της και τα βιβλία της, όπως το Outrageous Acts and Everyday Rebellions, 1983, και το Revolution From Within :A Book of Self-Esteem, 1992, την καθιέρωσαν ως μία από τις εξέχουσες  προσωπικότητες του δεύτερου κύματος του αμερικανικού φεμινισμού, ενώ της χαρίσαν μια θέση στο αμερικανικό Hall of Fame των Γυναικών.

Επέλεξα κάποια από τα πιο ιδιαίτερα αποφθέγματά της και σας τα παραθέτω:

Οι γυναίκες δεν πρόκειται να γίνουν ίσες έξω από το σπίτι, όσο οι άντρες δεν είναι ίσοι μέσα στο σπίτι.

Μερικές από μας γινόμαστε οι άντρες που θα θέλαμε να παντρευτούμε.

Δεν έχω ακούσει ακόμα έναν άντρα να ζητάει συμβουλές για το πώς θα συνδυάσει γάμο και καριέρα.

Μια γυναίκα που διαβάζει το Playboy αισθάνεται σαν Εβραίος που διαβάζει προπαγανδιστικό φυλλάδιο των Ναζί.

Δεν υπάρχουν πολλές δουλειές που να απαιτούν πέος ή αιδοίο, έτσι όλα τα άλλα επαγγέλματα πρέπει να είναι ανοιχτά σε όλους.

Ο αυτοσεβασμός δεν είναι το παν. Απλώς δεν υπάρχει τίποτα χωρίς αυτόν.

Μια απελευθερωμένη γυναίκα είναι αυτή που έχει σεξουαλική ζωή πριν το γάμο και δουλειά μετά.

Η πορνογραφία έχει να κάνει με την κυριαρχία. Ο ερωτισμός με την αμοιβαιότητα.

Το να γράφω είναι το μόνο πράγμα που όταν το κάνω, δεν θα ‘θελα να ‘κανα κάτι άλλο.

Την εξουσία μπορείς να την αποκτήσεις, αλλά όχι να σου τη χαρίσουνε. Η ίδια η διαδικασία απόκτησης εξουσίας σε κάνει από μόνη της πιο δυνατό.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!