tromaktiko: Απολαυστικό limoncello

Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Απολαυστικό limoncello



Από την Βίκυ Χριστοπούλου
Το limoncello είναι ένα λικέρ Ιταλικής προέλευσης...
που φτιάχνεται από φλούδες λεμονιού, θεωρείται ιδιαίτερα χωνευτικό και γι' αυτό συνηθίζεται να το σερβίρουμε μετά το γεύμα. Παραδοσιακά, ιδίως στις ακτές της Αμάλφι, σερβίρεται παγωμένο, σε μικρά κεραμικά ποτηράκια.

Εμείς μπορούμε να το απολαύσουμε με όποιο τρόπο μας αρέσει, όπως επίσης και να το προσθέσουμε στα γλυκά μας, για επιπλέον γεύση και άρωμα.

Υλικά

1 λίτρο βότκα ή ρακή ή τσίπουρο, χωρίς γλυκάνισο
10 λεμόνια, βιολογικά
500 ml νερό φιλτραρισμένο
500 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση

Με έναν αποφλοιωτή, αφαιρούμε το κίτρινο μέρος της φλούδας από τα λεμόνια. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ώστε να μην αφαιρέσουμε το λευκό μέρος της φλούδας, διαφορετικά το ποτό μας θα πικρίσει και δεν θα μπορέσουμε να το επαναφέρουμε.
Βάζουμε σε ένα βάζο που κλείνει αεροστεγώς, τις φλούδες και το αλκοόλ μαζί και κλείνουμε το καπάκι.

Τοποθετούμε το βάζο σε μέρος όπου δεν το χτυπάει απευθείας το ηλιακό φως και το αφήνουμε για 3 εβδομάδες, ανακινώντας το συχνά.
Λιώνουμε τη ζάχαρη στο νερό μέσα σε ένα κατσαρολάκι και το αφήνουμε στη φωτιά, μόνο μέχρι να πάρει μια βράση.

Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Αφαιρούμε τις φλούδες λεμονιού από το βάζο με το αλκοόλ και προσθέτουμε το σιρόπι ανακατεύοντας καλά.

Μεταφέρουμε το ποτό μας σε ένα αποστειρωμένο μπουκάλι, χρησιμοποιώντας ένα χωνί για ευκολία.
Αν το limoncelo μας είναι θολό, μπορούμε να περιμένουμε άλλη μία εβδομάδα για να ξεθολώσει (προφανώς δεν έχει ανακατευτεί καλά το σιρόπι). Αν δεν διορθωθεί η διαύγειά του ούτε τότε ή βιαζόμαστε, μπορούμε να περάσουμε το ποτό από ένα φίλτρο του γαλλικού καφέ και το πρόβλημα της διαύγειας θα διορθωθεί άμεσα.

Αποθηκεύουμε το μπουκάλι στην κάβα μας ή ακόμα καλύτερα στο ψυγείο μας, για να το σερβίρουμε παγωμένο μετά τα γεύματά μας.
Πηγή

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!