- Δείτε σε ποια μαθήματα ξεχώρισαν όσοι είχαν διαβάσει καλά
Πτώση των βάσεων στα περισσότερα τμήματα των ΑΕΙ αλλά και σε πολλά από ία περιζήτητα (ιατρικές, πολυτεχνικές σχολές) δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία με τις επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλαδικές εξετάσεις, με εξαίρεση τις σχολές του 1ου Πεδίου, όπου οι βάσεις θα πάρουν την ανιούσα, αναφέρει σήμερα (30/06), η εφημερίδα «Έθνος».
Οι χειρότερες επιδόσεις των μαθητών φαίνεται ότι θα προκαλέσουν σίγουρα πτώση των βάσεων στο 2ο και 3ο Επιστημονικό Πεδίο. Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, οι υψηλόβαθμες σχολές και κυρίως οι Νομικές φαίνεται ότι θα έχουν άνοδο στα μόρια, έστω και οριακή. Στο 4ο Πεδίο η εικόνα είναι κάπως θολή και όπως δείχνουν τα πράγματα τα μόρια θα έχουν μια τάση ανόδου, αλλά αυτό δεν θα ισχύσει για όλα τα τμήματα του Πεδίου. Πάντως όσον αφορά τις Παιδαγωγικές σχολές τα «προγνωστικά» μιλούν για εκτίναξη των βάσεων που μπορεί να φτάσει και τα 2.000 μόρια.
Από τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας προκύπτει ότι θα έχουμε πτώση των βάσεων στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο ακόμη και στις Πολυτεχνικές σχολές, κάτι που θα συμβεί και στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο ακόμη και στις Ιατρικές. Ειδικά στις Ιατρικές η πτώση φαίνεται να είναι σίγουρη, αν και οριακή, καθώς φέτος μειώθηκαν εντυπωσιακά οι υποψήφιοι που είχαν άριστες βαθμολογίες στο μάθημα Βιολογίας, το οποίο αποτελεί το βασικό μάθημα για το Πεδίο αυτό. Και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο τα στατιστικά δείχνουν μια κατάσταση «κάπως θολή», και οι ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν μια έστω και οριακή άνοδο των βάσεων, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα συμπαρασύρει «προς τα πάνω όλες τις σχολές.
Όσον αφορά στα μαθήματα, αν εξαιρέσουμε την πανωλεθρία στα Μαθηματικά, όπου το 70% έγραψε κάτω από τη βάση, η εικόνα έχει σε γενικές γραμμές ως εξής:
Νεοελληνική Γλώσσα: Οι περισσότεροι υποψήφιοι έγραψαν πάνω από τη βάση, αλλά άριστες επιδόσεις είχε μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 0,85% Κάτω από τη βάση έγραψε το 15,90%.
Βιολογία Γενικής Παιδείας: Εδώ οι υποψήφιοι, στην κυριολεξία πάτωσαν, αφού το 61,39% έγραψε κάτω από τη βάση. Λίγοι ήταν και οι άριστοι σε ποσοστό που έφτασε το 8,23%.
Αρχαίο Ελληνικά: Στο μάθημα αυτό το 63,41% έγραψε πάνω από τη βάση και οι άριστοι κατέκτησαν ποσοστό κοντά στο 4,67%.
Ιστορία: Οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι κάπως μοιρασμένες. Δηλαδή κάτω από τη βάση έγραψε περίπου το 46% και πάνω από τη βάση το 53%.
Βιολογία: Όπως ήταν αναμενόμενο, στο μάθημα αυτό οι αριστούχοι είναι αρκετοί και έφτασαν σε ποσοστό το 15,38%, ενώ πάνω από τη βάση έγραψε το 68,57% των υποψηφίων.
Μαθηματικά: Εδώ οι υποψήφιοι τα έκαναν θάλασσα. Σχεδόν το 70% έγραψε κάτω από τη βάση ενώ οι αριστούχοι δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το 2,79%.
Φυσική: Ευτυχώς στη Φυσική η εικόνα είναι πολύ καλύτερη, καθώς πάνω από τη βάση έγραψε περίπου το 40% αλλά και οι άριστοι ήταν αρκετοί και έφτασαν το 16,60%.
Χημεία: Και στη Χημεία η εικόνα των γραπτών είναι καλή, με δεδομένο ότι κάτω από τη βάση έγραψε το 26,25%, ενώ οι άριστοι έφτασαν στο 23%.
Ανάπτυξη Εφαρμογών: Οι υποψήφιοι χωρίστηκαν στη μέση όσον αφορά στο πάνω και κάτω από τη βάση. Οι αριστούχοι έφτασαν στο 9,87%.
Αρχές Οικονομικής Θεωρίας: Οι άριστοι πολλοί (21,82%), ενώ πάνω από τη βάση έγραψε το 64,63% των υποψηφίων.
Τα γραπτά ανά Επιστημονικό Πεδίο
1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές, Κοινωνικές και Νομικές Επιστήμες): Το πλέον ανταγωνιστικό πεδίο με μεγάλη αναντιστοιχία ζήτησης-εισακτέων. Οι υποψήφιοι έχουν φέτος καλύτερες επιδόσεις στα Λατινικά και στα Αρχαία. Οι εκτιμήσεις κυρίως όσον αφορά στις Νομικές σχολές δείχνουν άνοδο των βάσεων.
2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες): Φέτος οι υποψήφιοι που έγραψαν Βιολογία δεν κατάφεραν να έχουν τις ίδιες υψηλές επιδόσεις συγκριτικά με την περσινή χρονιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι βαθμούς από 19-20 κατέκτησε μόνο το 7,10% των υποψηφίων ενώ πέρυσι το ποσοστό αυτό έφτανε στο 9,67%. Το ίδιο ισχύει και για τη Χημεία, όπου άριστους βαθμούς πήρε μόνο το 10,82% των υποψηφίων, ενώ πέρυσι είχε πάρει το 12,52%. Πολύ χειρότερη είναι η εικόνα στη Φυσική, όπου οι άριστες επιδόσεις των υποψηφίων έπιασαν πάτο συγκριτικά με πέρυσι αφού μόνο το 9,16% των υποψηφίων κατάφερε, να τις κατακτήσει συγκριτικά με πέρυσι που το ποσοστό αυτό είχε εκτοξευθεί στο 16,86%.
3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστημών Υγείας): Οι επιδόσεις στη Χημεία είναι χαμηλότερες και κυρίως στις άριστες βαθμολογίες. Τα ίδια ισχύουν τόσο για τη Χημεία όσο και για τη Φυσική. Αυτό σημαίνει τουλάχιστον γιατί κεντρικές Ιατρικές σχολές πτώση των βάσεων μικρή και μεγαλύτερη στα τμήματα της περιφέρειας.
4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής): Στο Πεδίο αυτό οι διαφοροποιήσεις όσον αφορά στις επιδόσεις των υποψηφίων δεν είναι έντονες. Στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας οι υποψήφιοι τα πήγαν καλύτερα όσον αφορά στις άριστες βαθμολογίες. Δηλαδή φέτος οι μαθητές που πήραν βαθμούς μεταξύ 19-20έφτασαντο 12,07%, ενώ πέρυσι ήταν 5,7%. Η διαφορά αυτή είναι πάρα πολύ εντυπωσιακή. Δεν έγινε όμως το ίδιο και στο μάθημα Ανάπτυξη Εφαρμογών, όπου άριστους βαθμούς πήρε ένα ποσοστό της τάξης 4,18%, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 7,08%. Στις Παιδαγωγικές η άνοδος των βάσεων δείχνει ν' αποτελεί μονόδρομο