κυκλώματος ελληνοποίησης αιγοπρόβειου γάλακτος από τις Βαλκανικές χώρες και η μείωση των ήδη συμφωνημένων τιμών κατά 10% από τις τυροκομικές επιχειρήσεις.
Το εισαγόμενο γάλα αυτό–σύμφωνα με το πληροφορίες – διανέμεται σε μεταποιητικές επιχειρήσεις για την παρασκευή φέτας και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων υπονομεύοντας και νοθεύοντας τον ανταγωνισμό με συνέπεια τη μείωση των τιμών παραγωγού.
Οι τυροκομικές επιχειρήσεις ήδη η μια μετά την άλλη έχουν γνωστοποιήσει στους έλληνες παραγωγούς την μείωση των ήδη συμφωνημένων τιμών κατά 10%.
Η μείωση της τιμής στο γάλα οδηγεί στην σταδιακή καταστροφή ολόκληρου του κλάδου της κτηνοτροφίας και στην μετέπειτα ερήμωση των αγροτικών περιοχών που μέχρι σήμερα ζούσαν από την παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος.
Για να γίνει κατανοητή η μείωση του ήδη συρρικνωμένου εισοδήματος των κτηνοτρόφων ένας μικρομεσαίος παραγωγός με παραγωγή ημερησίως 200 κιλών αιγοπρόβειου γάλακτος μετά την πρόσφατη μείωση χάνει 600 ευρώ το μήνα που ουσιαστικά ήταν το κέρδος για να συντηρήσει την οικογένεια του.
Για τον κτηνοτρόφο αποτέλεσε την χαριστική βολή αφού έρχεται να προστεθεί σε διαδοχικές αρνητικές εξελίξεις.
Το τελευταίο διάστημα οι ζωοτροφές αυξήθηκαν, η φορολογία το ίδιο ενώ παράλληλα τα μοναδικά έσοδα για τον παραγωγό όπως η πώληση αιγοπρόβειου γάλακτος και κρέατος μειώθηκαν σημαντικά
Μάλιστα η πλειοψηφία των κτηνοτροφών είχαν προχωρήσει σε τραπεζικό δανεισμό για αγορά μηχανημάτων (Αρμεκτικές Εγκαταστάσεις) για τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική βελτίωση της παραγωγής και σήμερα αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δόσεις.
Οι τελευταίες εξελίξεις θα απλώσουν το δίχτυ της φτώχειας και της ανέχειας και στις αγροτικές περιοχές που μέχρι σήμερα είχαν συγκριτικά μικρότερες επιπτώσεις από την παρατεταμένη ύφεση.